Actueel

Koningsdagweer

Ed van Pelt, Julianadorp

Morgen is het alweer voor de elfde keer Koningsdag op 27 april. April doet wat hij wil, en dat blijkt ook wel uit de vorige edities. Maar wat voor weer kunnen we deze Koningsnacht en op dag verwachten?

Verleden
Dit jaar vieren we voor de elfde keer Koningsdag op 27 april. In 2014 deden we dat voor het eerst. Daarvoor vierden we Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van Koningin Juliana. Zij verhuisde Koninginnedag na haar aantreden van 31 augustus naar 30 april. Prinses Beatrix liet het op 30 april staan, aangezien zij 31 januari jarig is. Aangezien het dan vaak een stuk minder lekker weer is, besloot ze het op 30 april te laten. Koning Willem-Alexander wilde het wel op zijn verjaardag en daarom is het drie dagen naar voren geschoven. Het zijn maar drie dagen verschil, maar het lijkt er wel op dat Koningsdag vaker slecht weer heeft dan Koninginnedag had.
April doet echt wat hij wil op Koningsdag, want we hebben echt elk weertype al voorbij zien komen. Van kou en sneeuw in 2016, het werd toen slechts 10,7 graden in De Bilt. Tot aan een hele natte in 2019. In 2020 werd het met ruim 20 graden de warmste en 2021 was de meest zonnige met vrijwel de hele dag geen wolkje aan de lucht.

Alexandra Smink, Wijk bij Duurstede.jpg
Zo warm of zonnig als in 2020 wordt het zeker niet dit jaar. Foto: Alexandra Smink, Wijk bij Duurstede

Verwachting
De 2024 editie van Koningsnacht en dag belooft een typische aprileditie te worden op weergebied, want we krijgen van alles wat voor de kiezen. Vanavond schijnt in het noorden de zon nog, terwijl in het zuiden het overwegend bewolkt is met lokaal een bui. Halverwege de avond is het afgekoeld tot 7 a 8 graden. In het zuiden onder de bewolking 9 a 10 graden. Er staat vrij weinig wind.

vanavond.png
Het weer van vanavond.

Vannacht is het op wat lichte regen na droog. In het noorden en noordoostenoosten zijn opklaringen waarin het even flink koud kan worden. Het kwik daalt daar namelijk lokaal tot onder het vriespunt. Meer richting het zuiden blijft het kwik steken op een graad of 7.

vannacht.pngKoningsnachtweer

Koningsdag
De dag begint met vrij veel bewolking en in de ochtend kan lokaal een bui vallen. De meeste kans op een bui in de ochtend heeft het westen. In de middag zijn de rollen echter omgedraaid. Na een drogere periode vallen in de middag weer nieuwe buien. Deze kunnen pittig uitpakken en ditmaal maakt het oosten juist de grootste kans op een bui, mogelijk met onweer. In het noorden en oosten wordt het nog 15 a 16 graden. In het zuidwesten wordt het niet veel warmer dan 14 graden.

Koningsdag.pngKoningsdagweer.

Het devies luidt zoals altijd: check voor vertrek de Buienradar en lees van tevoren het weerbericht!


26-04-2024 om 11:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...