Actueel

Een warme dag in oktober: zo bijzonder is dat

Jan Simmes (Deventer)

Herfstmaand oktober staat bekend om de snel korter wordende dagen en het steeds koeler wordende weer. Toch schiet het kwik in oktober af en toe uit z'n slof. Ook vandaag is zo'n dag waarop het ruim 20 graden wordt. Maar hoe bijzonder is dat nu eigenlijk?

Warme oktoberdag

Vanochtend moeten we op veel plaatsen nog even wachten op de zon, maar uiteindelijk breekt de zon vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen door. Kleine restanten van orkaan Leslie zorgen voor de aanvoer van zachte lucht uit het zuiden van Europa. Hierdoor kan het kwik in grote delen van het land (ruim) boven de 20 graden uitkomen. Zodra het kwik in de Bilt de 20 graden bereikt kan officieel gesproken worden van een warme oktoberdag. Als dat gebeurt wordt het de 101e warme dag van het jaar. Sinds de metingen begonnen zijn slechts 13 jaren gemeten met meer warme dagen.

Afbeelding1.jpg

Best bijzonder

Vroeger kwamen warme oktoberdagen nauwelijks voor. Door het verstoorde, opwarmende klimaat warmt de herfstmaand steeds meer op en neemt ook de kans op warme dagen toe. Tegenwoordig telt oktober gemiddeld zo'n 2 warme dagen van 20 graden of meer. Uiteraard is het warmere begin van de maand het meest gunstig voor het behalen van een warme dag. Toch is de kans op een warme dag in de tweede helft van oktober de laatste jaren toegenomen en is een warme dag na 15 oktober niet zo uitzonderlijk meer. Statistisch komt het tegenwoordig in elke periode van 10 jaar gemiddeld 7x tot een temperatuur van 20 graden of meer in de tweede helft van de oktobermaand.

Novemberwarmte

Gemiddeld warmt oktober op, maar ook de uitschieters naar 20 graden komen dus steeds vaker laat in de maand voor. De meest late officiële warme dag in Nederland stamt uit 2005 toen het op 30 oktober 21,1 graad werd.  In november is het vooralsnog in de Bilt nog nooit tot 20 graden gekomen. Wel lukt het af en toe op andere plaatselijke Nederlandse weerstations. Het laatste moment in het jaar dat de 20-graden-grens ergens in Nederland werd bereikt op een officieel KNMI-station was op 7 november 1955, toen het 20,1 graden werd in Maastricht. Met klimaatverandering in het achterhoofd is het een kwestie van tijd voordat deze records ook verder worden opgerekt.


16-10-2024 om 09:30 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...