Actueel

De permafrost is niet meer zo permanent

De permafrost smelt momenteel sneller dan ooit, en dat lijkt de opwarming van de aarde alleen maar te versnellen.

Permafrost
Nabij het poolgebied blijft de grond het hele jaar lang bevroren. Deze grond wordt permafrost genoemd. In het Russisch noemen ze het ook wel merzlota, beide betekent: ''bevroren grond'' Men dacht dat deze laag heel langzaam zou ontdooien. Echter, door de klimaatopwarming en extreme temperaturen die er worden gemeten, lijkt het er op dat de laag veel sneller ontdooit dan gedacht. Met alle gevolgen van dien.

Permafrost 2.jpg
De permanent bevroren laag wordt permafrost genoemd.

Permafrost vormt eigenlijk een bron van broeikasgrassen, waarbij CO2 en methaan (CH4) de belangrijkste zijn. Ze liggen eigenlijk al voor extreem lange tijd opgeslagen onder de grond van de toendragebieden. Dit komt omdat er talloze organismen die gestorven zijn, als in een vriezer diepgevroren geconserveerd zijn. Ze zijn dus nog niet aan het ontbinden. Wanneer permafrost ontdooit, ontbinden de organismen en kunnen deze broeikasgassen vervolgens vrij komen in de atmosfeer. Het gevolg is dat het broeikaseffect nog meer wordt versterkt en de temperaturen op langere termijn nóg hoger kunnen uitpakken. Het gevolg is dat er weer meer permafrost ontdooit en broeikasgassen vrijkomen. Het kan dus worden gezien als een negatieve spiraal waar eigenlijk nauwelijks aan te ontsnappen valt.

Permafrost 4.jpgSchadelijke gevolgen van het ontdooien van de permafrost.

Niet alleen het vrijkomen van broeikasgassen is een gevolg van het ontdooien van de permafrost. Het gevolg is óók dat de bodem instabiel wordt en er verzakkingen kunnen ontstaan. Gebouwen kunnen bijvoorbeeld wegzakken en ook kan er schade ontstaan aan de infrastructuur. Het dorpje Newtok in Alsaka is bezig in zijn geheel 15 kilometer verderop verhuizen om  aan de afkalvende permafrostkliffen te ontsnappen. Tenslotte zien we dat er steeds vaker enorme bosbranden ontstaan. Deze bosbranden verergeren de situatie nog meer. Bij de verbranding van deze oerbossen komt een gigantische hoeveelheid broeikasgas  en warmte vrij. Ook zorgt het neergeslagen as ervoor dat de aanwezige sneeuw en bodem zwart wordt. Hierdoor absorbeert het weer meer warmte en gaat de opwarming sneller.

Klimaatopwarming
Het gebied rond de Noordpool behoort tot de gebieden in de wereld die het snelst opwarmen. Namelijk drie keer sneller dan andere gebieden. De gevolgen laten zich al duidelijk zien: permafrost wat ontdooit, enorme bosbranden en smeltende poolkappen. De laatste acht jaar waren tevens de acht warmste jaren wereldwijd en 2023 is hard op weg om zich ook in de top tien te nestelen.


18-08-2023 om 10:15 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...