Actueel

Misty mornings

Koudekerk aan den Rijn

Vanochtend werden op sommige plaatsen de vroege vogels in een mystieke wereld wakker: overal waar ze keken waren mistbanken! Mist is een heel speciaal soort wolk. 

Mist is een wolk die vanaf het aardoppervlak naar boven uitstrekt. Dat is meteen het grote verschil tussen mist en normale wolken: mist raakt het aardoppervlak, laaghangende wolken daarentegen niet. Er zijn verschillende soorten mist, zoals bijvoorbeeld stralingsmist, advectieve mist, zeemist, regenmist. Afgelopen nacht hadden we te maken met stralingsmist.

Hoe ontstaat stralingsmist?
In een weerbericht hoor je vaak de presentator zegt: "tijdens opklaringen kan er mist ontstaan". In dergelijke situaties wordt naar stralingsmist verwezen. 

Tijdens de nacht verliest de aarde hitte. We spreken dan van uitstraling. De lucht boven het aardoppervlak koelt vervolgens ook af. Als er genoeg vocht (oftewel waterdamp) in de lucht zit, condenseert de waterdamp in waterdruppeltjes. De temperatuur waarbij de waterdamp in waterdruppeltjes veranderen (dit proces noemen we condensatie), heet het dauwpunt. Bij het dauwpunt bedraagt de relatieve luchtvochtigheid 100%. De lucht is dan verzadigd. De waterdruppels in de lucht verhinderen het zicht en is er sprake van mist.

stalingsmist 2018 02.jpg

Een voorwaarde voor het ontstaan van mist is dat er weinig wind staat. Als er wel wat wind staat, mengen de warme en koude lucht boven het aardoppervlak met elkaar. Daardoor kan er geen waterdamp condenseren en mist ontstaan. 

Hoe lost de mist op?
In de ochtend staat de zon laag aan de horizon. De zonnestralen leggen dan een grotere afstand af door de atmosfeer dan in de middag, wanneer de zon hoger aan de hemel staat. Daardoor is het nog niet erg warm in de vroege ochtend. Naarmate de zon hoger aan de hemel staat, zijn de zonnestralen krachtiger. Zo wordt het aardoppervlak en uiteindelijk de lucht daar boven steeds meer opgewarmd. Warme lucht kan meer vocht bevatten en daardoor lost de mist van onder uiteindelijk op.

oplossen mist 2018 01.jpg
De zon warmt het aardoppervlak op, waardoor de mist geleidelijk van onder oplost en gedeeltelijk wordt opgetild.

De mist wordt als het ware "opgetild". Soms gaat de opstijgende mist over in stapelwolken. Tijdens de winter staat de zon verder van het noordelijk halfrond af en zijn de zonnestralen niet krachtig genoeg om het aardoppervlak genoeg op te warmen. Daardoor blijft de mist soms hardnekkig hangen.

oplossen mist 2018 02.jpg
De mist trekt verder op en gaat soms over in stapelwolken.

Ook morgen weer mistig?!
Komende nacht bedraagt de relatieve vochtigheid bijna overal 100%. 's Nachts ligt het dauwpunt dichtbij de luchttemperatuur. Ook zijn er opklaringen en staat er weinig wind. Kortom: een prima situatie voor mist om te vormen! De meeste mist ontstaat landinwaarts. De temperatuur loopt in de ochtend al snel op, waardoor de mist morgenochtend weer snel verdwijnt.

Mistige foto's
Mist zorgt voor indrukwekkende en mystieke weerfoto's. Hieronder zijn enkele foto's die vanochtend zijn gemaakt. Heb je ook leuke weerfoto's? Voeg ze hier toe.

20180822_Ben Saanen_Budel.jpeg
Foto: Ben Saanen (Budel)

20180822_Joost Mooij_Alphen aan den Rijn.jpg
Foto: Joost Mooij (Alphen aan den Rijn)

20180822_Ab Donker_Buurmalsen.jpg
Foto: Ab Donker (Buurmalsen)

20180822_Peter van der Schoot_Oirschot.jpeg
Foto: Peter van der Schoot (Oirschot)


22-08-2018 om 10:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...