Actueel

Een onstuimige laatste week van 2023!

We hebben dit jaar met een zachte en wisselvallige Kerst te maken. Het ziet er niet naar uit dat dit weerbeeld in de laatste week van het jaar nog sterk gaat veranderen. Tot Oudjaar hebben we te maken met hoge temperaturen, af en toe veel wind en, hoe kan het ook anders, een flinke bak neerslag.

Tweede Kerstdag
In de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag trekt een actieve regenzone over het land, die laat regionaal ruim 10 millimeter achter. Achter die regenzone klaart het vanuit het noordwesten op. Dat betekent dat we in bijna heel het land morgenochtend de zon gaan zien. De koperen ploert heeft wel wat concurrentie van bewolking, maar al met al lijkt het een heel aardige dag te worden. In het zuidoosten hangt ’s ochtends overigens nog iets meer bewolking. ’s Middags kan in het noorden een bui vallen, maar elders blijft het overwegend droog. De temperaturen komen uit tussen 8 en 10 graden en liggen daarmee 3 graden boven het langjarig gemiddelde. De wind blijft nadrukkelijk aanwezig, vooral in het noorden van het land.

morgen.png
Morgen redelijk wat ruimte voor de zon, de meeste bewolking in het zuidoosten en kans op een bui in het noorden. 

Woensdag
Wie na Tweede Kerstdag hoopt op een voortzetting van het mooie weer komt bedrogen uit. Een nieuw lagedrukgebied voelt zich prima thuis boven het VK en stuurt kersverse storingen onze kant op. Een van die storingen lijkt woensdag over te trekken en resulteert in een dag vol bewolking en regen. De neerslaghoeveelheden lijken niet extreem hoog te zijn, maar lokaal is een millimeter of 10 toch wel weer mogelijk. De maximumtemperatuur ligt daarbij op een graad of 10. De wind draait van zuid naar zuidwest en trekt door de dag heen aan tot windkracht 7 aan de kust.

Donderdag
Donderdag lijkt een onstuimige dag te worden waarin geregeld buien over het land trekken. Ook staat er een stevige wind, aan de kust lijkt die zelfs stormachtig te worden: 8 beaufort. Afhankelijk van de precieze koers van het lagedrukgebied zou het zelfs nog wat harder kunnen gaan waaien, maar sowieso lijken zware windstoten van 90 km/u voor te gaan komen. De zon is overigens niet kansloos op donderdag en kan zich af en toe best even laten zien, vooral ’s middags. De maximumtemperaturen liggen rond 11 graden.

vooruitzichten.png
Op donderdag lijkt de wind stevig te kunnen uithalen. 

Vrijdag
Op vrijdag trekt weer een storing over die vrijwel de hele dag regen lijkt te brengen. Op heel veel plaatsen zal dan naar verwachting opnieuw 10 millimeter of meer vallen. De zon is vrij kansloos en de temperatuur ligt rond 10 graden. De zuidwestenwind waait vrij krachtig tot hard.

hoogwater.png
Er komt de komende weken nog wat water bij in de rivieren en beken. 

Het weekend
Tijdens het oudjaarsweekend doen de temperaturen een stapje terug, die komen uit tussen 6 en 8 graden. Vooral de zaterdag lijkt nat te verlopen, de kans is aanwezig dat Oudejaarsdag vrij droog is. Verder neemt de wind gedurende het weekend langzaam af en lijkt de zon een kans te maken af en toe door de bewolking heen te prikken.


montafon.png
Mooi weer in Montafon, maar wel warm!

Warme Kerst in de Alpen
De mensen die deze Kerst in de Alpen vieren zullen ook niet perse in de Kerstsferen terechtkomen. Hogerop in de bergen ligt meer dan genoeg sneeuw, maar de dooi heeft de laatste dagen flink toegeslagen. De komende dagen ziet het weer er niet verkeer uit, maar warm is het wel.

Eerste Kerstdag
Voor een witte Kerst moet je het echt hogerop zoeken, de sneeuw van afgelopen week is op enige hoogte nog wel te vinden, maar in de meeste dalen is het klaar met de sneeuwpret. In ieder geval in de delen waar de zon te vinden is. En die zon is veel te vinden vandaag, bijna alle gebieden in de Alpen hebben een flink zonnige dag voor de boeg. Alleen de oostelijke Alpen lijken met iets meer bewolking te maken te hebben. De windsnelheden vallen ook reuze mee, Kaiserwetter dus! Maar… De temperaturen komen erg hoog uit door de aanvoer van (sub)tropische lucht. De vorstgrens pendelt rond de 3000 meter, in het zuiden nog wat hoger. Geen wonder dat de sneeuw in de lagere gebieden hard verdwijnt.

Tweede Kerstdag
Op Tweede Kerstdag komt koudere lucht vanuit het noorden dichterbij. Het bereikt de Alpen niet helemaal, en dat is maar goed ook, want dat had onherroepelijk regen betekend. Het hogedrukregime dat over de Alpen heerst is sterk genoeg om de storing op afstand te houden. Dat betekend wederom een dag met droog weer. De lucht is iets vochtiger, dus bewolking en hochnebel hebben wat meer kans dan vandaag, maar de zon zal in grote delen van de Alpen wel te zien zij. De wind blijft zwak, dus daar hoeft men ook weinig rekening mee te houden. Doordat de koudere lucht iets dichterbij komt daalt de vorstgrens in de loop van de dag in de noordelijke Alpen tot een meter of 2100. In het zuiden en zuidwesten ligt het bevriezingsniveau nog wel in de buurt van de 3000 meter.

Woensdag
Op woensdag weet het hogedrukgebied zich nog verder te versterken. De zon zal dus wederom volop te zien zijn en de windsnelheden liggen erg laag. De aangevoerde lucht warmt wel weer op, dus hoeft men in de bergen pas vanaf tussen de 2800 en 3300 meter vorst te verwachten.

Donderdag en vrijdag
Op donderdag en vrijdag neemt de hogedrukinvloed langzaam wat af. Dat betekent dat de neerslagkansen iets omhoog gaan. Grote hoeveelheden sneeuw of regen worden niet verwacht, maar enkele buien zijn zeker niet uitgesloten. De wind draait wat verder naar het westen en trekt iets aan, zeker in de Zwitserse Alpen zal dat te merken zijn. Verder daalt de vorstgrens geleidelijk totdat die op vrijdagavond op de meeste plekken onder de 2000 meter uitkomt. Hopelijk houdt de sneeuw zich enigszins goed gedurende de komende warme dagen.  

schaduw.png
In de schaduw weet de sneeuw het voorlopig nog even vol te houden, in de zon is dat een ander verhaal.


25-12-2023 om 16:00 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...