Het is grauw, donker en somber, de lucht is vijftig tinten grijs. Al voor de tiende dag op rij heeft de zon zichzelf al niet laten zien in De Bilt en dit is best bijzonder! Het is alweer jaren geleden dat dat voor het laatst gebeurde.
Het is om precies te zijn 31 jaar geleden dat we voor het laatst zó lang geen zon zagen in De Bilt. Die plaats wordt als representatief gezien voor de rest van Nederland, omdat het heel centraal ligt. Daarom worden dit soort zaken altijd daar gemeten. Van 2 februari tot en met 11 februari 1993 werd onze goudgele vriend ook niet gesignaleerd, tien dagen dus.
14 dagen geen zon in 1959
Het record van de langste periode is een tijdje eerder opgetekend. De allerlangste reeks ooit stamt uit februari 1959. Toen was er van 6 februari tot en met 19 februari 14 dagen geen zon! En van 25 december 1989 tot en met 5 januari 1990 bleef het in De Bilt wel 12 dagen grijs".
Hoewel we al tien dagen door moeten bijten, is de kans aanwezig dat we het meest recente record van 1993 met 10 dagen lang 50 tinten grijs niet verbreken. Het spant erom, want donderdag trekken in de middag opklaringen het land binnen. Of deze De Bilt gaan bereiken voordat de zon ondergaat, zal de tijd leren.Het is zo donker dat de lichten in de kassen goed zichtbaar zijn. foto: Ton Wesselius uit Burgerveen
Tot nu toe 15 uur zon gehad
Nu is het natuurlijk winter, en is dat doorgaans sowieso niet een periode dat we op het terras zitten. Toch is deze zonloze week wel opvallend te noemen. Normaal schijnt in december namelijk gemiddeld 56 uur de zon. Dit jaar is dat tot nu toe nog maar 15 uur geweest. Hoe zit dat dan vraag je je misschien af?! Nou, het is een combinatie van factoren en het grootste probleem is de aanvoer van vochtige lucht.
Achter storm Darragh kwam vanaf de oceaan een hogedrukgebied aan en deze nestelde zich met de kern boven de Britse eilanden. Hierdoor kwam de wind vanuit het noordoosten en dit is vaak vochtige lucht. Als een hogedrukgebied op die plek ligt in de winter, dan wordt over het algemeen vochtige lucht aangevoerd. Hoe dit zit kun je hier uitgebreid teruglezen. In de winter, als de zon lager aan de hemel staat en veel korter schijnt, heeft deze de kracht niet om al die grijzigheid op te ruimen. Inmiddels is het weer een stuk wisselvalliger en trekt met een westelijke wind de een na de andere storing over. Ook deze brengen veel vocht en grijzigheid met zich mee. Toevalligerwijs trok een groot deel van deze storingen met wolken tijdens de daglichtperiode over.Hier zie je het aantal dagen tot en met 18 december met zon. In totaal bij elkaar opgeteld komen de gele balkjes op 15 uur uit. Bron: KNMI.
Toch is niet overal een zwaar wolkendek te zien geweest. In delen van Friesland, Groningen, Terschelling en een langs een reepje van de westkust heeft deze maand wel degelijk een paar uur de zon geschenen. Maar het grootste gedeelte van het land lag én ligt onder een grijze wolkendeken. Lang verhaal kort: "Het is gewoon pech."
Vrijdag weer zon
Hoewel er de komende dagen wel weer wat zonuren worden verwacht, blijft het grijs over het algemeen de boventoon voeren en dit geldt ook voor de Kerstdagen. Het zijn dus met recht de donkere dagen voor Kerst. Voor wie echt enorm veel behoefte heeft aan een lichtstraaltje; op donderdagmiddag worden de kustprovincies getrakteerd op flink wat zon! Ook vrijdag gaan we de zon op meerdere plekken eventjes zien.