We zullen het jaar 2025 niet alleen knallend, maar ook onstuimig en zacht beginnen. Tijdens de jaarwisseling en op nieuwjaarsdag is code geel van kracht in verband met zware windstoten. Maar al snel lijkt het weer om te slaan: vanaf donderdag gaan de temperaturen omlaag en krijgen we de zon te zien. En komend weekend zou er zomaar eens wat (natte) sneeuw kunnen vallen.
Onstuimige maar meest droge jaarwisseling
Het is vanmiddag weliswaar bewolkt, maar wel droog. Verder hebben we te maken met flinke temperatuurverschillen: in het zuidoosten ligt de temperatuur slechts enkele graden boven het vriespunt, terwijl het op de Wadden zo'n 7 à 8 graden is. De gevoelstemperatuur ligt wel een stuk lager, zelfs onder het vriespunt. En dat komt natuurlijk door? Jawel, de wind. En die stevige zuidwestenwind zal een hoofdrol gaan opeisen tijdens de jaarwisseling.
Voor het westen, noorden en noordwesten geldt code geel vanwege zware windstoten. Tijdens de jaarwisseling staat alleen voor Noord-Holland en het Waddengebied een code geel uit. (Bron: KNMI)
Tijdens de jaarwisseling zelf geldt in Noord-Holland en het Waddengebied code geel. Er waait daar dan een harde tot stormachtige zuidwestenwind, windkracht 7 à 8. Daarnaast zijn zware windstoten mogelijk tot zo'n 90 km/u. In de rest van het land waait een matige tot krachtige wind (4 - 6 Beaufort) met windstoten tussen 50 en 70 km/u. Vooralsnog gaat het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam gewoon door, maar elders zijn enkele shows al afgelast. Verder werden een aantal vreugdevuren gisteren al aangestoken vanwege de harde wind tijdens de jaarwisseling.
En hoe zit het met de regen? Dat lijkt mee te vallen: in vrijwel het hele land is het tijdens de jaarwisseling nog droog. Alleen in het uiterste noord(west)en kan het wat gaan regenen. Pas later in de nieuwjaarsnacht breidt de regen zich uit over het hele noorden van het land. Op nieuwjaarsdag blijft de neerslagzone daar slepen en intensiveert, waardoor er plaatselijk 20 tot 30 millimeter regen kan vallen. Het midden en zuiden krijgen pas 's middags en 's avonds te maken met het overtrekkende koufront. In de late avond en nacht naar donderdag kan de neerslag in Zuid-Limburg overgaan in natte sneeuw.
Het lijkt in vrijwel het hele land een droge jaarwisseling te worden, met alleen in het uiterste noorden kans op wat (lichte) regen.
Tot slot bereikt de wind net vóór de passage van het koufront een hoogtepunt. Rond het middaguur kan er in het noordwestelijk kustgebied een zuidwesterstorm waaien met zeer zware windstoten van ongeveer 100 km/u. Landinwaarts staat een vrij krachtige tot krachtige wind (windkracht 5 à 6) met windstoten van zo'n 70 km/u. Als de neerslagzone eenmaal is weggetrokken draait de wind naar het westen en neemt duidelijk in kracht af.
Vanaf donderdag zonneschijn en kouder
Op donderdag 2 januari gaat het weer omslaan. Het koufront wat op nieuwjaarsdag vooral in het noorden van het land flink wat regen zal opleveren, trekt verder weg naar het zuidoosten. Daarachter stroomt polaire lucht ons land binnen, welke niet alleen kouder is, maar ook beduidend minder vochtig. Dat betekent dat er - naast een aantal winterse buien met kans op korrelhagel en natte sneeuw - tussendoor flinke zonnige perioden zijn. Ook op vrijdag krijgen we de zon zeker te zien.
Het gesimuleerde wolkendek voor donderdagochtend 2 januari. Het koufront met bijbehorende neerslag ligt dan ten zuidoosten van ons land en opklaringen vanaf de Noordzee bereiken Nederland. (Bron: 48-uurs Wolkenradar)
Verder gaat de temperatuur omlaag. Waar de temperatuur tijdens de nieuwjaarsnacht zelfs wat stijgt tot 4 graden in Limburg en 8 à 9 graden in het noordwestelijk kustgebied, kan het in de nacht naar 2 januari op veel plekken al afkoelen tot rond of iets boven het vriespunt. Overdag wordt het niet veel warmer dan 4 tot 6 graden, en vrijdag moeten we het doen met slechts 3 tot 5 graden. In de nachten gaat het landinwaarts licht vriezen.
