Het weer lijkt gelukkig weer op zomer de komende week. We gaan de zon vaak zien, houden het op een mogelijk klein buitje na droog en daarbij is het met een graad of 25 lekker warm. Door dit mooiere weer zijn we als mens ook wee meer buiten te vinden. In deze tijd van het jaar zijn veel teken actief. vergeet dan ook niet jezelf af en toe te controleren op een mogelijke tekenbeet.
Klimaatverandering en teken
De afgelopen tientallen jaren is het aantal teken behoorlijk gestegen. Dat heeft onder andere te maken met de verandering van het klimaat. Teken worden actief vanaf een temperatuur van 8 graden en hoger. Is het kouder dan zijn ze weinig tot niet actief. Tijdens koude winters zijn teken niet actief, maar dat is nu de crux. Nu de winters in Nederland vanwege het veranderende klimaat alsmaar zachter verlopen, wordt de teek ook in deze periode waargenomen. Het seizoen van teken en de kans op een tekenbeet wordt hiermee verlengd.
Het seizoen waar tijdens teken actief zijn, wordt steeds langer vanwege het opwarmen van de aarde.
Door klimaatverandering zijn er ook andere verschuivingen in de natuur te zien. Omdat de seizoenen zachter verlopen hebben ook de vogels en de muizen het beter en dat zijn gewilde gastheren van teken. Daarnaast komen (door het zachtere klimaat) meer loofbomen voor, dan naaldbomen. Meer beukenbomen en dus meer beukennootjes betekent meer knaagdieren, waardoor de knaagdierenpopulatie groeit. Vervolgens groeit de tekenpopulatie mee.
De teek is overigens het meest actief in 't voorjaar en in de zomermaanden. De meeste teken en tekenbeten worden geregistreerd in de maand juni.
Een tekenbeet voorkomen?
Ieder jaar worden zo'n 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Van die anderhalve miljoen krijgt zo'n 1 op de 50 de ziekte van Lyme. Deze infectie kan ernstige (en langdurige) gevolgen hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart.
Een tekenbeet kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt je wel goed voorbereiden om de kans op een tekenbeet te verkleinen. Hierbij volgen een paar tips:
- Ga je de natuur in; blijf op de paden
- Draag teekwerende sokken
- Draag een lange broek
- Gebruik anti-teek spray
De belangrijkste is deze: doe de tekencheck! Als je in 't 'groen' bent geweest controleer jezelf op teken. Controleer vooral de warme (vochtige) plekken zoals de knielholtes, lies en bilnaad. Hoe eerder je een teek ontdekt, hoe kleiner de kans is op een infectie.
Een teek bijt of graaft zich vast in de huid om vervolgens zich te laven aan het bloed van z'n gastheer.
Toch gebeten?
De teken laven zich graag aan menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen. Vind je een teek, dan moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. Dat doe je met een tekentang of een teken-kaart.
Voorbeeld van een tekentang
Verwijder de teek niet met alcohol of zeep en brand 'm zeker ook niet weg! De kans bestaat dan dat het beestje als reactie alle afvalstoffen en bacteriën in je lichaam spuit.
Verder is het belangrijk de plek nog drie maanden goed in de gaten te houden. Krijg je een ring- of vlekvormige uitslag of klachten, dan moet je naar de dokter. En sowieso: bij twijfel, raadpleeg de huisarts!
Let op: de rode kring verschijnt niet altijd na een tekenbeet. Wees hier alert op.
Je kunt overigens een besmetting met de ziekte van Lyme oplopen, terwijl er geen rode kring zichtbaar is. Bij twijfel, raadpleeg altijd de huisarts.
Feiten en fabels
Het is een fabel dat teken uit bomen vallen om mens en dier te belagen. Teken leven namelijk laag op de grond, vooral in gras en in Varens. Loopt een mens of dier langs, klampen ze zich vervolgens vast aan hun gastheer.
Het is ook een fabel dat teken niet voorkomen in in steden. Ze zitten overal waar groen is, dus ook in je eigen achtertuin. Eén op de vijf tekenbeten gebeurt in de stad, waarvan één op de drie in je eigen tuin gebeurt. De meeste teken komen overigens wel voor in natuurgebieden, zoals de Veluwe.
Zomers vooruitzicht
De vooruitzichten de komende week later prima zomerweer zien. Volop gelegenheid om dus lekker buiten te zijn. Vergeet niet je lichaam soms te controleren en mocht je een tekenbeet oplopen, dan weet je nu wat je het beste kan doen!