Actueel

Wordt het een waterballet op de camping?

Ameland, Anne Heres

Het is meivakantie en veel mensen vertoeven op de camping maar houdt de Buienradar vandaag goed in de gaten want er gaan stevige onweersbuien ontstaan waarbij hagel, windstoten en wateroverlast mogelijk zijn.

Onweersbuien

De dag begint vandaag prachtig met nauwelijks een wolkje aan de lucht. Het is heerlijk campingweer of om erop uit te trekken maar in de loop van de middag naderen vanuit het zuiden regen- en onweersbuien en kan er veel regen in korte tijd vallen, misschien wel 40 mm, code geel is vanwege deze buien dan ook afgegeven. Zo kan een rustige, droge en zonnige camping dag ineens veranderen in een waterballet dus be prepared.

campingArcoVisser.jpgWateroverlast op de camping na hevige buien foto: ArcoVisser

Een groot deel van het land zit nog in de warme en vochtige lucht. Ideale ingrediënten voor het ontstaan van onweersbuien. Hoe die precies ontstaan lees je in deze blog. Morgen komen we aan de achterzijde van de storing terecht (zie frontenkaart) en daar zit de veel koelere lucht. Dat scheelt morgen echt een zomerjas.

campingfronten.png
Boven Frankrijk zit aan de achterzijde van het koufront de koude lucht waar we morgen in terecht komen. Voor het front de warme en vochtige lucht

Hagel

De buien die later vandaag vallen kunnen ook gepaard gaan met hagel en behoorlijk wat schade aanrichten. In de nacht van dinsdag op woensdag trok ook al een zeer actieve onweersbui over het land en daar heeft hagel schade aangericht in de perenboomgaarden in Werkhoven en Bunnik.

hagelbartbroekhuis.jpeg
Hagel kan flink wat schade aanrichten foto: Bart Broekhuis

Hoe ontstaat hagel in zo’n bui eigenlijk. In een buienwolk komen stijgende en dalende luchtbewegingen voor en zorgen voor de vorming van hagel. Onderkoelde waterdruppels onderin de wolk worden door stijgende bewegingen naar de wolkentop getransporteerd. De temperatuur hoog in de wolk is onder het vriespunt waardoor de waterdruppel bevriest en ontstaat een hagelsteentje. Door de dalende luchtbeweging in de bui valt zo’n hagelsteentje naar beneden en botst tegen waterdruppels lager in de wolk. Vervolgens pikt de stijgende luchtbeweging dit hagelsteentje weer op waardoor het laagje water erom weer bevriest. Gaat dit steentje vaak op en neer in zo’n bui dan kan een hagelsteen ontstaan zo groot als een golfbal. Als de hagelsteen te zwaar wordt dan valt deze naar beneden. Ook vandaag kunnen hagelstenen ontstaan maar dan tot ongeveer 2 cm.

hagel.jpgStijgende en dalende bewegingen in een onweersbui. Hoe vaker een hagelsteentje op en neer gaat in zo'n bui hangt af van de sterkte van de stijgbeweging in de bui

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Morgen scheelt het dus een jas want het wordt maar 14 graden, zo’n 10 graden verschil met vandaag op sommige plaatsen. Verder veroorzaakt het koufront veel bewolking en in eerste instantie regen, later wordt het vanuit het zuiden droger en breekt de zon weer af en toe door. Ook de zuidwesten wind is merkbaar aanwezig. Weg heerlijk lenteweer maar er is hoop. In het weekend en begin volgende week is het nog licht wisselvallig en vallen er soms enkele buien maar verregende dagen zijn er niet. Ook de Dodenherdenking verloopt waarschijnlijk niet geheel droog en ook op Bevrijdingsdag is een paraplu geen overbodige luxe want ook dan kunnen er nog buien vallen. Het wordt ongeveer 18 graden. Tijdens de tweede helft van de week settelt zich boven Groot-Brittannië een hogedrukgebied waar wij ook van profiteren, dat betekent dat de neerslagkans afneemt en de zon vaker doorbreekt. De temperatuur verwachting is nog wat onzeker maar koud wordt het niet.

campingmeerdaagse.png


02-05-2024 om 11:30 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...