Actueel

5 weetjes over het weer!

Met het natte weer van vandaag, zitten mensen toch vaker binnen. Als je dan een gesprek hebt, kan het zo zijn dat je niet meer weet waar je over moet praten. In deze blog vertellen we je 5 weetjes over het weer, zodat de gesprekken over het weer ook eens over iets anders dan de regen kunnen gaan.

1) Wist je dat de temperatuur van bliksem 30.000 graden Celsius kan zijn?

De temperatuur van bliksem kan soms enorm oplopen. Soms wordt het wel 30.000 graden Celsius. Ter vergelijking: de temperatuur van de zon is zo'n 7000 graden Celsius! De temperatuur van bliksem kan dus wel 4 keer zo hoog zijn als die van de zon. Doordat bliksem maar heel kort duurt, vindt die opwarming in een hele korte tijd plaats. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Door die vlotte temperatuurstijging zet de lucht uit. Dat gebeurt sneller dan het geluid, waardoor er een enorme knal (donder) ontstaat.

barn-1364280.jpg

2) Wist je dat de wind andersom draait op het zuidelijk halfrond?

Op het noordelijk halfrond gebruiken we altijd dezelfde vuistregel: de wind draait tegen de klok in bij een lagedrukgebied en met de klok mee bij een hogedrukgebied.  Dit komt door de draaiing van de aarde. Dit noemen we ook wel de wet van Buys Ballot. Op het zuidelijk halfrond is dit net andersom! Hier gaat de wind bij een lagedrukgebied juist met de klok mee en bij een hogedrukgebied tegen de klok in! 

3) Wist je dat de windsnelheid van een tornado hoger kan zijn dan de topsnelheid van een formule 1-auto?

De belangrijkste schaal waarin we tornado's onderverdelen heet de schaal van Fujita. In die schaal hebben we categorie EF0 tot EF5. Een EF0 tornado heeft windsnelheden tussen de 105 en 137 km/u. Hoewel dat al voor schade kan zorgen, valt die sterkte relatief nog mee. EF5 tornado's hebben namelijk windsnelheden van meer dan 322 km/u! Zulke snelheden zijn meer iets voor formule 1. De hoogste snelheid ooit gereden tijdens een Formule 1 wedstrijd was namelijk 378 km/u. Gelukkig komen EF5 tornado's maar zelden voor, want ze kunnen voor een enorm grote ravage zorgen!

tornado-damage-115801_1920.jpg

4) Wist je dat 2018 extreem zonnig was?

We hadden vorig jaar bijna het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen. Over alle KNMI-meetstations zijn gemiddeld 2090 zonuren gemeten. Normaal zijn er per jaar zo'n 1639 uren. 2018 ligt daardoor heel dichtbij het record van 2003 (2099 zonuren). Vrijwel alle maanden waren zonniger dan normaal. Alleen in januari was het wat somberder dan normaal.

5) Wist je dat er een plek op aarde is met 140-160 dagen bliksem per jaar?

Er is een plek op aarde waar het enorm vaak bliksemt. Dit is bij het meer van Maracaibo (Venezuela). Gemiddeld bliksemt het daar 140 tot 160 dagen per jaar. Dit fenomeen staat ook wel bekend als Catatumbobliksem. Het bliksemt daar dan gemiddeld 10 uur per dag. Er zijn meerdere hypotheses waarom dat zo is (waaronder de aanwezigheid van Uranium), maar meteorologisch gezien is het ook (deels) te verklaren. Het meer is namelijk omringd met bergen. De warme en vochtige lucht van het meer botst tegen die bergen aan en dan kan het niets anders meer dan opstijgen en condenseren. Hierdoor ontstaan flinke onweersbuien.


10-02-2019 om 13:45 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...