Actueel

'Venijnige' storm Aitor zorgt morgen voor onstuimige dag met zware windstoten

Katwijk aan Zee

Storm Aitor die onderweg is naar de Nederlandse kust zorgt morgen in het hele land voor zware windstoten en onstuimig weer. Meteoroloog Amara Onwuka van Buienradar waarschuwt weggebruikers die op oost-westlijn rijden alert te zijn op plotselinge windstoten.

Vooralsnog geldt voor morgen voor de kustprovincies code geel, omdat de koers én de ontwikkeling in kracht van de storm nog onvoorspelbaar zijn. Er zijn diverse scenario’s waarbij zeer zware windstoten voorkomen. “Voor een code oranje lijken deze vooralsnog te lokaal, maar het blijft een aandachtspunt”, aldus Onwuka. "Het lagedrukgebied met de naam Aitor is nu vanuit de Britse eilanden onderweg naar onze kust. Boven de Noordzee neemt hij in kracht toe." Satelliet van storm AitonSatelliet van storm Aitor, bron KNMI

Vanavond leidt dat al in de tweede helft tot harde wind aan de westkust, zegt de meteoroloog. In de nacht trekt de wind verder aan naar kracht 7 tot 8. "Morgen schuift het windveld verder oostwaarts op en krijgt het hele land te maken met onstuimig weer, regen en aan de kust soms ook onweer." Klik hier voor de kaart met de actuele windkracht. 

Onwuka verwacht dat de piek van de windkracht morgen 'rond lunchtijd' zal liggen. In de kustprovincies en rondom het IJsselmeer staat dan kracht 7 of 8, maar op sommige plekken kan het zelfs windkracht 9 worden. "Dat zal vooral in het noorden zijn: de kop van Noord-Holland, de Wadden, Friesland. Mogelijk met zeer zware windstoten boven de 100 kilometer per uur. Ook landinwaarts is het onstuimig en kunnen zware windstoten van 75 km/u of meer voorkomen. Verder schuift een gebied met actieve regen steeds verder het land op. Volgens de laatste weermodellen kan lokaal in Noord-Holland de komende 24 uur meer dan 50 mm aan hemelwater naar beneden. "
Klik hier voor de kaart met de neerslag van de afgelopen 24 uur.

Gevaar op de weg
Verkeer dat 'horizontaal' over de wegen rijdt, dus op de lijn oost-west, moet oppassen voor windstoten van de zijkant, waarschuwt ze. "Vooral verkeer met caravans of aanhangers moeten beducht zijn op plotselinge windstoten." Daarnaast verwacht ze overlast van vallende takken en bomen die omwaaien. "De bomen staan nog in blad, die zullen echt wel wat takken gaan verliezen." Klik hier voor de kaart met de zwaarste windstoten.

Bron: RTL Nieuws


26-09-2024 om 16:15 door Amara Onwuka

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...