Actueel

Canadese rook bereikt Nederland

Canada gaat al een tijd gebukt onder heftige natuurbranden. De rookwolken zorgden voor apocalyptische beelden in Amerika. Morgen bereikt de rook ook Nederland.

Canadees bosbrandseizoen ergste tot nu toe

In Canada woeden dit jaar heftige natuurbranden. Tot nu toe is 7.563.045 hectare aan natuur in vlammen opgegaan. Dat is een oppervlak van bijna 2x Nederland. Met deze hoeveelheid verwoeste natuur wordt een triest Canadees record gevestigd. Sinds 1980 is niet zo'n groot oppervlak door natuurbranden in rook opgegaan. Het vorige record werd geregistreerd in 1995, toen 7.105.998 hectare Canadese natuur vlam vatte.download.png

Oppervlak afgebrande natuur per jaar in Canada (in Hectare) Bron: Canadian Interagency Forest Fire Centre

Stinkende rook
De rook die vrijkomt bij de natuurbranden in Canada zorgt geregeld voor overlast in omliggende gebieden. In verschillende Amerikaanse en Canadese steden heeft de rook al tot overlast geleidt. Enkele weken geleden was New York nog in het nieuws vanwege de apocalyptische beelden die de rook van de natuurbranden enkele honderden kilometers verderop veroorzaakte. De rook was zelfs te ruiken en zorgde voor een zeer slechte luchtkwaliteit en zelfs gezondheidsklachten bij bewoners. Rook blokkeerde de zon op de Portugese Azoren. (Bron: Raquel Rodrigues)Rook blokkeerde de zon op de Portugese Azoren. (Bron: Raquel Rodrigues)

Rook in Europa en Nederland

De kleinere rook-/roetdeeltjes belanden hoger in de atmosfeer en kunnen hierdoor met westelijke winden duizenden kilometers verderop ook in Europa belanden. Afgelopen weekend is een grotere rookwolk de Atlantische oceaan overgestoken. In Portugal, Spanje en Frankrijk kleuren de luchten sinds gisteren door de rook een beetje melkachtig en had de lucht een ietwat rode gloed. Op sommige plaatsen had de zon zelfs moeite om door de rook heen te schijnen. Ruiken kunnen de Europeanen de rook overigens niet, omdat de deeltjes zich hoog in de lucht bevinden. De Canadese rook waaiert ondertussen verder uit en met een zuidwestelijke stroming komt de rook morgen, in de loop van de dag, ook bij ons in Nederland aan. Veel gaan we er waarschijnlijk niet van merken, omdat het weer een stuk wisselvallig wordt met bewolking en geregeld (onweers)buien of regen. Als het met een beetje geluk even opklaart tijdens zonsopgang of zonsondergang, dan kleurt de lucht door de rook waarschijnlijk iets roder dan gebruikelijk.

Donderdag wordt de meeste rook hogere in onze atmosfeer verwacht. (Bron: Copernicus)Donderdag wordt de meeste rook hogere in onze atmosfeer verwacht. (Bron: Copernicus)


27-06-2023 om 10:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...