Actueel

Energieweerbericht

Energieweerbericht 27 december 2024

Veelgestelde vragen Energieweerbericht

Waar en wanneer is het energieweerbericht te zien?

Het energieweerbericht is vanaf 8 maart iedere vrijdag te zien op RTL 4, direct na het RTL Nieuws van 19.30 uur, en is ook beschikbaar op de website (en later ook de app) van Buienradar en RTL Nieuws.

Wat houdt het energieweerbericht in?

Het energieweerbericht geeft inzicht in optimale momenten voor energieverbruik, afhankelijk van de beschikbaarheid van groene energiebronnen zoals zon en wind.

Waarom is dit belangrijk?

De groei van duurzame energiebronnen zet onverminderd door. Het wordt belangrijk om energiegebruik af te stemmen op momenten van maximale opwekking, om overbelasting van het energienetwerk te voorkomen. Hierdoor wordt ook meer gebruik gemaakt van groene energie, en hoeft minder gebruik gemaakt te worden van kolen- en gascentrales.

Waarom doet RTL dit?

RTL is onderdeel van de maatschappij. We realiseren ons dat er grote problemen zijn met het elektriciteitsnetwerk en we hebben bedacht dat we bij kunnen dragen aan een deel oplossing. Het RTL Weer en Buienradar zijn hiervoor geschikte platformen om inzichtelijk te maken wat de impact is van het weer op onze energieproductie en hoe we hiermee om kunnen gaan.

Mogen we zelf niet meer bepalen wanneer we onze elektriciteit gebruiken?

Je mag altijd zelf bepalen wanneer je elektriciteit gebruikt. Wel is het raadzaam om te proberen om het elektriciteitsnetwerk te ontlasten om zo stroomuitval te voorkomen. In sommige gevallen heb je door het aanpassen van je stroomgebruik zelfs financieel voordeel.

Voor wie is het interessant?

Het energieweerbericht is relevant voor zowel consumenten als bedrijven, die kunnen profiteren van gunstige energiegebruikstijden en daarmee soms kosten kunnen besparen. Zo geeft het huiseigenaren inzicht in optimale tijden voor zonne-energieopwekking en consumenten met een dynamisch energiecontract kunnen goedkope uren voor elektriciteitsgebruik ontdekken. Bedrijven biedt het bijvoorbeeld inzicht om met deze informatie hun energiegebruik te plannen om kosten te besparen. Volgens netbeheerders is het goed als niet alleen mensen mét, maar ook mensen zónder zonnepanelen bewust energie gebruiken als de zon schijnt of de wind waait.

Worden in het energieweerbericht ook regionale verschillen belicht?

Ja, het geeft inzicht in regionale verschillen in wind en zonne-energieproductie boven land en zee. Het energieweerbericht geeft daarnaast een landelijk beeld van energieproductie en -gebruik, maar houdt geen rekening met lokale variaties.

Biedt het energieweerbericht informatie over piekuren voor energieverbruik?

Ja, het geeft advies om vooral energie te gebruiken tijdens momenten met veel zonne- en windenergie. Hiermee vermijd je automatisch het gebruik van elektriciteit tijdens gebruikelijke piekuren in de vroege ochtend en aan het begin van de avond, waardoor het netwerk wordt ontlast.

Zal het energieweerbericht worden uitgebreid naar andere vormen van duurzame energie?

Het energieweerbericht richt zich momenteel op weer-gerelateerde energiebronnen, maar kan worden uitgebreid als nieuwe bronnen relevant worden.

Bevat het energieweerbericht tips voor het optimaliseren van energiegebruik?

Ja, het geeft advies over optimaal energiegebruik, zoals tips over wanneer het verstandig is om wasmachine of je vaatwasser aan te zetten of in sommige gevallen je elektrische auto op te laden.

Zal het energieweerbericht ook informatie bevatten over energieopslagtechnologieën?

Nee, het richt zich op momenten van maximale energieopwekking, niet op opslagtechnologieën. Wel wordt advies gegeven wanneer accu’s het best kunnen worden opgeladen.

Hoe betrouwbaar zijn de voorspellingen in het energieweerbericht?

De betrouwbaarheid is vergelijkbaar met die van een gemiddeld weerbericht, omdat de duurzame energieproductie grotendeels afhankelijk is van weersomstandigheden.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat de informatie in het energieweerbericht objectief is?

De informatie is gebaseerd op energiedata van betrouwbare bronnen als Tennet, GasUnie en de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) gecombineerd met weersverwachtingen van meteorologen van Buienradar.

Worden in het energieweerbericht ook andere energiebronnen besproken?

Nee, andere energiebronnen worden niet besproken. Het energieweerbericht focust zich op weer-gerelateerde bronnen van energie.