Actueel

Betekent wintertijd ook winterweer?

Aankomende nacht, van zaterdag op zondag, gaat de wintertijd weer in. Om 03.00u vannacht gaat de klok een uur terug en wordt het opnieuw 02.00u ’s nachts. Betekent deze overgang ook dat er binnenkort kouder weer aan zit te komen? Voorlopig is van echte kou in ieder geval nog geen sprake.

Warme zaterdag

De wintertijd mag dan wel ingaan, de temperaturen buiten doen in ieder geval nog niet mee! Deze zaterdag was het warm buiten met op meerdere plekken temperaturen die opliepen tot meer dan 20 graden. Zuid-Limburg spande de kroon, daar werd het maar liefst 23,0°C.

Max Temp II.png

Figuur 1: De maximumtemperatuur op zaterdag 26-10-2024. 

Dat is slechts 0,3°C onder het dagrecord van 26 oktober. Alleen op 26 oktober 2006 was het ergens in Nederland warmer dan vandaag, met 23,3°C in Arcen. Diezelfde dag werd het ook 22,1°C in De Bilt, iets wat we vandaag bij lange na niet gehaald hebben. Daar bleef de temperatuur “steken” op 19,3°C.

Tabel dagrecord.JPG

Figuur 2: De tabel met alle dagrecords in heel Nederland van de maximumtemperatuur op 26 oktober. Je ziet dat de 23 graden in Maastricht van vandaag zich tussen alle records van 2006 gevestigd heeft. Bron: Wetterzentrale.de

Komende dagen minder zacht

Blijven we deze hoge temperaturen vasthouden de komende tijd? Het antwoord op die vraag is nee, vannacht belanden we namelijk in de iets koelere lucht. Op deze overgang gaat het ook wat regenen, waarbij het vannacht in het noordwesten en morgenochtend juist in het zuidoosten ook wat steviger kan doorregenen. 

Radar buien Zuid-Limburg.JPG

Figuur 3: De +24u vooruit radar voor zondagochtend 07.00u. De actieve buien in het zuiden van België zouden mogelijk Zuid-Limburg kunnen bereiken.

In de loop van zondagmiddag klaart het breed op en kan het met 15 á 16 of lokaal 17 graden opnieuw vrij zacht worden voor de tijd van het jaar. Dit is echter al flink minder dan de twintigers waar we vandaag mee te maken hadden. 

In de nieuwe werkweek zakt de temperatuur nog iets verder, om stabiel rond de 15 graden uit te komen. Verder heeft de bewolking de overhand en kan er elke dag wel wat regen vallen, al zijn het geen grote hoeveelheden. 

meerdaagse.png

Figuur 4: de meerdaagse verwachting voor komende week. De temperatuur stabiliseert uiteindelijk rond de 15 graden.

November start mogelijk te koud

Kijken we dan iets verder vooruit richting het begin van de maand november, zien we dat de temperaturen dan mogelijk nog verder naar beneden gaan. Al meerdere dagen staat er rond de maandwisseling namelijk een frisse noordelijke stroming in de weerkaarten, waarbij vanuit het Poolgebied met een noorden tot noordwesten wind koude lucht ons land binnen stroomt.

Arctische glijbaan.JPG

Figuur 5: De weerkaart die laat zien dat we vanaf 1 november met een noordwestelijke stroming te maken hebben, waarbij koudere lucht ons land binnen stroomt. Deze weerkaart laat de temperatuur zien op 1,5 km hoogte. Bron: WXCHARTS.COM

Hoe vertaalt zich dat dan in de temperatuur op neushoogte? In de zogenoemde pluimverwachting zien we dat de temperaturen overdag in dit scenario rond de 10 graden gaan uitkomen, mogelijk zelfs iets daaronder. Het klimaatgemiddelde rond begin november zit op zo’n 12 graden, dus dat zou iets te koud zijn voor de tijd van het jaar. 

Pluim KNMI.JPG

Figuur 6: De pluimverwachting van de temperatuur door het weermodel ECMWF. Je ziet de temperatuur rond de maandwisseling omlaag gaan. Bron: KNNI

In de nachten betekent dit ook een grotere kans op vorst, ’s ochtends moeten krabben en misschien zelfs de eerste strooiacties. Hou er wel rekening mee dat het vrij ver vooruit is en de details nog kunnen wijzigen, maar de trend lijkt duidelijk naar beneden gericht te zijn. Dat mocht na deze warme zaterdag misschien ook wel eens. 

In de pluim voor de dauwpunttemperatuur is de overgang naar een koudere luchtsoort vanaf het Noordpoolgebied trouwens nog veel beter te herkennen! Het dauwpunt zit namelijk dagenlang stabiel rond de 10 graden, om vervolgens in een klap richting het vriespunt te gaan. 

Pluim dauwpunt II.jpg

Figuur 7: De pluim van de dauwpunttemperatuur. Op vrijdag 1 november zouden we in de koude lucht terecht komen.

Onzekerheid

Je ziet echter dat er ook nog wat lijntjes zijn die niet meedoen aan die plotselinge daling, dat is dus de onzekerheid die erin zit. Daarom raden we het altijd aan om ons actuele weerbericht in de gaten te houden! Daarin houden we je elke dag op de hoogte rondom de laatste ontwikkelingen voor het weer de komende dagen. 


26-10-2024 om 15:45 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...