Actueel

Drielingstorm: Dudley, Eunice en Franklin

Scheveningen

Een drielingstorm is heel uniek in Nederland. De laatste keer dat dat voorkwam was bijna honderd jaar geleden in november 1928. Verder kwam het nog niet eerder voor dat het zes dagen op rij stormde in ons land. 

Geboorte
Alle ingrediënten in de atmosfeer waren er voor een drielingstorm. De geboorte van alle drie de stormen vond plaats in de straalstroom, een soort rivier die van west naar oost stroomt op zo’n 10 kilometer hoogte met windselheden rond de 300 km/uur.  Omdat de straalstoom erg krachtig was en alle andere, wat ingewikkelder meteorologische aspecten, perfect waren konden er erg krachtige lagedrukgebieden ontstaan, de drie verschillende stormen.

franklin1300.pngFranklin

Namen
De weerdiensten van Ierland, Groot-Brittannië en Nederland werken samen op het gebied van stormnamen. Als in een van die landen een code oranje of rood wordt uitgegeven voor storm, krijgt de storm een naam.
De naam Dudley is ingezonden door het Britse publiek.
Eunice Foote was één van de eerste klimaatwetenschappers. Ze was een pionier in het onderzoek naar de opwarming van lucht door de zon en hoe die opwarming toenam onder invloed van koolstofdioxide, een fenomeen dat later het broeikaseffect zou genoemd worden.
De naam Franklin is gekozen ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen en aan de naamgeving van stormen.

Levensduur
Op 16 februari kwam Dudley op bezoek en het stormde twee kalenderdagen, daarna was daar Eunice en ook toen weer twee kalenderdagen storm in Nederland. Vandaag vertrekt Franklin na twee kalenderdagen te hebben geraasd over ons land. Het heeft dus zes dagen achter elkaar gestormd (minimaal windkracht 9 of meer, één uur lang, op één van de landelijke meetstations) in ons land en dat is uniek! Het laatste record dateerde van december 1979 toen het vijf dagen op rij stormde. Naast dat het stormde waren er ook zeer zware windstoten. Op vrijdag, tijdens het bezoek van Eunice, is er zowel in Cabauw als op de Houtribdijk een windstoot gemeten van 145 km/uur. De zwaarste windstoot ooit gemeten is 173 km/uur en dat is twee keer voorgekomen. Namelijk op 25 november 2005 in Hoek van Holland en op 3 januari 2012 in IJmuiden. Die hoge windsnelheden hebben behoorlijk wat schade opgeleverd en er vielen zelfs meerdere doden te betreuren.

Albert Thibaudier Heerenveen.jpg
Albert Thibaudier, Heerenveen

Onstuimig en nat
Naast dat februari een onstuimig maand was is het, tot nu toe, ook een erg natte maand. De maand is nog niet voorbij en er is nu al meer gevallen dan dat er normaal (volgens het langjarig klimatologisch gemiddelde) in de hele maand valt. De kaarten hieronder illustreren dat mooi. Op de Veluwe is tot en met 20 februari al 135 millimeter gevallen. Daarmee staat deze februari al op de tweede plaatst van natste februarimaanden sinds de metingen.storm 5 nw.png storm 6nw.pngNeerslagsom

Vooruitzichten
De komende dagen blijft het nog wisselvallig maar we lijken de maand, vanaf zaterdag, toch droog af te sluiten.
meerdaagse.pngVooruitzichten.


21-02-2022 om 14:30 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...