Actueel

Eneco NK Tegenwindfietsen

Vanmiddag zou er weer een nieuwe editie van het Eneco NK Tegenwindfietsen plaatsvinden. Helaas is het event afgelast
Eneco NKTWF3.png

Acht en een halve kilometer fietsen met keiharde tegenwind. Dat is voor niemand leuk, zou je denken. Toch vindt bijna jaarlijks het Eneco NK Tegenwindfietsen plaats met driehonderd deelnemers aan de startlijn. “Het gaat pas door bij windkracht zeven of hoger.”

Sinds de eerste editie in 2013 is het Eneco NK Tegenwindfietsen een oorverdovend succes. Wat begon als grapje voor een reclamecampagne, mondde al snel uit in een jaarlijks event waar menig Nederlander naar uitkijkt. Initiatiefnemer Robrecht Stoekenbroek: “Ook dit keer zijn mensen weer razend enthousiast.”

Zo werkt het

De regels zijn duidelijk: minimaal windkracht zeven uit zuidwestelijke richting. “Iedere deelnemer krijgt een eigen fiets. Zonder versnellingen, met terugtraprem. In totaal trap je jezelf acht en een halve kilometer over de Oosterscheldekering. De ligging van die kering is perfect: bij een goede zuidwesterstorm heb je volle bak wind tegen.”

Hoe harder de wind, hoe beter. Maar wel met veiligheid voorop. “In 2020 waaide het zo hard dat we de wedstrijd vroegtijdig moesten afblazen. Afzien is goed, maar ongelukken willen we te allen tijde voorkomen. Sommige windvlagen waren zo hard dat fietsers van links naar rechts werden geblazen. Gelukkig bleven alle deelnemers tot nu toe ongedeerd.”

Iedereen die durft mag en kan meedoen. “Van een olympisch kampioen roeien tot de bakker op de hoek: er is geen kwalificatie of selectie vooraf”, zegt Stoekenbroek, die het mooi vindt dat het deelnemersveld zo divers is. “Wie je ook bent en wat je ook doet, je fietst dezelfde rotrace als iedere andere deelnemer. Wel zijn er aparte klassementen voor mannen, vrouwen en teams.”

Een stukje Nederlandsche historie

Oorspronkelijk werd het event tien jaar geleden bedacht om aandacht te vragen voor duurzame energie. “Ik heb een creatief reclamebureau en we werden door Eneco gevraagd om een campagne te bedenken voor hun groene stroom: Eneco HollandseWind & Zon®. Omdat tien jaar geleden nog bijna niemand bezig was met duurzaamheid en energiemaatschappijen, besloten we het Eneco NK Tegenwindfietsen te organiseren om aandacht te trekken.”

Als je voelt hoe hard de wind tégen je werkt, kun je het ook meer waarderen als wind vóór je werkt, luidde het motto. “Eigenlijk was het een eenmalige grap, maar mensen reageerden zo enthousiast dat we een tweede editie organiseerden. Daarna bleef waardering van zowel deelnemers als pers groeien – en besloten we er een jaarlijkse happening van te maken.”

Deelnemer Jan de Jager miste geen enkele editie: ‘Ik kijk er ook dit jaar weer naar uit’

Eneco NKTWF2.png

Een graag geziene deelnemer van het Eneco NK Tegenwindfietsen is Jan de Jager, die tot nu toe ieder jaar van de partij was. “Ik vind het een geweldig event”, zegt Jan, die staat te popelen om de barre omstandigheden weer te trotseren. “Het maakt me niet uit wat ik die dag gepland heb: ik zorg dat ik erbij ben.”

Volgens Jan is het event ieder jaar een flinke uitdaging. “Ik ben aardig sportief en competitief aangelegd. Regelmatig hardlopen of een rondje fietsen doe ik graag. Maar dit event is wel even iets anders. Dat is echt hard werken en met name conditioneel intens.”

Tijdens zijn eerste deelname eindigde Jan op de tweede plaats, achter Nederlands mountainbike-kampioen Bart Brentjens. “Dat was tot nu toe mijn mooiste ervaring denk ik, samen met de wedstrijd van 2022. Toen waaide het enorm en begon het ook nog eens te regenen. Je stond nog net niet stil en het was echt afzien. Geweldig.”

Re-cyclen

Ieder jaar staat het ludieke event in het teken van een bepaald thema. “Vorig jaar hadden we de mats-editie. Na twee zware coronajaren wilden we de deelnemers een beetje matsen en bedachten we dingen die de wedstrijd ogenschijnlijk makkelijker maakten. Zo haalden we de finish anderhalve meter naar voren en kregen alle deelnemers aerodynamische wieldopjes in de vorm van een tijdrithelm. Deze waren goed voor maar liefst drie milliseconde tijdwinst.”

“Dit jaar is het thema re-cycling. Winnaars krijgen gedroogde boeketten van oude bloemencorso’s, ook wel reïncarnatieboeketten genoemd. Daarnaast kun je rekenen op hergebruikte bokalen van viswedstrijden en gere-cyclede doeken langs de route van hardloopevents”, zegt Stoekenbroek, die deelnemers aanspoort vooral geen nieuw blits fitsoutfitje te kopen, maar om gewoon een oud kloffie aan te trekken.

Ook wordt speciaal voor deze editie een extra klassement toegevoegd: het re-cycle klassement. “Hierbij wordt gefietst op oude fietsen. Bijvoorbeeld fietsen die zijn weggehaald bij stations of uit grachten zijn gehesen. Na de wedstrijd krijgen deze fietsen een nieuwe eigenaar.”

Eneco NKTWF1.png

Bliksemsnelle kaartverkoop

De run op inschrijvingen is volgens Stoekenbroek ieder jaar enorm. Doorgaans zijn alle plekken snel vergeven. “We krijgen wel eens de vraag waarom we niet meer deelnemers toelaten. We gunnen iedereen dezelfde rotwind en willen niet dat de ene deelnemer bij windkracht tien fietst en de andere bij windkracht zes. Over het algemeen is de zuidwesterwind hooguit drie uur constant en in die tijd krijgen we maximaal driehonderd mensen weggestart.”

“Samen met de meteorologen van Buienradar houden we de weersverwachting rond deze periode altijd nauwlettend in de gaten. Als de windgoden ons goed gezind blijken is aan onze crew de taak om het hele event in no-time (drie dagen) klaar te zetten. Inschrijvingen gaan open en alle spullen worden uit de loodsen getrokken om te zorgen dat de deelnemers weer een geweldig event tegemoet gaan.”

Op de hoogte blijven van alles rondom het Eneco NK Tegenwindfietsen? Klik dan hier.


01-11-2023 om 16:15 door Max Verhagen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...