Actueel

Beryl is gevaarlijk en uniek

Barbados, Foto: ANP

Orkaan Beryl trekt op dit moment over de Caraïbische zee. Beryl is inmiddels een orkaan van de 5e en zwaarste categorie. En Beryl is uniek. Maar dan niet op een positieve manier. En dat betekent ook iets voor de komende maanden.

ANP-502557619.jpg

Foto: ANP

Om maar met dat unieke te beginnen; Nog nooit ontstond zo'n zware orkaan al zo vroeg in het orkaanseizoen. Beryl was eind juni al uitgegroeid tot een orkaan van de 4e categorie, de op één na zwaarste. En na en kleine afzwakking won Beryl weer aan kracht en nu is het een orkaan van de 5e en zwaarste categorie. En dat maakt nogal wat uit; bij een orkaan van de 4e categorie kunnen zouden stevig gebouwde huizen -wel met behoorlijk wat schade- de wind kunnen overleven. Bij een orkaan van de 5e categorie blijft er eigenlijk niets meer overeind staan. ANP-502569064.jpgFoto: ANP

Warm zeewater
Dat er zich zo vroeg in het seizoen zo'n zware orkaan kan vormen, heeft alles te maken met het ongebruikelijk warme zeewater in de oceanen. Orkanen halen namelijk hun energie uit dat warme zeewater. Vanaf een watertemperatuur van zo'n 27 graden is er voldoende energie voorhanden om de orkaan in stand te houden of zelfs te laten groeien. Op veel plaatsen rondom de Cariben liggen de zeewatertemperaturen 1 of zelfs meer graden boven het gemiddelde. 1 graad lijkt niet veel, maar het betekent wel dat het gebied waarin orkanen kunnen overleven vele duizenden vierkante kilometers groter is dan in andere jaren. Opvallend is ook dat het gebied met te warm water precies aanwezig is in de gebruikelijke formatiezone van tropische cyclonen, zeg maar tussen de Afrikaanse westkust en de Cariben.


zeewater.png

Maar er is meer af te lezen uit bovenstaande kaart. Zo zien we dat het stuk Atlantische Oceaan tussen Noord-Amerika en Europa nog veel warmer is dan normaal. En dat is zorgelijk voor ons. Want veel orkanen volgen en pad langs de Amerikaanse oostkust om vervolgens de oversteek naar Europa te maken. Normaal raken ze dan op het koelere zeewater richting het noorden hun voeding kwijt en sterven ze. Wij krijgen dan niet zozeer de wind, maar vaak nog wel veel regen te verwerken. Maar met dit zeer warme zeewater op noordelijke breedtes kan zo'n orkaan langer overleven en dus ook misschien met orkaankracht Europa bereiken. Dat is in het verleden al eens bijna gebeurd, bijvoorbeeld in Portugal of aan de zuidwestkust van Ierland. 

Ook aan de Zuidoost-Aziatische kant is het zeewater zeer warm. Dat betekent waarschijnlijk ook meet tyfoons, zoals orkanen daar genoemd worden.

ANP-502578728.jpg

De vroege ontwikkeling van zo'n zware orkaan als Beryl betekent ook slecht nieuws voor de rest van het orkaanseizoen. Want met dat hele warme zeewater valt te vreze dat dit een heel actief orkaanseizoen wordt, met veel schade en mogelijk veel slachtoffers. Laten we hopen dat het meevalt. ANP.png

Foto: ANP 


02-07-2024 om 15:30 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...