Het was een zonnige en zomers warme dag, maar eind van de middag zag het er (vooral in het zuiden) compleet anders uit met enorme onweersbuien. Ook kwam er een ander weerfenomeen om de hoek kijken, namelijk zeevlam. Dat ging gepaard met een enorm temperatuurverschil over een klein afstand.
Op donderdag 2 mei was het een interessante weerdag. Het kwam allemaal door een lagedrukgebied dat vanuit het zuiden over het land trok. Voor het lagedrukgebied uit bevond Nederland zich in warme lucht. Daardoor werd het voor het eerst dit jaar zomers warm in De Bilt! Dat betekent dat het meteen ook de eerste landelijke zomerse dag was.
Gisteren (2 mei 2024) was de eerste landelijke zomerse dag van 2024 met eindelijk 26 graden in De Bilt. In het oosten en zuidoosten van het land was het al eerder dit jaar zomers warm.
Deze hoge temperaturen gingen op de meeste plaatsen gepaard met strakblauwe luchten.
Strakblauwe luchten. Foto: Corinne de Kroon (Enkhuizen)
Maar op de meeste plaatsen was er geen wolkje aan de lucht. Tot later op de dag...
Stapelwolken. Foto: Dyonice Huntink (Schalkhaar)
Vooral in de zuidelijke helft van het land ontstonden er later op de dag eerst wat stapelwolken. Sommige van deze stapelwolken ontploffen echter vrij snel in buien die later ook gepaard gingen met onweer, hagel, windstoten en veel regen.
Opbollende stapelwolken. Foto: Trudy Fortuijn-van Es (Leerdam)
Foto: Joop Evertse (Zweefvliegveld Terlet)
Pileuskap boven een snel groeiende buienwolk. Foto: Leander de Wit (Wageningen)
Onweer in Sprundel. Foto: Trudy Groen
Op meerdere plaatsen kwamen er stevige hagelstenen naar beneden. In Gelderland vielen in Ede hagelstenen met een doorsnee van zelfs 3 cm. Hoe hagel ontstaat, lees je in de blog: "Wordt het een waterballet op de camping".
Hagel gisteren in Nijmegen. Foto's: Tejo en Lottie Jansen
Dit soort zomerachtige buien kunnen ook wel veel regen in korte tijd neerstorten. Tussen gisterochtend 6 uur en vanochtend 6 uur is er vooral in het midden en zuiden heel veel neerslag gevallen. In Maastricht zelfs 47, 2 mm! Vandaag is er nog meer regen gevallen, waardoor het totaal nu op meer dan 50 mm regen staat. Dat is ongeveer de hoeveelheid neerslag die in de hele meimaand valt!
In Venlo en de omgeving viel er zelfs nog meer. Sommige bronnen hebben het over meer dan 70 mm regen en dat leidde tot enorme wateroverlast met water tot op kniehoogte. In omgeving Heerlen en Achterhoek is waarschijnlijk zelfs meer dan 100 mm regen gevallen! Op meerdere plaatsen waren er meldingen van wateroverlast.
Wateroverlast. Foto: Ben Saanen (Budel
Gisteren kwam er ook nog een ander weerfenomeen voor, namelijk zeevlam! Dat is zeemist die ontstaat als warme, vochtige lucht over een oppervlak beweegt dat koud is. In zo'n geval koelt de lucht af tot bij het dauwpunt (de temperatuur waarbij de waterdamp condenseert) en dan vormt er mist. In Nederland komt het vaak voor in de lente en de zomer als er warme, vochtige lucht vanuit Zuid-Europa boven land wordt aangevoerd en dan over de koelere Noordzee beweegt. Bij zonnig weer beweegt deze mist soms weer het land op, maar boven land lost de mist al weer snel op. Dat zorgt dus voor het fenomeen zeevlam: er trekt een muur van mist vanaf de zee het land op.
Zeemist, oftewel zeevlam in Zeeland. Foto: Anne-Marie van Iersel (Vlissingen)
Vanuit de ruimte is dat ook duidelijk te zien: er is namelijk een haarscherpe overgang van mist naar geen mist op het satellietbeeld te zien. Soms trekt de mist net iets verder het land op.
Het satellietbeeld van 2 mei 2024 om 14.15 uur. Langs de zuidwestkust in Zeeland is zeevlam te zien. De mist strekt over het gehele Kanaal naar de kust van Engeland. Ten zuidwest van Limburg zijn de eerste onweersbuien te zien.
Deze zeemist ging gepaard met nog wat anders. In Vlissingen was het gisteren op een gegeven moment maar liefst meer dan 10 graden frisser dan bijvoorbeeld in Gilze en Rijen! En tussen Vlissingen en Westdorpe (zo'n 30 km absolute afstand van elkaar) was het temperatuurverschil 7, graden!
De actuele luchttemperatuur op 2 mei 2024 om 14.10 uur
Het grote temperatuurverschil op zo'n korte afstand kwam door de relatief koudere lucht achter de storing die gepaard ging met het lagedrukgebied. In de loop van de ochtend draaide de wind van oost naar west, waardoor deze aanlandige wind koude lucht aanvoerde.
Daartegenover bleef het in het noordoosten de hele dag zonnig, droog en warm. Zelfs op het moment dat deze blog is geschreven, was er nog geen druppel in het noordoosten gevallen.
Al met al was 2 mei 2024 een zeer interessante "weerdag"!