De winter brengt niet alleen koude dagen, sneeuw en kale bomen met zich mee, maar ook iets wat we vaak over het hoofd zien: molshopen. Deze kleine hoopjes aarde verraden de activiteit van mollen ondergronds, zelfs in de koudste maanden van het jaar. Maar waarom zijn mollen juist in januari zo actief, en wat kunnen weerspreuken ons hierover vertellen?
Activiteit
Hoewel het misschien verrassend klinkt, zijn mollen het hele jaar door actief. In januari graven ze vaak nieuwe gangen op zoek naar voedsel, zoals regenwormen en larven, die zich dieper in de grond bevinden tijdens koud weer. De aanwezigheid van molshopen in deze periode kan ook wijzen op relatief milde temperaturen, omdat graven in een bevroren bodem moeilijker gaat.
Een hoop hopen. Foto: Adri Joosse, Ritthem
Interessant genoeg kunnen molshopen een indicatie zijn van de weersomstandigheden. Veel mensen geloven dat de activiteit van dieren iets zegt over het weer dat komen gaat. Dit brengt ons bij eeuwenoude weerspreuken.
Weerspreuken over mollen in januari
Weerspreuken zijn vaak gebaseerd op eeuwenlange observaties van de natuur. Vaak geënt op intuïtie en ervaring van mensen vroeger, maar heel erg accuraat lijken ze vaak niet te zijn. Hier zijn enkele bekende weerspreuken die passen bij de winter en de activiteit van mollen:
- “Als de mol in januari veel werpt, verwacht dan een nat voorjaar.”
Deze spreuk suggereert dat een actieve mol in januari een vroege dooi en regenachtig voorjaar kan voorspellen.
- “Januari zonder vorst, vult de mol zijn nest.”
Een zachte winter zonder veel vorst geeft mollen de kans om intensief gangen te graven.
- “Komen de mollen vroeg naar boven, dan blijft de winter niet lang boven.”
Dit geeft hoop op een vroeg voorjaar als er in januari veel molshopen zichtbaar zijn.
Molshoop in de sneeuw.
Wat vertellen molshopen ons echt?
Hoewel weerspreuken interessant zijn, is het belangrijk om ze met een korreltje zout te nemen. De activiteit van mollen wordt vooral bepaald door de bodemtemperatuur en de beschikbaarheid van voedsel, niet per se door toekomstige weersveranderingen.
Weerspreuken
Of je nu gelooft in weerspreuken of niet, het is fascinerend hoe onze voorouders de natuur gebruikten om voorspellingen te doen. In een tijd zonder weerapps waren dieren, het weer, planten en dus zelfs molshopen belangrijke indicatoren voor wat komen ging. Dus de volgende keer dat je in januari een molshoop ziet, denk dan aan de oude wijsheid die erin verscholen ligt, misschien glimlach je om de simpele schoonheid van de natuur.