Actueel

El Niño begonnen!

Al maanden wordt gesproken over de naderende El Niño en de gevolgen die dit heeft voor het wereldwijde weer. Inmiddels staan de signalen op groen en lijkt de El Niño te zijn begonnen meldt de Amerikaanse weerdienst NOAA!

Oceaanwater warm genoeg

Om een El Niño vast te stellen wordt allereerst gekeken naar de de temperatuur van het wateroppervlak van de Stille oceaan. Ten tijde van de La Niña vorig jaar, was het wateroppervlak van de Stille oceaan kouder dan gemiddeld, bij een El Niño slaat dit om naar water dat bovengemiddeld warm is. De opwarming van de zeewatertemperatuur is duidelijk te zien in de animatie hieronder. De eerste signalen van opwarming vonden plaats voor de noordwestelijke kust van Zuid-Amerika. Toch is dit nog niet genoeg reden om al te spreken van een El Niño. Pas als de temperatuur van het zeewater de afgelopen 3 maanden 0,5 graad warmer is dan gemiddeld in het zwarte vakje ('key monitoring region') in de animatie, dan pas wordt de El Niño-drempelwaarde overschreden. En laat de overschrijding van deze waarde gebeurd zijn. Over de maanden maart, april en mei was het oceaanwater in de regio exact een 0,5 graad warmer dan gemiddeld. De temperatuur lijkt nog steeds te stijgen, zo was de temperatuurafwijking de afgelopen week zelfs 0,8 °C!

ENSOblog_animation_SSTA_anom_weekly_2023_Jun.gif

De afgelopen maanden is het water in de Stille oceaan snel opgewarmd! (Bron: NOAA)

Veranderende stromingspatronen

Een volgend belangrijk punt om te kunnen duiden of sprake is van het begin van de El Niño is dat te zien moet zijn dat het warmere water impact heeft op stromingspatronen in de atmosfeer. In 'normale' omstandigheden blazen passaatwinden van oost-naar west. Maar door het iets warmere water voor de noordoostkust van Zuid-Amerika draait de wind van west naar oost. Dit komt doordat boven het relatief warme zeewater lucht opstijgt en wordt 'opgevuld' door lucht afkomstig van de westkant van de Stille oceaan. Daarnaast zorgt de opstijgende warme lucht bij Zuid-Amerika ook voor meer buien en regen, wat nu dus al het geval is. Het stromingspatroon lijkt dus veranderd. Als de westelijke winden aanhouden, dan beweegt ook het relatief warmere zeewater, dat zich nu nog bij in Indonesië bevindt, langzaam oostwaarts en zal het zeewater aan de oostkant van de Stille Oceaan verder opwarmen en dus ook in de 'key monitoring region'.

Verwachting temperatuurafwijking in Stille oceaan volgens het Europese computermodel ECMWF

Verwachting temperatuurafwijking in Stille oceaan volgens het Europese computermodel ECMWF.

Verwachting duidelijk

Als laatste moet de verwachting zijn dat ook de komende maanden voldaan moet worden aan de bovengenoemde randvoorwaarden van een El Niño. Ook deze laatste horde is genomen. Volgens de computerberekeningen s is de kans op een gemiddelde El Nino komend najaar en winter zo'n 84%. De kans dat de El Niño een krachtige variant wordt, wordt zelfs geschat op 56%. De kans dat de El Niño helemaal niet van de grond komt is klein: zo'n 4 tot 7%. De gevolgen zullen wereldwijd te merken zijn. De hoge zeewatertemperatuur in de Stille Oceaan kan het laatste zetje zijn, bovenop het veranderende klimaat, om de gemiddelde temperatuur op aarde naar records te stuwen volgend jaar. Daarnaast zullen wereldwijd extreme weersgebeurtenissen plaatsvinden. Europa en Nederland ontspringen de dans, El Niño heeft niet of nauwelijks impact op onze omgeving.

De gevolgen van El Niño zijn wereldwijd te voelen.

De gevolgen van El Niño zijn wereldwijd te voelen.


09-06-2023 om 11:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...