Actueel

Code geel. Storm aan de kust, komende week weer zomerse temperaturen

Zandvoort

Aan de kust en in het noorden van het land komen vandaag harde wind en windstoten voor. Bij IJmuiden is halverwege de middag zelfs sprake van storm. Het KNMI heeft code geel afgegeven. Wie met tent of caravan op de Waddeneilanden staat, waarschuwt Leander de Wit van Buienradar 'kan de boel maar beter goed vastsjorren'.

Code geel geldt vanaf 11.00 uur in Zuid-Holland en tot het eind van de middag moeten inwoners van Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en Groningen rekening houden met de harde wind. storm zomer camping anp.jpg

Klimaatprotest afgelast

Vanwege code geel wordt een klimaatprotest van Extinction Rebellion (XR) op het Malieveld in Den Haag afgelast. "Het doet ons verdriet deze beslissing te moeten nemen, maar er zit niets anders op", schrijft de actiegroep op X. Een geplande blokkade van snelweg A12 gaat wel door.

Het wordt een 'spannende situatie', zegt De Wit van Buienradar. Een lagedrukgebied trekt vanuit Engeland de Noordzee op en komt net over ons land langs. Waarschijnlijk neemt het snel in kracht toe, maar hoeveel precies is niet bekend. "Er zijn een paar boeien op de Noordzee die meten dat de luchtdruk daalt, dat zorgt voor het aantrekken van de wind."

Bekijk hier de maximale wind

max windkracht.png

De harde wind trekt vooral langs de westkust. "Op IJmuiden heeft een uurvak windkracht 9 gestaan, wat betekent dat we met een officiële zomerstorm te maken hebben. Verder komen overal in de kustprovincies en op de Wadden zware windstoten voor."

Vooral aan de kust is het oppassen dus, maar ook in het binnenland kan het volgens De Wit stevig waaien. Daar zijn windstoten tot 70 kilometer per uur mogelijk en kunnen takken van de bomen waaien. "In het bos is het dus een beetje oppassen voor vallende takken. Maar het zal niet voor enorme schade zorgen."

Komt de zomer terug?

Aan het eind van de middag en begin van de avond wordt het weer rustig. En of de zomer dan terugkeert? "Dit is de zomer, de Hollandse zomer", zegt De Wit. Maar voor de liefhebber van zomerse temperaturen heeft hij wel goed nieuws: "Dinsdag en woensdag lijkt de temperatuur weer naar de 25 graden te gaan. Dat zijn zomerse waarden. Er is dan ook wat zon, maar ook bewolking."

De zon laat zich de komende week elke dag wel even zien. "Maar verwacht geen strakblauwe luchten. Dinsdag zijn aan het eind van de dag weer buien mogelijk, ook met onweer, en ook op woensdag blijft het niet helemaal droog. Donderdag daalt de temperatuur dan weer iets: naar rond of net boven de 20 graden."meerdaagse.png


06-07-2024 om 16:00 door Amara Onwuka

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...