Actueel

Einde orkaanseizoen 2024

Helene, NOAA

Wat is het Atlantisch Orkaanseizoen?

Het Atlantisch orkaanseizoen loopt jaarlijks van 1 juni tot 30 november. Dit is de periode waarin het vaakst orkanen en tropische stormen zich ontwikkelen. Al kan het gebeuren dat ook buiten dit tijdsframe orkanen ontstaan.

Voor het seizoen 2024 voorspelde de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) een bovengemiddeld actief seizoen. Er werden 17 tot 25 benoemde stormen verwacht, waarvan 8 tot 13 zouden uitgroeien tot orkanen, en 4 tot 7 orkanen een naam zouden krijgen (categorie 3 of hoger).

IMAGE-Hurricane-Outlook-May-2024-ENGLISH-Pie-052324-NOAA.png
Vooraf werd een druk seizoen verwacht. Bron: NOAA

Seizoensverloop

  1. Rustige Start Het seizoen begon relatief rustig met weinig stormactiviteit in juni en juli. Dit werd toegeschreven aan de aanwezigheid van Saharastof in de atmosfeer, wat de ontwikkeling van cyclonen remt.
  2. Activiteit in Augustus Augustus markeerde een omslagpunt. Met de komst van orkaan Beryl, een categorie 5-orkaan, nam de activiteit aanzienlijk toe. Beryl vestigde een record als de vroegste categorie 5-orkaan in het seizoen.
  3. Piek in September en Oktober Zoals gebruikelijk kende het seizoen een piek in september en oktober. In deze maanden ontstonden meerdere krachtige orkanen, waaronder Helene, de dodelijkste orkaan van 2024. Helene veroorzaakte overstromingen in de Carolina's en eiste meer dan 230 levens.
  4. Laatste Stormen De laatste stormen van het seizoen werden in november geregistreerd, met minimale impact in vergelijking met de stormen eerder in het seizoen.

3stormen.pngDrie orkanen tegelijk actief. Milton (Links), Kirk (rechtsboven), Leslie (rechtsonder). Bron NASA worldview 

Impact en Schade

Het seizoen van 2024 was zowel dodelijk als duur:

  • Economische Schade: Naar schatting veroorzaakten de stormen $220 miljard aan schade, waarmee het seizoen een van de duurste in de geschiedenis werd.
  • Meest Getroffen Gebieden: Florida, de Caribbean en delen van de Amerikaanse Golfkust werden het zwaarst getroffen. Orkanen zoals Debby, Helene en Milton richtten grote schade aan aan infrastructuur en woningen.
  • Menselijke Impact: Naast verlies van mensenlevens, moesten duizenden mensen evacueren. Gemeenschappen worstelden met langdurige stroomuitval en waterschade.

 
IMAGE-Hurricane-Outlook-List-End-English-Nov-2024-PLACEHOLDER.jpgSarah was de laatste tropische storm van het seizoen. Bron NOAA.

De Rol van Klimaatfactoren

Het actieve seizoen kan worden toegeschreven aan twee belangrijke factoren:

  1. Hoge Zeewatertemperaturen: Warmer dan gemiddelde zeewatertemperaturen in de Atlantische Oceaan creëerden gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van krachtige orkanen.
  2. Afwezigheid van El Niño: El Niño, een fenomeen dat vaak zorgt voor windschering die de vorming van orkanen remt, was afwezig. Hierdoor hadden stormen de kans om zich vrij te ontwikkelen.

Conclusie

Het Atlantisch orkaanseizoen 2024 bood niet alleen een indrukwekkende blik op de kracht van de natuur, maar het benadrukte ook de groeiende invloed van klimaatverandering op onze planeet. De combinatie van recordhoge zeewatertemperaturen en een afwezig El Niño-seizoen zorgde voor omstandigheden die de vorming van krachtige stormen bevorderden. Deze trend toont een verschuiving naar intensere en frequentere orkanen, met verwoestende gevolgen voor kwetsbare gemeenschappen.

De lessen van 2024 zijn duidelijk: samenwerking tussen overheden, wetenschappers en lokale gemeenschappen is essentieel om voorbereid te zijn op de toekomst. Orkanen kunnen niet worden voorkomen, maar door actie te ondernemen op basis van de inzichten van dit seizoen, kunnen we de impact van deze natuurkrachten aanzienlijk verminderen.


03-12-2024 om 08:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...