De zomer van 2023 was vrij zonnig te noemen maar toch werd er volop gemopperd want het was van tijd tot tijd ook behoorlijk nat zoals in juli. Vanwege dat vochtige weer werden er al vroeg paddenstoelen gespot maar hun voorkeur gaat uit naar de herfst als de bodem nog relatief warm is. Morgen begint de weerkundige herfst dus de komende tijd zullen ze steeds vaker zichtbaar worden.
Schimmels
Paddenstoelen zijn eigenlijk schimmels. De paddenstoel ofwel het vruchtlichaam is het enige van de schimmel die zichtbaar is boven de grond of rottend hout. De rest van de schimmel (de zwamvlok) bevindt zich onder de grond en is een netwerk van draden. Daarmee worden bladeren en dood hout opgeruimd. Paddenstoelen zijn eigenlijk de puinruimers van de natuur.
Schimmeldraden onder de grond
Waar smullen paddenstoelen van?
Paddenstoelen geven hun voorkeur aan het herfstseizoen maar omdat het in juli ook al zo nat was kwamen ze toen ook al tot bloei. Verder smullen paddenstoelen van afgevallen bladeren of ander organisch materiaal wat op de grond licht. Ook dood hout heeft hun voorkeur. Waar ze niet van houden is grote droogte, dan komen ze niet tot ontwikkeling, maar volgt na droogte een natte, vochtige periode zoals deze zomer dan schieten ze de grond uit. Verder houden ze niet van vorst maar dat staat voorlopig niet in de weerkaarten en de hoeveelheid licht is ook niet van belang voor hun groei.
De vliegenzwam ofwel roodmetwittestippenpaddenstoel wordt al volop gespot (foto: Gerald Zwep)
Verspreiding
Paddenstoelen verspreiden zich d.m.v. "sporen". Dit zijn de zaden van de paddenstoel. Door de wind worden ze verspreid maar ook dieren doen dit omdat ze de sporen onder hun poten of in de vacht meenemen. Zodra de eerste vorst invalt verdwijnt het zichtbare deel heel snel maar onder de grond blijven de schimmeldraden wel aanwezig.
Plukken
Sommige paddenstoelen zijn eetbaar zoals eekhoorntjesbrood maar het is niet verstandig om zomaar het bos in te gaan en lukraak te gaan oogsten want veel paddenstoelen zijn giftig. Er worden daarom ook wildplukwandelingen georganiseerd waarin je geleerd wordt welke wel en niet eetbaar zijn. De agenda vind je hier. Waag je dus niet aan de groene knolamaniet want die is extreem giftig en dodelijk.
De kopergroenbekerzwam ziet er misschien aantrekkelijk uit maar is niet eetbaar (foto: Theo Westra)
Recepten
Met eetbare paddenstoelen kun je heerlijke gerechten maken, zoals met eekhoorntjesbrood (https://madebyellen.com/eekhoorntjesbrood-recept-oven/) of shiitake. Die laatste is een echte krachtpatser voor je immuunsysteem en dat kunnen we vanaf morgen met de “r” in de maand goed gebruiken. September begint met regen maar vanaf het weekend belooft het toch nog een weekje nazomer te worden. Genieten maar.