Actueel

Het noorderlicht was weer te zien!

Het poollicht was in Nederland weer te zien! Gisteravond en afgelopen nacht waren op meerdere plaatsen in Nederland prachtige foto's gemaakt van dit fenomeen. Hier even een terugblik met een uitleg hoe de Aurora Borealis ontstaat. 

Om meer te vertellen over het poollicht, beginnen we eerst bij de zon. Onze zon is een heel actieve vuurbal. Soms is de zon iets meer actief dan andere tijden en zijn er bijvoorbeeld meer van de zonnevlekken te zien (zie foto hieronder). Een zonnevlek is een donkere vlek die zichtbaar is op het oppervlak en het is een plekje op de zon waar het relatief minder heet is dan op het omliggend gebied.

20221211_Ton Wesselius_Oude Wetering.jpg
De donkere vlekjes op de zon zijn de zonnevlekken. Deze foto is gemaakt op 11 december 2022 door Ton Wesselius.

Hoe meer van deze zonnevlekken te zien, hoe meer actief de zon en hoe meer explosies, oftewel uitbarstingen kunnen er voorkomen. Bij deze uitbarstingen worden geladen deeltjes van de zon weg gelanceerd. Als deze naar de aarde gericht zijn, kunnen ze voor extra interactie met de aarde zorgen. Deze deeltjes gaan namelijk op het magneetveld van de aarde inwerken en dan krijgen we het fenomeen noorderlicht (ook wel poollicht of Aurora Borealis genoemd) te zien. Dat is dus gisteravond en afgelopen nacht voorgekomen. (Meer over het ontstaan van noorderlicht en waar de verschillende kleuren ervan vandaag komen, lees je via deze link.) 

Hieronder zijn enkele van de prachtige foto's die van het noorderlicht zijn ingestuurd:

f1.png

f3.png

f8.png

f6.png

f5.png

f9.png

En nog eentje vanuit Noorwegen...

f11.png

Komende nacht opnieuw noorderlicht?
Afgelopen nacht was de kans om noorderlicht te zien dus heel groot. Komende nacht is er daar opnieuw kans voor, maar het is veel kleiner. Hoe de verwachting er nu uitziet, zou het misschien in het noorden van het land te zien zijn. Het beste is om een plekje uit de stad op te zoeken. En dan hangt het natuurlijk af van hoeveel opklaringen er zijn! Vanavond is het vrijwel helder. Als er noorderlicht te zien is, dan komt het qua weer goed uit. In de nacht neemt echter vanuit het zuidwesten de bewolking toe en dan zou het in mindere maten zichtbaar zijn. Wel is het vannacht koud. Ga je dus naar buiten, kleed je goed aan. 

vannacht.png

Nog meer foto's bekijken van het noorderlicht?! Volg deze link.

Benieuwd naar hoe het noorderlicht eruitziet vanuit de ruimte? Check dan de blog Noorderlichtkunst vanuit de ruimte.


11-10-2024 om 14:45 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...