Het is vandaag een prima herfstdag met flink wat ruimte voor de zon, maar met een noordwestelijke aanvoer ontstaan ook gemakkelijk buien boven de nog relatief warme Noordzee. Deze trekken van west naar oost over het land en in combinatie met de zon konden ze weer gezien worden: regenbogen! Hoe ontstaan ze precies? Lees snel verder!
Breking van licht
Regenbogen zijn vaak prachtig natuurverschijnselen, maar hoe ze precies ontstaan behoeft wat uitleg. Zonlicht zien wij als wit licht, maar het bestaat eigenlijk uit verschillende kleuren. Als dat straaltje witte zonlicht door de rand van een doorzichtig regendruppeltje reist, dan breekt dat witte licht op in stukjes en krijg je de kleuren die wij kennen van de regenboog. Tegen de achterwand van het druppeltje weerkaatsen de kleuren (als tegen een spiegel) en uiteindelijk komt de zonnestraal opgebroken in de kleuren van de regenboog aan de voorzijde er weer uit.
Bijboog
Soms zie je nog een tweede (zwakke) regenboog erboven. Daarvan zijn de kleuren gespiegeld aan de kleuren van de hoofdregenboog. Dat komt omdat het licht binnen de waterdruppel een extra keertje weerkaatst is. Daarmee verliest het licht wel wat kracht, vandaar dat die bijboog veel zwakker is.
Hoge of lage regenboog
Hoe steiler de regenboog, hoe lager de zonnestand. Daarom zie je regenbogen niet midden op de dag. Zeker niet in de zomer! Als de zon te hoog aan de hemel staat, is het topje van de regenboog onder de horizon gezakt. In onderstaande figuren is dat uitgelegd.
Volledige cirkel Als je zelf hoger bent dan de zon (bijvoorbeeld in een vliegtuig of op een berg) dan kun je soms de volledige cirkel onder je zien in de waterdruppeltjes en dat is een prachtig gezicht!
Wist je dat:
- Hoe lager de zon staat, hoe groter deel van de boog te zien is.
- Vanuit een vliegtuig of een berg kun je zelfs een hele cirkel zien.
- De kleuren zijn intenser bij grotere druppels, maar de boog is dan wel smaller.
- Bij hele kleine druppeltjes (bij mist) kun je een wittige boog zien: de mistboog.
- Een kleurenboog om de zon heet een ‘halo’ en wordt niet veroorzaakt door regendruppetjes, maar door ijskristalletjes.
- Een vervagende regenboog wijst op zwakker wordend zonlicht, minder druppels of het vervormen van de druppels door bijv. het vallen.