Actueel

Levensgevaarlijk: muien

Het wordt de komende week prima zomerweer. Dat betekent dat er weel veel mensen naar het strand zullen gaan voor wat verkoeling en vertier. Regelmatig worden zwemmers onaangenaam verrast als ze in een mui terecht komen. Sommige van hen moeten het zelfs met de dood bekopen. Maar wat is een mui en hoe kom je eruit?

Mui
Een mui is een gleuf tussen twee zandbanken. Tussen die zandbanken stroomt zeewater bij laagwater (eb) naar de zee toe en bij hoogwater (vloed) richting het strand . Een mui is ongeveer 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen. Muien kunnen overal langs de kust ontstaan. Muien worden niet veroorzaakt door slecht weer, maar door golven, de getijden en de vorm van de bodem. Tijdens eb is de kans op een mui het grootst. De snelheid van zeewater in zo'n mui moet je niet onderschatten, die is ongeveer 8 kilometer per uur en dat is sneller dan bijvoorbeeld Ranomi Kromowidjojo kan zwemmen!

Muien 01 - WEER.jpg

Voorkomen is beter dan genezen
Het beste is om niet in een mui terecht te komen. Voor je het strand oploopt, kun je het beste vanaf de duinen naar de zee kijken. Normaal zie je overal brekende golven, eventueel met schuimkoppen. Op plaatsen waar je dat niet of veel minder ziet is er waarschijnlijk een mui. Dit komt omdat daar het water dieper is en het water dus minder golft. Dit is niet heel makkelijk. Als er een strandwacht is kun je daar ook altijd vragen over er muien zijn en vaak zullen zij dit aangeven met vlaggen. Zorg ervoor dat kinderen niet verder dan kun knieën in het water gaan en laat ze nooit alleen. Ben je zelf ook niet zo'n geoefende zwemmer, ga dan ook vooral niet verder dan je knieën in het water en het is voor iedereen aan te raden om bijvoorbeeld een luchtbed mee te nemen. Mocht je vermoeid raken, kun je daar op klauteren en zwaaien voor hulp.

Mocht je ondanks de voorbereidingen toch in een mui terecht komen raak dan vooral niet in paniek! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar probeer rustig te blijven en breng jezelf op de volgende manier in veiligheid:

  • Probeer niet in de mui terug te zwemmen naar de kust, zoals gezegd, de stroming is 8 kilometer per uur en daar kan een Olympische zwemmer niet eens tegenin zwemmen!
  • Ga op je rug drijven en laat je door de stroming uit de mui stromen, dat spaart energie. Probeer met één arm zwaaiende bewegingen te maken  en schreeuw daarbij om aandacht te trekken.
  • Zodra je uit de mui bent moet links- of rechtsaf buigen richting één van de twee strandbanken. Zwem eerst een stuk evenwijdig aan het strand. Daarna kun je met behulp van de golven weer richting het strand zwemmen, of de zeebodem weer onder je voeten voeten voelt.

    Muien 03 - WEER.jpg

Zit je op het strand en zie je iemand in nood, ga dan nooit de David Hasselhoff of Pamala Anderson uithangen. Voor de jongeren onder ons, dit zijn de hoofdrolspelers uit Baywatch, een serie over een reddingsbrigade op de stranden van Malibu uit de jaren '90. Dit is namelijk levensgevaarlijk! Waarschuw altijd de strandwachten en is is er geen strandwacht, bel 112 en probeer de persoon in nood duidelijk te maken wat hij of zij wel moet doen en gooi eventueel drijvers (luchtbed of bal) naar ze toe.

Muien 05 - WEER.jpg

Bron: www.reddingsbrigade.nl


15-08-2023 om 11:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...