Grote onzekerheid
Richting het weekend wordt de weersverwachting dan snel onzeker. Een aantal weermodellen - waaronder het bekende Europese weermodel ECMWF - laat een lagedrukgebied bij de Azoren snel intensiveren en richting het Verenigd Koninkrijk trekken. Daarmee zou de koudere lucht in de loop van het weekend alweer worden verdreven door een stevige zuidwestenwind. Andere oplossingen waaronder die van het Amerikaanse weermodel en weermodellen op basis van kunstmatige intelligentie (AI), laten juist een heel ander beeld zien. Een hogedrukgebied ten westen van IJsland laat het warmtefront zuidelijker doen uitkomen, waardoor de wind uit het oosten blijft waaien en Nederland - in ieder geval deels - in de koude lucht zit.
Grote verschillen tussen de verwachting van het Europese weermodel (links) en het Amerikaanse weermodel (rechts) voor komende zondag. Bij het Europese weermodel dringt de zachte lucht uiteindelijk de hele Benelux en Centraal-Europa binnen, terwijl het Amerikaanse weermodel ons aan de koude kant laat blijven. (Bron: WXCharts)
Hoewel de hoofdberekening van het Europese weercentrum dus voor de zachte variant gaat, laat de weerpluim van hetzelfde model - met daarin 50 net iets andere berekeningen - een tweedeling zien voor komende zondag en maandag. Hoewel de meerderheid voor zacht weer met regen gaat, komt een klein deel juist met koud weer. Daarbij liggen de temperaturen zelfs overdag rond of onder het vriespunt. De kans daarop is het grootst in het noorden van het land, en het kleinst in het zuiden. Andere weerpluimen, zoals die van het Amerikaanse weermodel, laten trouwens maar weinig zachte berekeningen zien.
De weerpluim van het Europese weermodel voor Noordoost-Nederland, met rond 6 januari een groot aantal zachte leden, maar ook nog een paar oplossingen met temperaturen onder het vriespunt. (Bron: KNMI)
Kans op (natte) sneeuw?
En hoewel het Europese weermodel de zachte lucht laat winnen, gaat dat niet zonder slag of stoot. Met op zaterdag temperaturen iets boven het vriespunt en in de nacht naar zondag lichte vorst, is het aanvankelijk namelijk koud genoeg voor winterse neerslag. Bij de passage van het warmtefront kan het eerste deel van de neerslag dus in de vorm van (natte) sneeuw vallen. Naarmate de zachte lucht terrein wint gaat de neerslag mogelijk even over in ijzel, maar al snel in gewone regen. Als er dus al iets van sneeuw zou vallen in deze situatie, blijft deze sowieso niet lang liggen.
Het neerslagtype volgens het Europese weermodel voor zondagmiddag 5 januari 2025. Groen laat regen zien, paars sneeuw en rood is ijzel. (Bron: ECMWF)
En de koudere opties dan? Ook daarbij is kans op winterse neerslag. Het Amerikaanse weermodel toont de grens tussen de zachte en koude lucht boven de Frans-Belgische grens. Daarmee zou het in Noord-Nederland gewoon droog blijven, terwijl Zuid-Nederland en België flink wat sneeuw zouden kunnen krijgen. Echter, de verwachting nu nog té onzeker om een precieze timing of voorkeursgebied aan te geven. Wel lijkt het waarschijnlijk dat de grens tussen de warme lucht ten zuiden en koude lucht ten noorden komend weekend ergens in onze omgeving komt te liggen, al dan niet pal boven ons land. Daarmee is de kans op een winterse verrassing zeker aanwezig, en we houden jullie uiteraard op de hoogte.
Neerslag volgens het Amerikaans weermodel GFS in de loop van zaterdag, paars geeft (natte) sneeuw aan. (Bron: WXCharts)
Namens het hele Buienradar-team: Iedereen een hele fijne en veilige jaarwisseling, en een gezond 2025 toegewenst!