Na een langere periode van overwegend droog weer met regelmatig zonnige perioden, gaat het weer met de komst van de astronomische herfst helemaal omslaan. De temperatuur gaat omlaag, neerslagzones weten ons land weer te bereiken en soms moet zelfs rekening worden gehouden met zware windstoten.
Vandaag en morgen is het nog stralend zonnig nazomerweer. Daarbij neemt de wind morgen nog wat af en kan de temperatuur in het zuiden plaatselijk oplopen naar 25 graden. Zondag (22 september) begint officieel de astronomische herfst, en het weer lijkt ernaar te luisteren. Want waar het zondag zeker in het noorden en oosten nog een vrij zonnige en droge dag is met hoge temperaturen, komt het weer daarna snel in de 'herfstmodus' terecht.
Het satellietbeeld van vrijdagmiddag 12 uur: Stralend zonnig weer in Nederland en omgeving dankzij een stevig hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië.
Het lijkt in enige mate op de omslag die zich ongeveer anderhalve week geleden voordeed. Na regelmatig zomerse temperaturen begin september veroverde een veel koudere luchtsoort grote delen van Europa. Vorige week zorgde het bij ons al voor lage temperaturen en forse (onweers)buien aan zee, maar grote overlast bleef uit. Een ander verhaal was dat in Centraal-Europa, waar het tot ongekende overstromingen kwam door gigantische hoeveelheden regen, en hogerop een enorm pak sneeuw.
Meer invloed van lagedrukgebieden
Het hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië dat nu voor het nazomerse weer zorgt, verliest de komende dagen aan kracht en trekt zich volgende week helemaal terug. Een heuse 'trein' van lagedrukgebieden bevindt zich dan in een strook van Frankrijk tot zo ongeveer bij Spitsbergen.
De weerkaart voor vanochtend en de verwachting voor komende woensdag. Waar een groot hogedrukgebied ten noorden van ons nu nog de touwtjes in handen heeft, wordt het weer volgende week gedomineerd door lagedrukgebieden. Bron: Wetterzentrale.
Die lagedrukgebieden zorgen er natuurlijk voor dat de neerslagkansen in onze omgeving flink stijgen. Woensdag, donderdag en vrijdag zijn in potentie de natste dagen, wanneer een lagedrukgebied vlak langs of over ons land lijkt te trekken. Daarbij neemt in de kustgebieden ook de kans op zware windstoten van 75 km/h of meer toe. Het kan dus van tijd tot tijd behoorlijk guur weer zijn, en zelfs een enkele klap onweer is niet uitgesloten.
Voor de meeste gebieden die de afgelopen tijd zijn getroffen door 'Boris' is er goed nieuws. Het lijkt er namelijk op dat de meeste neerslag dit keer in het westen van Europa lijkt te gaan vallen. Sowieso zijn de verwachtte hoeveelheden bij lange na niet zo extreem als de verwachtingen voor Centraal-Europa een kleine twee weken terug. Waar weermodellen toen op grotere schaal 200 tot 300 mm aan neerslag lieten zien, gaat het nu om mogelijk een aantal plekken met ruim 100 mm. Dat signaal is er onder andere voor de Noordzee en Nederlandse kust: het zeewater is nog relatief warm en zorgt voor extra energie waar buien gebruik van kunnen maken (kustconvergentie).
Neerslagtotaal voor de komende 10 dagen volgens het Europese weermodel, met boven de (relatief) warme Noordzee meer dan 100 mm. In het centrale en oostelijke deel van Europa lijken ze dit keer (redelijk) gespaard te blijven. Bron: WXCharts.
Volgend weekend 10 graden kouder?!
Met het verdwijnen van het hogedrukgebied boven Scandinavië krijgen we ook te maken met een andere luchtsoort. Waar de temperatuur dit weekend dankzij een relatief droge en warme continentale aanvoer nog kan stijgen naar zo'n 21 tot 25 graden, halen we op maandag nog maar met moeite de 20 graden. Dat is overigens nog altijd iets boven het klimaatgemiddelde, wat op 18 graden ligt voor eind september. De reden dat het volgende week niet gelijk véél frisser wordt, is dat de wind aanvankelijk uit het zuiden tot zuidwesten blijft waaien. Toch moet de temperatuur dagelijks wel een graadje inleveren, mede door een toename in de hoeveelheid bewolking, regelmatig regen of buien en een stevige wind.
De meerdaagse verwachting laat weliswaar een daling van de temperatuur zien richting halverwege volgende week, maar echt heel fris wordt het aanvankelijk nog niet. Dat komt doordat de wind eerst nog een paar dagen uit overwegend zuidelijke richtingen blijft waaien.
Richting volgend weekend lijkt de temperatuur nog verder te dalen: de wind gaat dan om naar het noordwesten, waarmee nog frissere lucht ons land kan bereiken. Veel weermodellen laten voor volgende week zaterdag temperaturen van amper 10 tot 15 graden zien. Daarna kruipt de temperatuur mogelijk weer (langzaam) uit het dal, maar duidelijk is in ieder geval dat een nieuwe episode van herfstweer aanstaande is.
De weerpluim laat zien dat het morgen nog 23 à 24 graden wordt, maar volgende week zaterdag nog maar zo'n 13 graden. Een behoorlijk verschil! Bron: KNMI.