Actueel

Regenkans en -hoeveelheid

Roelofarendsveen

Soms lees je in een weerbericht dat er een 30% kans op regen is. Andere keren wordt alleen de hoeveelheid regen aangegeven. Af en toe worden allebei (regenkans en regenhoeveelheid) aangeduid. Laten we even deze termen uitleggen.

Regen is maar één vorm van neerslag. Als er sprake is van neerslag, kan het ook hagel, sneeuw, natte sneeuw, enz. betekenen. Tijdens de zomer verwijst neerslag vooral naar regen en misschien soms hagel. 

20180810_Layla Wijsmuller-Vafi_Haarlem.jpg
Verschillende neerslagvormen. Foto: Layla Wijsmuller-Vafi (Haarlem)

Neerslagkans
Neerslagkans is de kans dat er op een dag neerslag voorkomt. Het is niet altijd makkelijk om een precieze waarde in millimeters aan de verwachte neerslag te koppelen. Ook is het niet altijd zeker dat er overal neerslag gaat voorkomen. Dat komt omdat er verschillende factoren betrokken zijn tijdens het maken van een weersverwachting. Een klein verschil in één van deze factoren kan een groot verschil in de verwachtingen veroorzaken. Vanwege de onzekerheid wordt neerslag met een percentage aangegeven.

Kans op regen
Het procentengetal geeft de kans aan dat iemand die zich op een willekeurige plaats in Nederland bevindt, tijdens een etmaal (00:00 tot 24:00 uur) regen krijgt. Dit getal duidt dus alleen de kans op neerslag aan. Het geeft geen indicatie over hoe lang het gaat regenen of hoeveel er gaat vallen. Wel is het een aanduiding dat er minstens 0,3 mm regen valt. Dat is hetzelfde als 0,3 liter water per vierkante meter.

20180811_Jannes Wiersema_Roodeschool.jpg
Een kans op regen betekent niet dat het overal gaat regenen. In deze foto valt de bui duidelijk over een bepaald gebied. Foto: Jannes Wiersema (Roodeschool)

Voorbeeld: Als in jouw buurt 30% kans op regen is, is er een 30% kans dat er op de dag (in 24 uur) 0,3 liter regen per vierkante meter valt. Dus is er 70% kans dat er geen regen valt. Kortom:de kans op regen is klein. Daarentegen betekent een 80% kans op regen dat er een grote kans dat je nat wordt.

Neerslaghoeveelheid
De hoeveelheid neerslag wordt in millimeter (mm) uitgedrukt. Één millimeter neerslag is gelijk aan 1 liter neerslag per vierkante meter grondoppervlak. Neerslaghoeveelheid is een getal dat aanduidt hoeveel neerslag in 24 uur (van 00:00 tot 24:00) gemiddeld op een bepaalde plaats zou kunnen vallen. Vaste neerslag wordt ook in millimeter uitgedrukt, maar dan gaat het om de hoeveelheid neerslag in gesmolten vorm. 

20180809_Ria Luttikhold_De Heurne.jpg
Ongeveer 11 mm regen gemeten. Foto: Ria Luttikhold (De Heurne)

Verwachte regen: voorbeeld
Op een dag is in Hilversum een 60% kans op regen met een verwachte hoeveelheid van 10 mm. Dus kan in 60% van Hilversum regen vallen. De meest waarschijnlijke hoeveelheid regen per plaats is 10 mm, maar lokaal kan er meer of minder regen worden gemeten. 

De verwachtingen van Buienradar
Op de website en app van Buienradar worden de neerslagkans en de neerslaghoeveelheid niet alleen per dag (24 uur), maar ook per uur aangegeven. Dat vindt u specifiek bij de 5-daagse verwachtingen per plaats. Soms verschillen deze verwachtingen van het weerbericht of de Buienradar verwachtingen op tv. Dat komt omdat het weerbericht en de tv-kaarten door meteorologen worden gemaakt. Dus is er een "menselijke factor" (oftewel de inzichten van een kenner) toegevoegd. De 5-daagse verwachtingen zijn meer specifiek voor een bepaalde plaats. Ook is laatstgenoemde zuivere modeldata afkomstig van een weermodel, zonder enige inzicht van meteorologen.

2018-08-13_5-daagse verwachtingen voorbeeld.png

De komende dagen
Deze week is het typisch wisselvallig Hollands zomerweer. Soms vallen er buien, andere keren is het droog met zonnige perioden. Ook wisselt de maximumtemperatuur van onder de normale waarden (minder dan 22 graden) tot zomerse waarden (meer dan 25 graden). Lees er meer over in het weerbericht.


13-08-2018 om 13:45 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...