Actueel

De onverwachte bui in de Buienradar-app

Het is vakantie en we trekken er met z’n allen op uit. Niets is dan zo vervelend als een onverwachte bui. Hoe kun je nu voorkomen dat je de bui niet had zien aankomen? In deze blog is een soort gebruiksaanwijzing voor Buienrader geworden.

Eerst even de modellen
Om te weten wat het weer gaat doen hebben we de hulp van weermodellen. Een weermodel berekent de verwachte toestand van de atmosfeer op een bepaald tijdstip. Het is eigenlijk een simulatie van de (te verwachten) werkelijkheid. Om de atmosfeer in de toekomst na te kunnen bootsen, moet je bekend zijn met de huidige situatie. Meten is weten (waarnemingen). Wereldwijd wordt er gemeten op land, op zee en in de lucht via meetstations, radars, schepen, weerballonnen, boeien, vliegtuigen en satellieten.

waarnemingen.jpg

Deze enorme hoeveelheid waargenomen data worden vervolgens in en supercomputer gestopt en die gaat daar complexe berekeningen mee uitvoeren. Die snelle supercomputers hebben zo'n 6 uur nodig om een eerste (globale) weersverwachting te produceren! Dat gebeurt niet alleen aan het aardoppervlak, maar over meerdere luchtlagen: in de hoogte, breedte, diepte en dan ook nog in de tijd: 4-D dus. Uit deze uitkomst van deze berekeningen volgt het verwachte grote plaatje (ligging hoge- en lage drukgebieden, luchtstromingen). Daaruit volgen parameters zoals temperatuur, bewolking, wind, neerslag, etc. 

Supercomputer.jpgSupercomputer

Weerberichten en apps
Als je een app gebruikt voor het weer, dan wordt er gebruik gemaakt van één model. Wat het model om 12 uur heeft staan, wordt het symbool en de maximumtemperatuur van de dag. Het kan tot 10 uur 's ochtends hozen en na 14 uur weer, maar dan toch geeft je app droog weer. Daarmee mis je de nuance. Op de website en in de app van Buienradar worden de neerslagkans en de neerslaghoeveelheid dan middels één symbool en een procentuele kans weergegeven. Dit is pure modeldata.  Soms verschilt deze verwachtingen van het weerbericht en de Buienradar verwachtingen op tv. Dat komt omdat het weerbericht en de tv-kaarten door meteorologen worden gemaakt. 

meerdaagse br.jpgMeerdaagse Buienradar

Een meteoroloog kan beoordelen hoe de weersystemen ontwikkelen, welke modellen er de laatste dagen er het dichtst op zaten en hoe de lokale effecten van een land meewerken. De meteoroloog beoordeelt zo meerdere modellen en baseert daar de verwachting op en kan dus meer nuance brengen in het weerbericht.

Er zijn meer verwachtingen beschikbaar zoals de neerslagverwachting van 1, 2, 3 of 24 uur vooruit in de app of op de website. Voor buien voor de volgende dag geeft de +24 uur een indicatie dat er buien kunnen ontstaan maar de plaats is nog te onzeker. En buien hebben nogal eens de neiging om langs te trekken, ze kunnen namelijk heel plaatselijk zijn. In Utrecht kan de hemel leegstorten maar in Hilversum kan het kurk droog blijven. In de blog van gisteren hebben we het principe van popcorn buien al uitgelegd, we weten niet precies waar de buien gaan ontstaan.

Als wij dus buien verwachten houd dan onze berichtgeving in de gaten. Kijk naar de laatste weervideo in de app voor meer duiding, lees ons geschreven weerbericht en houd de radar in de gaten. De +1 uur op de website of de +2 uur in de app geven dan een redelijk beeld van wat je kan verwachten op de korte termijn. Of kijk naar de -1 uur en let op de verplaatsingsrichting. Buien kunnen razend snel ontstaan dus houd de bewegende beelden in de gaten en kijk dus als je een dagje weggaat niet alleen naar de tijdlijn onder de radar zoals in het plaatje hieronder! In een situatie zonder buien maar met een regengebied wat vanuit het westen over Nederland gaat trekken is het wel betrouwbaar, zelfs 24 uur vooruit! Voor het verschil tussen regen en buien kun je hier onze blog lezen.

br.jpg

13-08-2020 om 11:45 door Nicolien Kroon


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...