Actueel

Alpen - Hogedruk: niet altijd zon!

Na het onstuimige weer van de afgelopen weken is de rust teruggekeerd in de Alpen. Een hogedrukgebied heeft zich gevestigd boven de Noordzee en zorgt voor droog weer in het Alpengebied. Maar een hogedrukgebied staat niet garant voor zonnig weer, in veel dalen was het afgelopen weekend bewolkt. Hochnebel - een 'deken' van wolken over de Alpen. De bewolking wordt in de Alpenregio 'hochnebel' genoemd, wat letterlijk hoge nevel betekent. Het verwarrende is dat de bewolking niet hoge, maar juist lage bewolking is! De wolkenbasis (onderkant van de bewolking) ligt tussen ongeveer 100 en 500 meter en de wolkentop ligt rond 2300 meter hoogte. Als je de Alpentoppen beklimt en boven de 'hochnebel' uitkomt, is het vaak helemaal zonnig.

In de bergen bij Ladis (Oostenrijk) was zondag de bovenkant van de hochnebel mooi te zien. Daarboven was het strakblauw. Met dank aan Jacomien Heeres via Alpenweerman.

De hochnebel had zich zondag over grote gebieden van de Alpen uitgebreid. Zo lagen het noorden van Zwitserland, grote delen van Oostenrijk en Noord-Italië helemaal verscholen in de bewolking. Wie de zon wilde opzoeken, moest dus klimmen naar grote hoogte want de Alpenhoofdkam had geen last van bewolking.

De hochnebel strekte zich zondag uit over grote gebieden van Oostenrijk, Noord-Zwitserland en Noord-Italië . De sneeuw op de Alpenhoofdkam was wel mooi zichtbaar, daar scheen de zon volop. Beeld van zondagochtend 11:15.

Dekselse hogedruk en vochtige lucht Een hogedrukgebied geeft dus niet altijd zonnig weer. Dit komt omdat het hogedrukgebied werkt als een soort 'deksel' op de atmosfeer. De 'deksel' zorgt ervoor dat lucht in de onderste laag van de atmosfeer gevangen blijft. Als de lucht vochtig genoeg is, ontstaat er bewolking ('hochnebel'). Deze bewolking kan in de winterperiode dagen blijven hangen. Het oplossen van de bewolking gebeurt door de zon of door menging van vochtige lucht onder de 'deksel' met droge lucht boven de 'deksel'. Als er niet genoeg wind aanwezig is voor menging van de droge en vochtige lucht (zoals afgelopen weekend het geval was), kan alleen de zon de bewolking wegbranden. In maart is de zon al iets krachtiger dan in februari, maar lang niet altijd heeft de zon voldoende kracht om de bewolking weg te branden.

Met hogedrukweer en een niet al te krachtige zon gaat het oplossen van hochnebel moeilijk.

Op maandag gaat het kat-en-muisspel van zon en bewolking door. Terwijl het weer in de Alpenhoofdkam zonnig is, overheerst de bewolking in de overige delen van Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië. In de loop van de dag lost de bewolking op en gaat de zon wat meer schijnen. Het blijft droog en de maxima liggen in de dalen rond 9 graden, onder bewolking blijft de temperatuur een paar graden achter. De wind is zwak tot matig en komt uit oostelijke richtingen.

Wisselvalligheid neemt toe

Dinsdag verliest het hogedrukgebied even de grip op het weer in het Alpengebied. De dag begint zonnig in de Alpenhoofdkam, in de dalen is meer bewolking aanwezig. Vanuit het oosten wordt de bewolking dikker, in de middag gevolgd door sneeuw. Eerst valt de neerslag onder 1000 meter in de vorm van regen, maar de sneeuwgrens zakt in de middag tot in de dalen. In Oostenrijk valt maximaal 10 cm sneeuw bij, naar het westen toe nemen de sneeuwhoeveelheden af. De Franse Alpen houden het waarschijnlijk de hele dag droog. Het wordt in de dalen een graad of 6, in de Zuidelijke Alpen is het een stuk warmer met temperaturen tot 15 graden. Op woensdag houdt de wisselvalligheid nog even aan met vooral langs de zuidkant kans op sneeuw boven de 800 meter (10-15 cm sneeuw). Aan de noordzijde van de Alpen schijnt de zon vaker bij temperaturen rond 6 graden. Daarbij staat boven de 1500 meter hoogte tijdelijk een stormachtige oostenwind.

Vanaf donderdag zon, of toch weer bewolking?

Donderdag krijgt het hogedrukgebied boven de Noordzee weer grip op het weer in de Alpen. Dit betekent dat de wisselvalligheid ten einde komt. De vraag is of de zon de overhand kan krijgen, of dat de hochnebel het weerbeeld in de dalen gaat bepalen. Hoger in de bergen schijnt de zon volop.

Zon, of bewolking? Het zal vanaf donderdag weer de vraag zijn. Webcambeeld van de de Bettmeralp op zondag via bergfex.ch.

Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de zon ook in de dalen de overhand te houden met in de ochtend wat hochnebel die in 's middags oplost. Maar de onzekerheid is vrij groot. De temperatuur loopt wel iets op en ligt overdag in de dalen rond 10 graden in het noorden tot maximaal 15 graden in het zuiden. De wind is zwak tot matig en komt uit de oostelijke richting.


14-03-2016 om 11:15 door Lars van Galen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...