Actueel

Ga met deze hitte goed voorbereid de weg op! 

Het wordt heet morgen! Zoveel was al duidelijk, maar op de weg brengt dit nog eens extra risico’s met zich mee. Onderweg met de airco aan merk je uiteraard niks van deze hitte, maar zodra het noodlot toeslaat en je geliefde wagen ermee stopt, ben je op de snelweg in deze hitte extra kwetsbaar… 

Wegdektemperaturen tot boven de 50°C

Veel mensen staan er niet bij stil als ze met 100 km/u over de snelweg rijden, maar de omstandigheden op zo’n grote lap asfalt zijn op een hete zomerdag niet bepaald om over naar huis te schrijven! Het zwarte wegdek staat vaak de hele dag in de brandende zon te bakken, want schaduw is er dikwijls niet of nauwelijks te bekennen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van het asfalt op kan lopen tot boven de 50°C.

Wegdek temp.JPG

Figuur 1: De wegdektemperaturen deze zondag. Hoewel de luchttemperatuur nog niet zo heel heet was, liep de temperatuur van het asfalt vooral in het zuiden toch al behoorlijk hoog op! Op sommige plekken werd de 40 graden makkelijk overschreden, morgen zou dit richting de 50 graden kunnen gaan. check de actuele wegdektemperaturen via deze link.

Opzicht is dat als je in je auto over de snelweg rijdt geen probleem, die kan dat wel hebben, maar auto’s staan er helaas om bekend niet altijd even betrouwbaar te zijn… Het kan namelijk iedereen overkomen: pech. Normaal is het al geen pretje om met pech langs de snelweg te staan, maar op dit soort warme dagen is het al helemaal verschrikkelijk! 

Voor de veiligheid moet je namelijk altijd meteen je auto uit en achter de vangrail gaan staan (óók als de airco het nog gewoon doet, je eigen veiligheid gaat voor alles). Zoals eerder genoemd sta je dan dus naast of nog op het bloedhete asfalt en meestal ook nog zonder schaduw. Daarom is het erg belangrijk goed voorbereid op weg te gaan, want dit soort situaties wil je uiteraard het liefst voorkomen.

Foto3.png

Figuur 2: De situatie zoals hij meestal is langs de snelweg: niet tot nauwelijks schaduw. Als hier de hele dag de zon vol op staat te branden, is het niet aangenaam om hier stil te vallen met je auto. 

Flesje water en paraplu

Het belangrijkste advies: neem voldoende drinkwater en een paraplu mee! Het is zo simpel, maar je kunt jezelf behoorlijke ongemakken besparen. Voldoende drinken meenemen op warme dagen snapt denk ik iedereen wel, je weet namelijk nooit wat er gebeurt op de weg. Soms kom je in een enorme onverwachtse file terecht, dan is het wel zo prettig om water bij je te hebben om de tijd uit te kunnen zitten. Daarnaast neemt ook je concentratie af als je onvoldoende drinkt, dus ook daarom is het belangrijk.

De paraplu is voor meer mensen een raadsel, maar toch zit er een hele logische gedachte achter! Een paraplu kun je namelijk ook prima als parasol gebruiken. Dan moet je natuurlijk niet zo’n doorzichtige meenemen, maar dat spreekt voor zich. Zo kun je toch wat schaduw creëren als je onverhoopt langs de snelweg stil komt te staan. 

morgen.png

Figuur 3: Van wolken hoef je het maandag niet te hebben voor een beetje schaduw. Een paraplu kan dan een uitstekend hulpmiddel zijn om toch wat verkoeling te zoeken!

Hitteprotocol

Rijkswaterstaat heeft ook nog een zogenoemd hitteprotocol voor snelwegen en sommige provinciale wegen. Als dit van kracht is, zorgen ze ervoor dat er tussen 10.00u ’s ochtends en 20.00u ‘s avonds zo snel mogelijk een berger jouw kant op komt die je vervolgens naar een veilige locatie met voorzieningen brengt, zoals een tankstation. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website van Rijkswaterstaat

Hitteplan en code geel KNMI

Dit hitteprotocol is overigens weer iets anders dan de kleurcodes van het KNMI of het nationaal hitteplan van het RIVM. Het KNMI heeft voor morgen code geel afgegeven vanwege de hitte in Zeeland, Brabant en Limburg, maar dit hoeft niet te betekenen dat Rijkswaterstaat ook voor deze provincies het hitteprotocol in werking heeft gesteld! Dat staat los van elkaar. 

KNMI Code geel.JPG

Figuur 4: De tekst die het KNMI bij hun waarschuwing heeft geplaatst. Vooral de hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het morgen heel benauwd en drukkend gaat aanvoelen.

Het nationaal hitteplan wordt dan weer door het RIVM afgekondigd, uiteraard in samenspraak met het KNMI, als de hitte langdurig is. Hierdoor kunnen kwetsbaren het erg moeilijk krijgen, waardoor er met een nationaal hitteplan meer aandacht gevraagd wordt voor deze groep. Op dit moment is dat niet van kracht, ondanks de code geel van het KNMI. Dit komt omdat de hitte deze keer kortdurend is.

Als laatste is er natuurlijk ook nog de hittegolf, maar dat heeft alleen te maken met de temperaturen die er gemeten worden. De definitie daarvan kun je in deze blog teruglezen. 

Ga je morgen zwemmen?

Het kan natuurlijk goed zijn dat je morgen de weg op gaat om wat verkoeling te zoeken! Mocht je naar het strand gaan, lees dan vooral deze blog nog eens goed door. Hierin leggen we onder andere uit wat alle vlaggen aan het strand betekenen en welke tips helpen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. Ook behandelen we doordeweeks elke ochtend van 08.00u tot 09.00u het strandweerbericht op TV bij RTL4. 

Ga je in ander open water zwemmen? Check dan vooral de website zwemwater.nl ! Hier kun je onder andere veilige plekken vinden om te zwemmen en de waterkwaliteit bekijken. 

Foto5.png

Figuur 5: Er werd ook deze zondag al volop gebruik gemaakt van open water om af te koelen.

Hoe lang blijft het heet?

Morgen wordt de warmste dag van de week, maar ook dinsdag is de hitte nog niet verdwenen. Dan zal het vooral in het oosten nog erg warm worden. Die dag bestaat er ook een dikke kans op verkoelende onweersbuien, maar overdag zal het dus nog steeds benauwd aanvoelen. Pas vanaf woensdag doet de temperatuur echt een stap terug, maar het blijft nog steeds warm met zo'n 25 graden. De echte bloedhitte is er dan echter wel vanaf. De dagen daarna lijken we toch weer wat meer richting wisselvallig zomerweer te gaan, maar met zo'n 23 graden zitten we nog steeds rond het klimaatgemiddelde voor deze tijd van het jaar. Het meest actuele weerbericht lees je hier

meerdaagse.png

Figuur 6: De meerdaagse verwachting. Na dinsdag is de scherpte van de hitte er een beetje vanaf. 


11-08-2024 om 17:45 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...