Actueel

Nazomer dankzij Helene

Het warme nazomerweer houdt in Nederland voorlopig nog even aan. Dankzij een stevige zuidelijke wind, die wordt veroorzaakt door een ex-orkaan kunnen we tot en met donderdag rekenen op zomerse omstandigheden. Maar waar hebben we deze Nederlandse Indian Summer aan te danken.

Ex-orkaan Helene
Op 8 september is in de Atlantische Oceaan tropische storm Helene ontwikkeld. De volgende dag werd deze al tot een orkaan van de tweede categorie versterkt. (Meer over de classificatie van tropische cyclonen in de blog op 11 september.) Helene stuurde echter op geen landen of eilanden af... tenminste tot nu toe! Maar ze is al een stuk zwakker geworden.

Ex-orkaan Helene koerst nu op de Britse Eilanden af. Vannacht en morgen trekt ze over Ierland, het westen van Schotland en het noordwesten van Engeland en Wales. Deze uitgebluste tropische storm gaat nog steeds gepaard met grote hoeveelheden regen (in totaal lokaal mogelijk 100 mm) en veel wind. Plaatselijk zijn windstoten tussen ongeveer 100 tot 120 km/uur mogelijk! Dinsdagmiddag is dit lagedrukgebied inmiddels naar het noordwesten weggetrokken. Toch staat er op woensdag ook nog veel wind. Van vandaag tot en met woensdag geldt code geel voor verschillende delen van de Britse Eilanden.

20180917_eu_isobars_extended.jpg

Het effect op Nederland
Rond het (tropische) lagedrukgebied wordt vanuit het zuidwesten warme lucht aangevoerd. Dat betekent hoge temperaturen en dus bij ons een "oudenwijvenzomer"! (Lees er meer over in de blog op 16 septemberTevens ligt boven het centrale deel van Europa de komende dagen een omvangrijk hogedrukgebied. Dat versterkt de aanvoer van nog meer warme lucht.

20180916_Ab Donker_Buurmalsen.jpg
Foto: Ab Donker (Buurmalsen)

Tot en met donderdag hebben we daarom te maken met maxima rond de zomerse 25 graden. Morgen wordt lokaal zelfs de tropische 30 gehaald! Normaal wordt het maximaal 18 graden rond deze periode. Daarnaast blijft het ook grotendeels droog. Die warmte hebben we te danken aan die stevige zuidelijke wind. Vannacht trekt de wind (langs de kust) al aan naar windkracht 5. Morgen gaat het zelfs krachtig waaien langs de kust met een vlagerige zuidwestenwind, kracht 6. In de nacht van donderdag op vrijdag passeert een koufront. Stevige buien verdrijven de warmte vervolgens uit de lucht en vanaf dan moeten we het weer doen met normale temperaturen.

20180917_nl_meerdaagse.jpg

Record aantal warme dagen
Vandaag is het de 117-de warme dag van 2018. (Warme dagen zijn dagen met in De Bilt een maximumtemperatuur van 20 graden of meer.) Dat is een nieuw record! Het oude record dateerde uit 2003 met 116 warme dagen. Ook de komende dagen wordt het natuurlijk warm tot zomers warm. Dus wordt het nieuwe record nog verder aangescherpt.

Ook warmer in andere delen
Helene heeft niet alleen op de Britse Eilanden en Nederland invloed op het weer, maar ook in andere delen van Europa. Zo wordt het deze week bijvoorbeeld in Spanje en Portugal zelfs meer dan 35 graden!

Voorpagina: Satellietbeeld van ex-orkaan Helene, bron: EUMETSAT


17-09-2018 om 15:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...