Actueel

Herfstvakantieweer: Regio Midden en Regio Noord

Regio Zuid heeft deze week al herfstvakantie en het is (en was) prima weer! Volgende week is Regio Noord en Regio Midden aan de beurt. Het weer ziet er echter net wat anders uit.

Het is momenteel zacht en vrijwel droog herfstweer met mogelijk lokaal temperaturen rond de 20 graden. Dat is ideaal vakantieweer voor de vakantiegangers in Regio Zuid! Het zou zelfs mogelijk de warmste 25 oktober kunnen worden sinds de metingen zijn begonnen. Het vorige record dateert uit 2013 én 1949 toen het allebei deze jaren op 25 oktober 19,7 graden in Ell en Maastricht respectievelijk werd.

vanmiddag.png

Ook in het weekend ziet het weer er niet verkeerd uit om er lekker op uit te trekken. Morgen start vooral in het noorden met wat mist. Verder is er flink wat ruimte voor de zon en blijft het droog. De maxima liggen tussen 17 graden in het noorden en misschien zelfs 21 graden in Limburg. In de nacht van zaterdag op zondag trekt een storing over met wat lichte regen. Zondagochtend is het vooral in de oostelijke helft van het land nog bewolkt met wat regen, maar vanuit het westen wordt het droog en zonniger. De temperatuur ligt op zondag iets lager dan op de zaterdag, maar met maxima rond 15 à 16 graden is het nog steeds zacht voor deze periode.

zazo.jpg

Volgende week krijgt de bewolking weer de overhand en valt er soms een bui of wat regen. De temperatuur blijft echter rond 14 à 15 graden steken. Dat is nét boven het langjarig klimaatgemiddelde van 13 graden. Ook de minima liggen rond of net boven het gemiddelde met waarden tussen 5 en 10 graden. 

meerdaagse.png

Vanaf vrijdag, de start van november, doet de temperatuur een stapje terug en is er 's nachts kans op lichte vorst of vorst aan de grond. Overdag wordt het steeds iets kouder met eind van de herfstvakantie misschien waarden net onder het langjarig gemiddelde.

pluim.png

De wat lagere temperaturen gaan gepaard met een ander weerbeeld. Er trekt namelijk op vrijdag een koufront over met regen. Na de passage van het koufront trekken er enkele buien vanaf de Noordzee het land op. Sommige weermodellen geven aan dat deze buien gepaard kunnen gaan met winterse neerslag. Andere modellen geven weer aan dat deze buien net verder oost overtrekken en dat het dan juist droger is in Nederland. De verwachting is dus nog erg onzeker. Dichterbij de tijd zou het duidelijker zijn wat het eindelijk wordt. Dus houd het actuele weerbericht volgende week goed in de gaten!

Vorig jaar tapte het weer uit een ander vaatje
De Herfstvakantie vorig jaar verliep wat anders dan dit jaar. Voor Regio Zuid en Regio Midden lag de temperatuur rond het langjarig gemiddelde of zelfs net eronder. Ook viel het soms bijna letterlijk in het water! Storm Babet trok namelijk op de vrijdag over en dat ging gepaard met veel regen. Voor Regio Noord begon de vakantie met de restanten van storm Babet, maar ook de rest van de week verliep vaak met regen. Wel bleven de temperaturen overdag rond of net onder de 15 graden steken. Al-met-al verliep de tweede helft van oktober 2023 vrij nat en eindelijk werd oktober 2023 de op twee na natste oktobermaand sinds de metingen zijn begonnen! 

20231027_Frans Alderse Baas_De Koog.jpg
Vorig jaar viel er vooral in de tweede helft van oktober veel regen. Foto: Frans Alderse Baas (De Koog, 27 oktober 2023)


25-10-2024 om 13:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...