Actueel

"Afrikaanse" hitte op komst!

Het wordt warm volgende week, heel warm! Temperaturen kunnen in het binnenland zelfs gaan oplopen richting de 38 graden! Gaat het all-time record eraan? En hoe lang duurt de hitte eigenlijk precies? Hoe zeker is het dat het wel zo heet wordt?

"Afrikaanse" hitte
De komende dagen gaat het steeds warmer worden. Zondag zitten de temperaturen al tussen de 25 en 30 graden, maandag wordt het met 30 graden aan de kust en 33 graden in het binnenland nog een stuk warmer en dinsdag is dan de klapper: in Limburg kan het dan zelfs 38 graden worden! Maar waar komt die hitte toch vandaan?work_meerdaagse.jpgFiguur 1: Het wordt heet! Dinsdag lijkt landelijk de warmste dag te gaan worden. Merk op dat er na woensdag wat "verkoeling" aan lijkt te komen... Hoe dat kan? Lees snel verder!

Het antwoord is: Afrika. Op een hoogte van zo'n 1,5 km wordt met een zuidelijke stroming enorm warme lucht vanuit Afrika naar ons toe getransporteerd. Op onderstaand kaartje is dit proces goed te zien: een soort rode "bubbel" komt vanuit het zuiden onze kant op.850 hpa temp.PNGFiguur 2: De temperatuur op 1,5 km hoogte voor aankomende woensdagavond. Er wordt enorm veel hitte vanuit Afrika onze kant op gestuwd! Dat verklaard waarom het hier overdag zo warm kan worden.

Onzeker vanaf woensdag
Oké, dinsdag is het dus in ieder geval nog ontzettend heet. En daarna? Dan wordt het iets onzekerder. Dit is goed te zien in de pluim: vanaf woensdag gaan de verschillende berekeningen uit elkaar lopen. Op de vrijdag is dit misschien nog wel het beste te zien. Het bovenste lijntje tikt bijna de 37,5 graden aan, het onderste lijntje komt met bijna 17,5 graden als maximumtemperatuur... Een verschil van 20 graden!! pluimverwachting.PNGFiguur 3: De pluimverwachting voor midden Nederland. T/m dinsdag liggen alle lijntjes nog dicht op elkaar, maar daarna gaan ze ontzettend uiteen lopen! Als toppunt de vrijdag, met een verschil van 20 graden...

Hoe komt dat?
Dit heeft alles te maken met de positie van het hogedrukgebied. Op de kaart hieronder zie je de situatie zoals die woensdag zou zijn. Even belangrijk: de wind waait meestal redelijk netjes parallel aan de lijnen van gelijke druk. Bij een hogedrukgebied is dat op het noordelijk halfrond ook nog eens met de klok mee. Aan de oostkant van de zwarte lijn waait dus een warme zuidoosten wind, aan de westkant een verkoelende wind van zee! De positie van die "zwarte lijn" (ook wel de "rugas" genoemd) gaat dus uiteindelijk de temperatuur in ons land bepalen. 4-daagse drukverdeling.jpgFiguur 4: Ten westen van de lijn een koele wind van zee, ten oosten hitte uit het zuiden. De positie van die lijn gaat de temperatuur in Nederland bepalen!

En als die lijn exact boven ons land ligt?
Het grappige is dat op dit moment de rugas recht over Nederland berekend wordt! Hoe dat er dan uitziet qua temperatuur verdeling? Nou, zo: aan de noordkust is het door wind van zee een graad of 22, terwijl in Limburg temperaturen tot wel 38 graden berekend worden! Een verschil van 16 graden...max temp woensdag.JPGFiguur 5: De berekende maximumtemperaturen voor komende woensdag! 22 graden aan de noordkust, 38 graden in Limburg! Een ontzettend groot verschil voor ons kleine kikkerlandje...

Het is dus na woensdag nog heel even koffiedik kijken?
Ja, dat klopt inderdaad. Het enige wat we met zekerheid weten, is dat het warm blijft! De vraag is alleen: wordt het 25, of 35 graden? Dat maakt nogal een verschil... Zeker met het oog op ons all-time record: 38,6 graden. Of we dat gaan halen? Dat is de afgelopen jaren moeilijk genoeg gebleken, vorig jaar waren we er met 38,2 graden bijvoorbeeld dichtbij. Het record stamt uit 1944 en mijn gok is dat die nog wel even blijft staan! Of echt alles moet op zijn plek vallen een deze dagen... Voor de gezondheid van velen is het echter te hopen dat dit niet verbroken wordt!


22-06-2019 om 14:00 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...