Actueel

De invloed van het weer op het coronavirus

Covid-19, via Wikipedia/NIAID-RML

Het is niet te missen: het huidige coronavirus, ook wel bekend als Covid-19, heeft aardig zijn greep op onze samenleving. In deze blog bespreken we het effect van het weer op virussen en bediscussiëren we of dit ook iets kan zeggen over de ontwikkeling van het huidige virus. 

Het weer en virussen

Laten we beginnen bij het algemene proces van virussen. Het weer heeft namelijk wel degelijk invloed op de verspreiding van een virus. Een normale griep zoals we die allang kennen, komt namelijk in het algemeen voor in de wintermaanden. In de zomer zien we niet zo snel een griepgolf. 

De reden hiervoor is dat virussen in de zomer minder lang actief kunnen blijven. Die virussen kunnen minder lang buiten overleven doordat het sterkere UV-licht ze doodt en zijn zo minder goed overdraagbaar. Daarnaast is het in het algemeen ook zo dat men zich meer verspreid bij warmer weer. We gaan er eerder op uit en bijvoorbeeld wandelen, in plaats van met z'n allen bij elkaar binnen zitten. Hierdoor daalt het infectierisico iets.

Tot slot is de relatieve luchtvochtigheid ook erg belangrijk in dit verhaal. Waar wij bijvoorbeeld de fiets gebruiken om van A naar B te komen, gebruiken virussen de waterdruppeltjes in de atmosfeer. Hoe hoger de luchtvochtigheid is, hoe langer die waterdruppeltjes in de lucht kunnen blijven hangen en dus ook hoe langer een virus mee kan liften om vervolgens iemand anders weer te infecteren. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid vaak lager dan in de winter, en reist de 'taxi' van de virussen minder ver dan in de winter.

03_15_Corona.jpg
Tijdens een volledige zonsverduistering kunnen we ook een "corona" om de zon zien. Hoewel dat natuurlijk totaal iets anders is, lijkt het wel een beetje op een virus. Bron: Wikipedia.

Geldt dit ook voor Covid-19?

Het antwoord op deze vraag is dat we het eigenlijk niet weten. We hebben te maken met een gloednieuwe variant van het coronavirus. De mogelijkheid bestaat dat dit virus beter tegen zomerweer kan dan andere virussen en het zomerweer dus minder effect heeft. De enige manier om dit te weten te komen, is onderzoek doen en aanzien hoe het de komende zomer loopt met het virus (hopelijk is het voor die tijd al niet zo ernstig meer). Daarnaast kan de verspreiding van het virus veel vlotter gaan dan dat het weer kan verminderen, waardoor het effect niet zo goed te merken is. Het is dus uiteindelijk maar hopen dat het weer net een extra steuntje kan zijn voor de bestrijding van het virus. Voordat het echt zomer is, moeten we wel nog een tijdje wachten.

De komende dagen

De komende dagen komen we zeker niet in de buurt van zomerweer, maar de lentekriebels kunnen wel tevoorschijn komen. Na vandaag gaan we namelijk de zon vaker zien, is het droog en stijgt het kwik naar zo'n 16 graden op woensdag. Lokaal is zelfs 18 graden mogelijk. Misschien heeft dit een klein effect op de verspreiding van het Covid-19 virus, maar misschien ook niet. In ieder geval zal het zeker geen sterk effect hebben en zijn harde maatregelen nodig om de vlotte verspreiding van het virus tegen te gaan. 

03_15_Lente.jpg
De komende dagen wordt het eigenlijk mooi lenteweer. Zeker op dinsdag en woensdag.

Zo werken de meeste mensen op dit moment vanuit huis. Om op een positieve noot te eindigen, kan wel gezegd worden dat het niet verkeerd is om buiten in de tuin, met een zonnetje en relatief hoge temperaturen, te werken. Dat maakt het toch weer een (klein) stukje beter te verdragen.


15-03-2020 om 14:15 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...