Na een periode van voornamelijk grijs en rustig weer zit er nu even een verandering aan te komen. Een lagedrukgebied nadert en de wind trekt daardoor stevig aan, met windrichtingen tussen west en noord wordt wat koelere lucht aangevoerd. Op enige hoogte is zelfs van flinke kou sprake, en dat zorgt voor een zondag die weerkundig interessant gaat verlopen.
Stormdepressie
Een uit de kluiten gewassen lagedrukgebied koerst vandaag iets noordelijk van Schotland naar het westen toe. De fronten die bij deze depressie horen trekken vandaag over Nederland en bezorgen ons grijs en enigszins regenachtig weer. Verder trekt de wind aan de kust al aardig aan, met af en toe windkracht 7 en lokaal misschien kortstondig 8. Het lagedrukgebied ligt vannacht voor de Noorse kust en maakt een markante koerswijziging, het trekt zuidwaarts richting Denemarken. Een gebied met zeer koude lucht (-36) op 5,5 kilometer hoogte bereikt morgenochtend Nederland. In de nacht naar maandag ligt de kern van de depressie het dichts bij ons land, dan kan het in het noordwestelijk kustgebied wel eens tot een noordnoordwesten storm komen.
Niet helemaal grijs
We hebben een flinke periode met grijs weer achter de rug, al werd het gisteren wel even lekker zonnig. Vandaag zijn we weer terug bij af met veel bewolking en ook regen. Het lagedrukgebied zet echter een stroming op in de lucht, en met die stroming komen ook opklaringen binnendrijven. Morgen zien we daarom regelmatig een glimp van de zon, en ook maandag lijkt de zon zeker niet kansloos te zijn. De blauwe luchten zullen echter ook met enige regelmaat onderbroken worden door flinke stapelwolken en buien.
Tussen de buien door zal de zon morgen ook nu en dan tevoorschijn komen.
Korrelhagel en onweer
De koude lucht op hoogte bereikt ons land ’s ochtends en trekt richting het zuidoosten. De laagste temperaturen op 5,5 kilometer vinden we boven het zuiden van het land, met daar -37 graden. Boven het noorden is het 1 of 2 graden ‘warmer’. Je weet misschien dat verticale temperatuurverschillen buien veroorzaken. Als het morgen boven land een graad of 6 is, en op hoogte -36, dan zit er een verschil van 42 graden in de luchtlaag van vijf-en-een-halve kilometer dik. Zo’n verschil is genoeg om flinke buien te laten ontstaan, met daarin ook onweer. De krachtige stijgende en dalende luchtbewegingen in zo’n bui laten makkelijk korrelhagel toe, dat zijn kleinere hagelsteentjes dan die in de zomer, maar ze kunnen het landschap wel even wit toveren.
Als een bui wat langer korrelhagel produceert kan het lokaal even oppassen zijn op de weg.
Waar ligt de nadruk?
Waar de meeste buien gaan vallen blijft altijd lastig in te schatten, maar we kunnen bij een verwachting voor morgen twee dingen meenemen. Ten eerste is de Noordzee warmer dan het land, met watertemperaturen wat verder op zee tussen 9 en 10 graden. Dat zorgt ervoor dat buien daar nog wat extra energie mee kunnen pakken. Ten tweede hebben we met een westelijke stroming te maken, dus leggen buien die naar het noorden van Nederland trekken een langere weg over zee af dan buien in de zuidelijke helft van het land; daar ligt Engeland immers in de weg. De meeste en pittigste buien verwachten we dus voornamelijk boven de noordelijke helft van Nederland. Toch kan het elders ook prima tot korrelhagel en onweer komen, boven het zuiden zijn immers de koudste bovenluchten aanwezig.
De verwachting voor morgen is niet bepaald saai te noemen.
Natte sneeuw?
De koude lucht wordt door de buien naar beneden toe getrokken. Tijdens de meest intense exemplaren kan het kwik aan de grond zomaar tot een graad of 2 zakken. Het neerwaarts meeslepen van koude lucht in een bui noemen we neerslagafkoeling. Op een hoogte tussen de 500 en 700 meter vriest het morgen. Doordat de neerslag door die vrij dikke laag met positieve temperaturen heen moet zullen buien naast hagel vooral regen bevatten. Toch is het mogelijk dat die vorstgrens af en toe verder naar beneden wordt getrokken, en dan is natte sneeuw niet uitgesloten. Tegen de avond lijkt het kwik in het zuidoosten sowieso wat verder te dalen en ligt de vorstgrens nog maar of 400 à 500 meter. Daar is natte sneeuw dan ook mogelijk, en misschien dat er op de Vaalserberg wel eventjes een paar natte vlokken op het gras blijven liggen.
De verwachte buien voor morgenochtend: ook is goed te zien dat de hogere gebieden zoals de Ardennen en Winterberg met echte sneeuw te maken krijgen.
Het roer om
’s Avonds draait de wind verder naar noordwestelijke richting en trekt de kern van de stormdepressie over de Duitse Bocht. Dat betekent dat het in het kustgebied harder gaat waaien. Vooral de noord- en noordwestkust krijgen de gevolgen van de koers van het lagedrukgebied te voelen. Het komt daar in de nacht naar maandag vrijwel overal tot een stormachtige wind, kracht 8. Af en toe zal de wind zelfs verder aantrekken, en krijgen de kuststations windkracht 9, storm, te verwerken. Daarbij zijn ook (zeer) zware windstoten van rond de 100 kilometer per uur mogelijk. Maandag overdag blijft er een stevige Noordwester staan, maar zijn de scherpste kantjes er wel vanaf. Dan begeven we ons langzaam weer naar rustiger vaarwater en kunnen we ons opmaken voor een zachte, grijze Kerst.
Maandag nog een paar laatste wisselvallige stuiptrekkingen, maar vanaf dinsdag lijken we weer vertrokken voor een paar rustige, grijze dagen.