Vandaag is de eerste vorstdag van het winterseizoen. Toch laat de eerste officiële dag met minimumtemperaturen onder het vriespunt, steeds langer op zich wachten.
De afgelopen week bracht koning winter de eerste heel kleine speldenprikjes uit. Geregeld kwam de temperatuur in het binnenland op 1,5 meter hoogte onder het vriespunt uit. Toch liet de eerste officiële vorstdag van het seizoen nog even op zich wachten. Om van een officiële vorstdag te mogen spreken moet de temperatuur in de Bilt op waarnemingshoogte onder 0 zakken. Vanochtend lukte het uiteindelijk en daalde het kwik in de Bilt voor het eerst na de zomer onder het vriespunt tot -0,5 graden.
Het varieert nogal wanneer de eerste vorstdag zich doet gelden. Sinds het begin van de metingen is het voorgekomen dat het in de Bilt al vroor op 16 september, maar we hebben ook eens moeten wachten tot 17 december. Gemiddeld laat de eerste landelijke vorstdag na de zomer steeds langer op zich wachten. In de periode 1901 tot 1931 kwam de eerste winterse speldenprik gemiddeld in de Bilt op 21 oktober voor. In de periode 1988 tot 2018 werd de eerste vorstdag vaak pas rond 2 november geregistreerd. Een verschuiving van 1,5 week!
Eerste Landelijke vorstdag sinds 1901
Op de eerste vorstdag moeten we dus steeds langer wachten, maar de eerste voorjaarsdag, met een maximumtemperatuur in de Bilt van 15 graden of meer, valt steeds vroeger. Terwijl in de periode 1901 tot 1931 de eerste voorjaarsdag werd geregistreerd op 30 maart, kunnen we tegenwoordig (1988-2018) op 11 maart al genieten van voorjaarstemperaturen.We worden ieder jaar dus later geconfronteerd met winterse 'perikelen' en we kunnen ook eerder beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Dit betekent dat onze Nederlandse winterperiode steeds korter wordt. Duurde de winterperiode aan het begin van de twintigste eeuw nog 160 dagen, tegenwoordig duurt de periode van de eerste vorstdag tot de eerste lentedag nog 129 dagen. Je zou dus kunnen stellen dat de winterperiode in Nederland in 120 jaar tijd 1 maand korter duurt. En wie weet wat klimaatverandering in de toekomst nog meer teweeg gaat brengen. In de natuur zijn de gevolgen in ieder geval al merkbaar.
De Winterperiode wordt steeds korter