Actueel

Aitor eerste officiële herfststorm in Nederland, harde windstoten en veel regen langs de kust

De eerste officiële herfststorm van dit jaar is een feit. In IJmuiden gaf het weerstation vanochtend een uur lang windkracht 9 aan, en daarmee is Aitor ook in ons land officieel een storm. "Het zorgt al wel voor overlast, als je op de weg zit dan ga je het wel merken."

Momenteel zijn het vooral de kustprovincies waar het erg onstuimig is, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "De komende uren trekt de kern van de storm langs het noorden van Nederland langs. Nu is het vooral nog de westkust die de storm ervaart, later ligt het zwaartepunt bij de Waddeneilanden." Klik hier voor de actuele wind.

max wind.pngMaximale wind rond 12:30 uur

Storm Aitor gaat gepaard met flinke windsnelheden en veel neerslag, het KNMI heeft dan ook code geel afgegeven. Middendorp: "Als je op de weg zit, vooral in de kustprovincies, dan ga je het wel merken. Dan is het wel aan te raden om echt je beide handen aan het stuur te houden. In deze tijd van het jaar, in het begin van de herfst hangen de bomen nog vol met bladeren. Ook dat is wel iets om rekening mee te houden, bijvoorbeeld waar je je auto parkeert. Ze vangen nu veel meer wind natuurlijk en kunnen daardoor makkelijker omvallen."

Naast de harde wind gaat Aitor ook gepaard met stevige buien. "Momenteel is dat nog vooral in het westen van het land, daar kan het nu al aardig tekeer gaan. Mogelijk zit daar ook een enkele klap onweer tussen. Maar aan het begin van de middag trekken die buien verder het land in en kan ook het oosten daar uiteindelijk mee te maken krijgen, terwijl het daar in de ochtend nog zonnig was." 

Aan het eind van de middag, richting de avond, verwacht Middendorp dat de windstoten afnemen. "Maar ook dan kan het nog wel even onstuimig blijven." 

Zondag naar buiten
In het weekend is het weerbeeld beter, al valt de zaterdag mogelijk nog tegen. "Het is dan wisselvallig. Er zijn dan buien en af en toe breekt ook de zon door. Aan het eind van de middag verdwijnen de buien wel. Het wordt dan niet veel warmer dan 14 graden."

Zondag wordt een mooie dag, zegt Middendorp. "Alles wat je buiten wilt doen, moet je zondag doen. Het is droog en er is een stuk minder wind. Het enige nadeel is dat het misschien een beetje koel is, de temperatuur zal niet boven de 14 of 15 graden uitkomen. Het is wel een dag waarvan we moeten genieten, want het lijkt erop dat het de dagen daarna weer zeker even herfstachtig wordt."

bron: RTL Nieuws


27-09-2024 om 04:00 door Amara Onwuka

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...