Actueel

Wat een drukte: 5 orkanen!

Afgelopen tijd zijn vooral Japan en Hawaii door tyfoons en orkanen getroffen. Opnieuw worden deze eilanden bedreigt door tropische orkanen! Ook op de Atlantische Oceaan zijn momenteel een aantal tropische stormen actief. 

2018-09-04_5 tropische stormen_WU.png

Kaart: 5 actieve tropische stormen, de zeewatertemperatuur wordt in de verschillende kleuren aangeduid volgens de "legend" linksonder. Bron: Weather Underground

Wat is een orkaan?
Een tropische orkaan is een diep lagedrukgebied met daarin enorme roterende 'wolkenmuren'. Die wolken zijn in feite zware buien die zijn gegroepeerd. Het gaat ook gepaard met hevige buien en verwoestende wind. Bij krachtige orkanen is in het midden ervan een "oog" te vinden. Dat is een gebied met weinig of geen wolken en wind. Daar bevindt zich de kern van het lagedrukgebied. Orkanen worden geclassificeerd volgens hun windsnelheden. Door de schaal van Saffir en Simpson te gebruiken worden orkanen naar hun kracht ingedeeld van 1 tot 5, waar 5 de krachtigste orkanen aanduidt. 

Structuur_Orkaan.jpg
Structuur van een orkaan. Rond de kern van het lagedrukgebied zijn er banden met stijgende warme lucht en dalende koude lucht. In de stijgende warme lucht ontstaan wolken en vervolgens regenbanden. In de dalende koude lucht zijn er juist "opklaringen". Daardoor vormen de bekende spiraalbanden rond de kern van een cycloon.

Orkaan, tyfoon of tropische cycloon?
Orkanen, tyfoons en tropische stormen zijn eigenlijk precies hetzelfde. Er zijn alleen verschillende namen voor in verschillende delen van de wereld: rond Noord- en Centraal-Amerika staan ze bekend als orkanen. In het noordwesten van de Stille Oceaan (bijvoorbeeld in de omgeving van China en Japan) noemen we deze stormen tyfoons en in het zuidelijk halfrond (de zuidelijke Indische Oceaan en het zuidwesten van de Stille Oceaan) tropische cyclonen.

Huidige orkanen
Momenteel zijn er maar liefst 5 orkanen actief: drie in de Stille Oceaan en twee in de Atlantische Oceaan. Deze zijn Jebi, Norman, Olivia, Gordon en Florence. Ook is er nóg een depressie in het oosten van de Atlantische Oceaan in ontwikkeling. Deze beweegt in een oostelijke richting en kunnen mogelijk uitgroeien tot een orkaan.

Tyfoon Jebi
Tyfoon Jebi is op 4 september in het zuiden van Japan aan land gegaan met een windsnelheden van 145 tot 160 km/uur en windstoten rond 170 km/uur. Nu Jebi aan land is gegaan, zwakt de wind iets af. Er komt echter nog steeds veel regen (op sommige plaatsen in totaal mogelijk 400 mm!) naar beneden wat tot wateroverlast en aardverschuivingen kan leiden. Sinds begin juli kwamen er maar liefst 6 tyfoons op en rondom Japan voor. Jebi is dus al de zevende tyfoon voor dit seizoen! Normaal gesproken zijn er twee tot drie tyfoons in één seizoen. Jebi trekt noord en zal na verwachting in de nacht naar donderdag de kust van Rusland bereiken.

Orkanen Norman en Olivia
In het midden van de Stille Oceaan ligt orkaan Norman. Die koerst op Hawaii af, maar naar verwachting zou het eind van de week noordoost van de eilanden voorbij trekken. Norman brengt echter nog steeds hoge golven met zich mee. Eerder dit jaar trok orkaan Lane (een categorie 5-orkaan) in de omgeving van Hawaii over. Dit is nog nooit voorheen gebeurt dat zo'n krachtige orkaan zo dichtbij Hawaii voorbij trok. 

West van Centraal-Amerika trekt orkaan Olivia naar het westen. Er bevinden zich geen eilanden op het verwachte pad van Olivia.

2018-09-04_Stille Oceaan_orkanen.png
Satellietbeeld met neerslag gekleurd in groen en rood. Bron: National Hurricane Center

Tropische stormen Gordon en Florence
Tropische storm Gordon is inmiddels over het zuiden van Florida getrokken en ligt nu boven de Golf van Mexico. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat Gordon aan land rond de kust van Texas en Louisiana (VS). Gordon kan nog tot een categorie 1 orkaan ontwikkelen. 

Florence is de andere tropische storm in de Atlantische Oceaan. Momenteel ligt er geen landmassa in de buurt Florence, maar begin volgende week is er wel een kans dat Bermuda er last van kan krijgen.

Orkaanseizoen
In het noordelijk halfrond komen orkanen normaal gesproken in augustus, september en oktober voor, maar er kunnen in juni, juli in november ook orkanen ontwikkelen. Dus kunnen er dit jaar nog heel veel cyclonen ontstaan...


04-09-2018 om 14:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...