Er is momenteel veel te doen om Groenland. Dit eiland barst van de mineralen en fossiele grondstoffen. Vorige week kwam ook in het nieuws dat duizenden meren van helderblauw naar troebel blauw verkleurd zijn en nu is ook nog ontdekt dat de Groenlandse ijskap openbarst door de opwarming van de aarde en dat het veel sneller gaat dan tot nu toe gedacht werd.
Groenland
Dit eiland behoort bij Denemarken en is ruim 2 miljoen vierkante kilometer groot. Ruim 80 % bestaat uit ijs. De naam heeft dit eiland te danken aan Erik de Rode (950-1003) die noodgedwongen op IJsland belandt. Het verhaal gaat dat hij zijn buurman vermoord heeft en verbannen wordt van IJsland. Hij gaat op zoek naar een eiland ten westen van IJsland en belandt op Groenland. Als het veilig genoeg is, gaat hij terug naar IJsland en vertelt de sterkste verhalen over Groenland, dat het zo prachtig “groen” is en het een prima plek is om te leven. Zijn plan slaagt en hij overtuigt een groot aantal IJslanders om met hem mee te gaan. De naam Groenland is geboren.
Wat is er aan de hand met het ijs
Met een oppervlak van 1.710.000 km² ijs heeft Groenland de op één na grootste ijskap ter wereld. Alleen Antarctica heeft een grotere ijskap. Nu is na een groot onderzoek gebleken dat het aantal gletsjerspleten en de diepte daarvan aan de randen van de Groenlandse ijskap veel sneller groter worden tussen 2016 en 2021 dan tot nu toe werd gedacht. Dit onderzoek werd onder andere gedaan met behulp van 8000 3D-kaarten van het oppervlak. Deze kaarten zijn gemaakt van hoge resolutie satellietbeelden waarop scheuren in het ijsoppervlak zichtbaar zijn en hoe deze spleten zich in de onderzoeksperiode hebben ontwikkeld.
Op bovenstaande kaarten is te zien hoe de gletsjerspleten veranderden ter hoogte van de Anorituup Kangerlua Fjord (bron: Tom Chudley)
Gletsjerspleten
Dit zijn breuken of scheuren die als het ware openbarsten in gletsjers waar het ijs sneller begint te stromen. Deze gletsjerspleten worden groter en dieper op plekken waar smeltwater sneller stroomt als gevolg van de opwarming van de aarde en dus kan het verlies aan ijs op Groenland veel sneller gaan dan tot nu toe werd aangenomen. Sinds 1992 is Groenland verantwoordelijk voor ongeveer 14 mm zeespiegelstijging als gevolg van de hogere temperaturen waardoor er meer ijs in een ook opwarmende oceaan stroomt. Als de hele ijskap smelt dan kan de zeespiegel wereldwijd 7 meter stijgen. Een realistische schatting wat blijkt uit onderzoek is dat in het jaar 2100 een zeespiegelstijging van 30 cm wordt verwacht.
Resultaat onderzoek
Conclusie uit dit onderzoek is dat aan de randen van de Groenlandse ijskap waar gletsjers uitmonden in zee de stroomsnelheid van de gletsjers toename als ook het aantal gletsjerspleten groter was. In sommige gebieden werd een toename van 25 procent gezien.
De afkalvende Bowdoin Gletsjer (bron: Shin Sugiyama)
Toch werd ook wat anders gezien. Het aantal gletsjerspleten van de snelst stromende gletsjer de Jacobshavn-gletsjer (Sermeq Kujalleq) nam juist af en dus nam de stroomsnelheid van deze gletsjer af tijdens de relatief korte onderzoeksperiode 2016-2021. Hierdoor ontstond als het ware een evenwicht in de totale verandering in de gletsjerspleten maar inmiddels is de stroomsnelheid van deze gletsjer ook weer toegenomen waardoor van evenwicht geen sprake meer is. Door opwarming van de aarde zullen gletsjers sneller smelten en als er meer en diepere breuken ontstaan wat dus zo is en dan kan smeltwater en dus warmte dieper in het ijs terecht komen zodat de afsmelting nog sneller gaat. Ook smelten afbrokkelende stukken ijs sneller door het opwarmende zeewater. Door deze processen zal het ijsverlies op Groenland alleen maar versnellen. Het ziet er dus niet zo goed uit voor de Groenlandse ijskap. Deze smelt nog sneller dan tot nu toe werd gedacht.
De Jakobshavn Gletsjer (bron: Copernicus Sentinel data (2019), processed by ESA)