De afgelopen dagen kregen we weer waanzinnig mooie foto’s binnen van een berijpt Nederland. Het lijkt soms wel een sprookjeslandschap.
Het proces
Water kan in 3 verschillende vormen voorkomen, vast, vloeibaar en gasvormig. Om te veranderen van de ene in de andere worm zijn er meerdere overgangen mogelijk. De faseovergangen van water; smelten, stollen, verdampen, condenseren, sublimeren en de-sublimeren.
Faseovergangen van water. Bron: Wikipedia
Rijp, ruige rijp en rijm
Rijp is een prachtig natuurverschijnsel dat we vaak in de winter tegenkomen. Het vormt zich wanneer onzichtbare waterdamp in de lucht direct overgaat in ijskristallen zonder eerst vloeibaar te worden. Dit proces, bekend als sublimatie, creëert de schitterende ijskristallen die we op koude ochtenden op gras, bomen en andere oppervlakken zien. Daarvoor is het van belang dat de lucht voldoende waterdamp bevat en het natuurlijk koud genoeg is.
Ruige rijp
Wanneer de zoveel waterdamp bevat dat er mist ontstaat levert dat de mooiste winterse plaatjes op. De mistdruppeltjes zijn vloeibaar maar vaak wel onderkoeld. Zodra ze in aanraking komen met een oppervlak bevriezen ze en het volgende druppeltje bevriest daar weer op. Dus hoe meer waterdamp en hoe kouder het is hoe zwaarder de rijpvorming. Zolang het vriest en de lucht vochtig genoeg blijft, blijft de (ruige) rijp aangroeien. Het levert de mooiste ijscreaties op. Als de mistlaag al wat ouder is, kan de waterdamp ook gelijk in de lucht bevriezen tot sneeuwvlokjes en dan sneeuwt de mist langzaam uit. Ook dat zorgt vaak weer voor mooie winterse plaatjes.
Rijm is een vorm van rijp waarbij waterdamp bij afkoeling eerst als dauw neerslaat en daarna bevriest. Dit is een harde vorm van ijs die je vaak lastig van je autoruit afkrijgt maar het zorgt soms wel voor prachtige patronen, zogeheten ijsbloemen.
In de deze blog zie je veel prachtige voorbeelden. Heb je nou zelf een mooi plaatje, stuur ze in via link of mail naar weerfoto@rtl.nl