Actueel

Heeft augustus nog een zomers slot in petto?

Esmeralda de Keyzer (Zoutelande)

De eerste helft van de zomer verliep koel en wisselvallig, maar sinds half juli is dat beeld volledig omgedraaid. Woensdag kan de temperatuur voor het eerst in meer dan een maand eens onder de 20°C blijven steken. Echter, in de laatste week van augustus neemt de kans op warm, droog en zonnig zomerweer opnieuw toe.

Het was even wennen na acht (zeer) warme junimaanden op rij: de zomer van 2024 startte met koel en wisselvallig weer. Gemiddeld over het land was de eerste helft van de meteorologische zomer ongeveer een halve graad koeler dan normaal. De laatste keer dat de gemiddelde temperatuur nog lager lag, was in de eerste zomerhelft van 2013. Bovendien was het aan de sombere kant en met name landinwaarts ook kletsnat. 

Hoe anders was dat de afgelopen weken. Sinds half juli ligt de temperatuur gemiddeld 1 à 2 graden boven het klimaatgemiddelde, op veel plekken is het overdag al ruim vijf weken lang meer dan 20°C, en het wisselvallige weerbeeld van de eerste zomerhelft heeft plaatsgemaakt voor meer zonneschijn en minder regen. In het westen is op sommige plekken niet eens 20 millimeter aan regen gevallen, waar juli en augustus gemiddeld zo'n 80 tot 100 mm per maand opleveren. Alleen op de plekken waar meerdere zware (onweers)buien overtrokken is ook de tweede zomerhelft tot nu toe aan de natte kant, zoals in Twente.

Even een dipje

Deze week wordt het overwegend warme, zonnige en droge weer van de afgelopen weken enigszins onderbroken. Vandaag trekt een koufront over het land met een aantal buien en daarachter wordt het op woensdag gemiddeld over het land nog maar zo'n 19 graden. De laatste keer dat de temperatuur in een groot deel van het land onder de grens van 20°C bleef was op 13 juli. Donderdag is het wat warmer met flinke zonnige perioden, maar vooral op zaterdag neemt de kans op (stevige) buien weer toe. 

Naast soms wat lagere temperaturen, meer bewolking en kans op buien speelt ook de wind deze week een grote(re) rol. Vooral in het noordwestelijk kustgebied is tot en met vrijdag dagelijks een krachtige west- tot zuidwestenwind mogelijk (windkracht 6). Op vrijdag kunnen er zelfs zware windstoten van meer dan 75 km/h voorkomen.

Frontenkaart
Europese weerkaart met lage- en hogedrukgebieden, evenals de bijbehorende fronten voor woensdagmiddag.

Dit alles heeft te maken met lagedrukgebieden die tijdelijk wat verder kunnen 'doorstoten' richting West-Europa. Niet alleen bij ons, maar ook in Scandinavië en op de Britse Eilanden is het daardoor even een stuk wisselvalliger met bewolking, regen en wind. Heel lang lijkt dit patroon echter niet aan te houden.

Zomers weer tijdens laatste augustusweek?

Vanaf zondag hinten veel weermodellen namelijk op een nieuw hogedrukgebied boven Centraal- en Noord-Europa. Lagedrukgebieden bevinden zich dan verder op de Atlantische Oceaan en hebben veel minder invloed op ons weer. In plaats van een dominante westelijke stroming zou de wind dan meer vanuit het warme zuiden of oosten gaan waaien. 

Ensemblegemiddelde EPS +9 dagen
De gemiddelde weerkaart voor vrijdag 30 augustus, met hoge- en lagedrukgebieden en de gemiddelde temperatuurafwijking op 1.500 meter hoogte in de kleuren blauw of rood. Bron: WXCharts.

Het is natuurlijk nog wel een ontwikkeling die zich afspeelt op een termijn van ongeveer een week vooruit. Daarom is enige voorzichtigheid geboden, maar de trend wordt wel door de meeste weermodellen gesteund. In de weerpluim - met 50 verschillende oplossingen - is dit dan ook al goed te herkennen.

Na een wat koelere zondag loopt de temperatuur begin volgende week waarschijnlijk gestaag op, met momenteel zo'n 50% kans op zomerse waarden van 25 graden of meer in het midden van het land. Voor het zuidoosten is die kans zelfs al 80%. Bovendien zijn er ook maar weinig berekeningen die neerslag laten zien vanaf maandag 26 augustus: de kans op droog weer is dus groot. En tot slot laat de pluim voor de hoeveelheid bewolking ook vooral gele staafjes zien, wat duidt op een grote kans dat de zon flink zal schijnen. De kans op een warm, droog en zonnig einde van de meteorologische zomer neemt dus toe!

Gecombineerde weerpluimen
De weerpluimen voor de temperatuur (boven), neerslag (midden) en bewolking (onder) voor De Bilt. Bron: KNMI.

Geschreven door Jelmer van der Graaff


20-08-2024 om 12:00 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...