Actueel

Herfst of zomer?!

Buurmalsen

Het was een zonnige, droge en warme zomer. En zo begon ook de meteorologische herfst. Op sommige plaatsen werd het zelfs zomers warm! Binnenkort wordt het tijdelijk (?) typisch herfstweer...

Voor sommigen is de zomer nog niet voorbij. Voor hen begint de herfst pas op 23 september tijdens de herfstnachtevening. Dat is wanneer de zon door het herfstpunt beweegt en de dag en nacht even lang duren. Bij deze definitie van de herfst spreken we van de astronomische herfst. 

In de meteorologie duurt de herfst vanaf 1 september tot en met 30 november. Met seizoenen van precies 3 maanden kunnen we als meteorologen de seizoenen makkelijker met elkaar vergelijken en de klimatologische gemiddelden beter berekenen. 

Typisch herfstweer?
Het eerste weekend van de meteorologische herfst startte met veel zon en temperaturen boven de normale 19,7 graden. Op zondag werd het in Arcen zelfs zomers warm met 25,1 graden! Dat is toch geen herfstweer, ofwel?!

20180902_Tmax.jpg

Tijdens de herfst is het gemiddeld een stuk minder warm dan tijdens de zomer, maar dat betekent niet dat het de hele tijd kouder is. Er kunnen ook in de herfst zomerse en zelfs tropische dagen voorkomen! Toch worden de temperatuurverschillen tussen de tropen en het noordelijk halfrond geleidelijk groter en dus wordt het kouder op het noordelijk halfrond. Die grote temperatuurverschillen veroorzaken vervolgens diepere depressies dan tijdens de zomer. Dat leidt weer tot meer wind. Kortom: herfstweer!

Nazomer en dan toch herfst!
Omdat de eerste maand van de herfst meestal zomerachtig verloopt, noemen we deze periode de nazomer.  Dat is ook de komende dagen het geval: dinsdag en woensdag wordt het een graad of 24 à 25 graden. Zomers, toch?! Die zomerse dagen worden afgesloten met fikse onweersbuien! Het wordt vanaf vrijdag weer droger.

20180816_Jos Hebben_Weert.jpg
Foto: Jos Hebben (Weert)

Vanaf donderdag krijgt het weer wel meer een herfsttintje: er staat meer wind en het wordt frisser! Het wordt vrijdag nog maar 17 graden. Ook 's nachts daalt de temperatuur flink: op vrijdagnacht zelfs onder de 10 graden. Dat betekent dat we mogelijk met grondvorst te maken kunnen krijgen. Meer over grondvorst lees je in de blog van 2 september 2018

20180903_nl_meerdaagse.jpg

Mist
In de herfst is de kans op mist groter dan in de zomer. Mist vormt zich als de temperatuur dichtbij het dauwpunt ligt en er weinig wind staat. De mist blijft vooral in de herfst en winter hangen, omdat de zon steeds minder lang en krachtig schijnt. Meer informatie over mist en de vorming ervan staat in de blog van 22 augustus 2018. Komende nachten is het vrij rustig en ontstaan vooral landinwaarts enkele mistbanken. Later in de week gaat het meer waaien en is er geen mist.

20180902_Wieja van der Kamp_Blokzijl.jpg
Foto: Wieja van der Kamp (Blokzijl)

De komende tijd kunnen we dus nog genieten van zomer- én herfstweer! 


03-09-2018 om 16:45 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...