Actueel

Derde La Niña-winter op rij

Voor de derde winter op het noordelijk halfrond op rij, lijkt komende winter een La Niña-winter te worden. De kans daarop is volgens  En dat is uitzonderlijk: De laatste keer dat dat gebeurde was in de jaren '50. De La Niña heeft grote gevolgen voor het wereldwijde weer, zeker als het weerfenomeen zo lang stand houdt.

Tijdens een La Niña waaien de 'normale' oostelijke passaatwinden vaak juist nóg sterker. Nabij Zuid-Amerika zorgt dit voor drogere omstandigheden, terwijl dit in Azië vaak voor nattigheid zorgt.

Tijdens een La Niña waaien de 'normale' oostelijke passaatwinden vaak juist nog sterker. Nabij Zuid-Amerika zorgt dit voor drogere omstandigheden, terwijl dit in Azië vaak voor nattigheid zorgt.

El Niño of La Niña

La Nina is een situatie, waarbij zogeheten passaatwinden rondom de evenaar waaien vanuit het oosten. Dat stuwt warm zeewater op voor de kust van Azië en Australië.  Voor de kust van Zuid-Amerika is het juist andersom en komt koel zeewater vanuit de diepe oceaan omhoog. Hierdoor komt er een luchtcirculatie op gang. Bij het warme zeewater stijgt de lucht omhoog en daar ontstaan dan ook fikse regen- en onweersbuien. Aan de andere kant, bij Zuid-Amerika, daalt de lucht juist weer een daar is het dan juist droog. Zo'n La Nina situatie komt gemiddeld eens in de 3 tot 5 jaar voor, maar duurt zelden 3 jaar op rij. Tijdens een periode met El Nino, is de situatie juist precies andersom! Dan is de circulatie omgekeerd en is het droog voor de kust van Azië en Australië. Gemiddeld is de El Nino om de 7 jaar aanwezig.

Ook tijdens een (krachtige) La Niña blijven de gevolgen niet alleen beperkt tot Zuid-Amerika en Azië. Óók in andere werelddelen zijn de gevolgen van het veranderde weerpatroon soms goed merkbaar.

Ook tijdens een (krachtige) La Nina blijven de gevolgen niet alleen beperkt tot Zuid-Amerika en Azie. Ook in andere werelddelen zijn de gevolgen van het veranderde weerpatroon soms goed merkbaar.

Gevolgen La Niña

De gevolgen van een La Nina zijn niet alleen in de Stille Oceaan te merken, maar in grote delen van de wereld. Zo zorgt een La Niña-situatie, in de winter van het noordelijk halfrond, voor koeler en nattere omstandigheden in het noordwesten van de grote oceaan, warmer en drogere omstandigheden in het zuidwesten van de V.S., droge condities in het oosten van Afrika, en natter weer in Australië, Indonesië, Maleisië, en de Filipijnen. In al deze gebieden heeft dat nu al grote consequenties. Zo heeft Sydney, de hoofdstad van Australië vrij recent nog een neerslagrecord gevestigd. In een jaar tijd is nog nooit zo veel regen gevallen als dit jaar, en dat terwijl het jaar nog lang niet om is. Ook het oosten van Afrika kampt door de aanhoudende La Nina met ongekende droogte. La Nina heeft overigens geen tot nauwelijks effect op onze Nederlandse winter.

Klimaatverandering

Een la nina heeft een verkoelend effect op de aarde en tempert de gevolgen van het opwarmende klimaat. Ondanks die temperende werking behoorden de afgelopen la nina-jaren 2020 en 2021 tot de top 10 van warmste jaren op aarde sinds het begin van de metingen. Andersom heeft het opwarmende klimaat volgens wetenschappers ook een effect op de el nino en la nina. Wetenschappers gingen er lange tijd vanuit dat klimaatverandering zou zorgen voor het vaker voorkomen van een el nino. De reden is dat het koude, diepe water dat voor de kust van Zuid-Amerika opborrelt, steeds vaker in aanraking komt met warmere lucht door de opwarming van de aarde. De koudere oceaan bij Zuid-Amerika zou daardoor in verhouding sneller opwarmen dan de warmere oceaan bij Azië. Dit vermindert het temperatuurverschil tussen beide kanten van de tropische Stille Oceaan en zou de oppervlaktewinden die naar Indonesië waaien verzwakken tijdens een la nina en op termijn versterken bij een el nino. Wetenschappers zijn daarom erg verrast dat de la nina nu zo standvastig is. Klimaatmodellen zijn nog steeds goed in het verwachten van de gemiddelde temperatuur op aarde, maar hebben nog onvoldoende zicht op wat er gebeurt met de la nina of de el nino in de toekomst. Het zou dus kunnen zijn dat de standvastige la nina-jaren een kort intermezzo zijn, om uiteindelijk in de (nabije) toekomst weer veel vaker el nino's op de weerkaarten te zien.


12-10-2022 om 11:00 door Maurice Middendorp


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...