De komende dagen valt extreem veel neerslag in Polen, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk. Het resulteert in een hele vroege winterinval in de Alpen en mogelijk later overstromingen en aardverschuivingen in andere delen van centraal Europa. Ook de Duitse stad Dresden kijkt met argusogen naar al het water, wat mogelijk via de Elbe moet worden afgevoerd, terwijl de ingestorte Carolabrug het water blokkeert.
Veel sneeuw in de Alpen
In centraal Europa is het momenteel erg slecht weer. Een lagedrukgebied boven Noord-Italië zorgt nu al voor veel neerslag in de Alpen en zelfs een erg vroege inval van de winter met boven de 1100-1400 meter zelfs sneeuw. Op grotere hoogten is een vers sneeuwdek mogelijk van 50-100cm. En dat na een bijzondere periode van extreem warm weer in de Alpen. Zo werd op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze op bijna 3000 meter, nog nooit zo’n lange vorstvrije fase gemeld. De laatste nachtvorst was op 4 juli en daarna opnieuw op 9 september: dat zijn 66 dagen op rij!
Zomervakantie in de Alpen, lijkt te veranderen in wintersport. (Bron: Zoran Diepstraten; Saalbach Hinterglemm, Oostenrijk
Veel regen centraal Europa
Het lagedrukgebied dat voor een vroege winterinval in de Alpen zorgt vervolgt komende dagen zijn tocht in noordoostelijke richting. De komende dagen wordt in Tsjechië, Polen, Slowakije en Oostenrijk extreme neerslag verwacht. De meeste regen lijkt te vallen in de regio Jeseníky in het noorden van Tsjechië tegen de Poolse grens. Hier valt tot en met maandag mogelijk meer dan 400 mm regen! Dat komt ongeveer overeen met de helft van de regen wat in Nederland in een jaar valt! In een groot gebied staat code rood uit en wordt gewaarschuwd voor aardverschuivingen en aardverschuivingen. Er wordt gewaarschuwd voor de ergste overstromingen in 20 tot 50 jaar. Veel rivieren zullen moeite krijgen om het regenwater af te voeren. De Duitse Elbe vind zijn oorsprong ook in Tsjechië. Het meeste regenwater lijkt oostelijker te vallen, maar een kleine westwaartse verschuiving kan het waterpeil in de Elbe ook drastisch laten stijgen, wat het risico op overstromingen ook in Duitsland aanzienlijk vergroot.
Het Europese weermodel berekent in een heel groot gebied in Polen, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk heel veel neerslag. Plaatselijk kan rond de 400mm vallen. (Bron: WxCharts.com)
Brugbrokstukken en risico op overstroming Dresden
De kans op een kritische situatie kan nog groter worden door de beschadigde Carolabrug die de waterafvoer belemmert. De gedeeltelijke instorting van de Carolabrug fungeert als een barrière in de Elbe, waardoor de waterstroom wordt vertraagd en het water in de Elbe kan ophopen. Door de verhoogde waterstand en de belemmering door de brugbrokstukken kunnen kritieke waterniveaus sneller worden bereikt, met mogelijk ernstige gevolgen voor de Duitse stad en haar bewoners. Vooral de historische 'Altstadt' van Dresden maakt dan grote kans om onder water te lopen. Gelukkig lijkt de meest grote hoeveelheden regen net ten oosten van het stroomgebied van de Elbe te vallen, maar een kleine westwaartse verschuiving kan dus op korte termijn grote gevolgen hebben voor de Oost-Duitse stad Dresden. Dresden bereidt zich vanwege het extreme weer in de buurlanden voor op de mogelijke gevolgen. De autoriteiten hebben al maatregelen getroffen om de risico's te beperken. Het belangrijkste is om de blokkade van de Elbe zo snel mogelijk te op te heffen en de brokstukken van de ingestorte brug te verwijderen, zodat het water makkelijker door de stad kan stromen en de kans op overstromingen in de historische binnenstad van Dresden te beperkenms_501060_W_HDPIWEB (1).jpg
De verwachting is dat het waterpeil in de Elbe in Dresden komende dagen snel gaat stijgen tot boven de 3 meter. Als het extreme neerslaggebied boven centraal Europa iets westelijker komt, kan de verwachting van de rivierstand van de Elbe zomaar nog enkele meters hoger komen te liggen. (Bron: umwelt.sachsen.de)
Plensbuien in Nederland
In Nederland hebben we op relatief kleine schaal te maken met stevige plensbuien en veel regen. Vooral in de kustgebied kunnen buien vandaag tientallen millimeters regen achterlaten. Bovenop de regen van gisteren en eergisteren, is de grond al behoorlijk verzadigd. Vooralsnog levert het in Nederland weinig problemen op. In het weekend wordt het zelfs weer een stuk droger, schijnt de zon weer vaker en stijgen de temperaturen. Volgende week volgen een aantal warme dagen. Later is zelfs de kans op een aantal late zomerdagen met 25 graden zelfs niet helemaal uitgesloten!