Actueel

Koudere periode op komst?

Roodeschool

Bij dit soort weerberichten begint het meestal weer te kriebelen bij de winterliefhebbers. Kan ik mijn schaatsen alweer uit het vet halen? En hoe zit het dan met de sneeuwkansen? Daar praten we jullie graag over bij in deze blog!  

Noordoostelijke stroming  

Onder invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons, komen we in een noordoost stroming terecht. Dit betekent meestal dat koudere lucht boven het oosten van Europa de kans krijgt om tot Nederland door te dringen. Maar dit wil nog niets zeggen over de sneeuw- of schaatskansen, aangezien daar meer voor nodig is dan alleen een noordoostelijke stroming!

Invloed van hogedruk

Om de sneeuwliefhebbers maar meteen te vertellen waar het op staat: Sneeuwkansen zijn er deze dagen niet tot nauwelijks. Alleen maandag lijkt er in het oosten en zuidoosten van het land een kleine kans te zijn op natte sneeuw. Het hogedrukgebied wat de dagen erna dicht bij Nederland komt te liggen, zorgt ervoor dat neerslaggebieden ons niet kunnen bereiken. Daar tegenover staat wel dat de zon steeds meer ruimte gaat krijgen, zoals ook te zien is in de meerdaagse. Ook zien we de temperaturen dus steeds verder omlaag gaan.  

Pluimverwachting  

En hoe zit het dan na donderdag? In de zogenoemde "pluimverwachting" kunnen we zien hoe de temperatuur zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Vanaf donderdag zien we een heel groot verschil tussen de pieken en dalen van deze pluim, ook wel zaagtanden genoemd. 's Nachts kan het flink gaan afkoelen (tot matige vorst aan toe), terwijl overdag de temperatuur juist flink kan gaan stijgen. Wat betekent dit precies?    

We kennen in de meteorologie een dagelijkse gang van de temperatuur. Normaal gesproken koelt het 's nachts af, en warmt de atmosfeer overdag op. Hoe snel het opwarmt of afkoelt, hangt van meerdere zaken af. Een daarvan is de aanwezigheid van wolken.

Helder weertype  

's Nachts werkt een wolkendek als een soort deken over de atmosfeer. De warmte die de lucht in wilt ontsnappen, wordt gevangen door deze wolken en kan vervolgens niet de atmosfeer in ontsnappen. Valt deze deken weg, dan kan het aan het aardoppervlak flink gaan afkoelen. Dit is precies wat er gebeurt tijdens heldere nachten. Precies het omgekeerde geldt bij een situatie overdag. De zon zal bij onbewolkt weer de aarde flink kunnen opwarmen. Hierdoor kan het na een flink koude nacht, toch nog opwarmen naar redelijk comfortabele temperaturen. Vooral begin lente, als de zon flink in kracht toe begint te nemen, kan een warme dag (+20 graden) voorafgegaan worden door vorst.  

 

Al met al betekent deze "zaagtandpluim" dus dat er een helder weertype op komst is. Ook zien we dat de kracht van de zon steeds meer invloed begint te krijgen op de temperatuur overdag. Slecht nieuws dus voor schaatsliefhebbers, aangezien het ijs overdag flink te lijden zal krijgen onder de zon. Schaatsen op open water zal niet zo snel gebeuren, al kunnen enkele ijsbanen wellicht wel weer hun deuren open gooien.

En daarna?

Hoe gaat het dan verder na het einde van deze pluim? Daar is momenteel nog veel onduidelijkheid over, al lijken de meeste berekeningen te wijzen op iets minder koude temperaturen. Gewoon typisch nederlands winterweer dus!


17-02-2018 om 17:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...