Actueel

Het weer raakt in de put!

De zondag begon vrij aardig met eerst veel zon, en later wat stapelwolken. Helaas is het geen begin van een standvastige zomerse periode, want het weer gaat vanaf dinsdag letterlijk in de put! Dat zien we niet alleen terug in de vorm van wisselvalligheid, maar ook op de weerkaarten raakt Nederland vanaf dinsdag in de put.

Er komen dagen met soms echt hondenweer aan! De paraplu is in ieder geval geen overbodige luxe.

De put op de weerkaarten

Dat Nederland vanaf dinsdag weerkundig in de put komt is mooi te zien als je op de weerkaarten in de bovenlucht kijkt. Een ‘put’ is een bel van heel koude lucht op enkele kilometers hoogte. Vaak gebruiken weerkundigen hiervoor de temperatuur op 5 kilometer hoogte om dit in kaart te brengen. De kaart hieronder laat heel mooi zien dat op woensdag we in heel koude bovenluchten zitten met temperaturen van ongeveer -20 graden! Dit terwijl de temperaturen om in Oost-Europa veel hoger zijn. We zitten dus echt in de 'put'!

Op woensdag liggen temperaturen van -20 graden op 5 km hoogte boven Nederland. In Frankrijk gaat de temperatuur zelfs onderuit naar -24 graden! Daar ligt de kern van de 'put'.

Buien, buien en buien

Als zulke koude bovenluchten recht boven je hoofd liggen, dan kan dat niet veel anders betekenen dan buien. Om deze buien te laten ontstaan moet het verschil tussen het landoppervlak en de koude bovenlucht wel groot genoeg zijn. Dat gebeurt vooral overdag in het binnenland met voldoende zon. En dat hebben we op woensdag zeker met aan de grond maxima van 20 graden en op 5 km hoogte temperaturen van -20 graden. Een verschil van maar liefst 40 graden dus! In de nachten is het verschil tussen landoppervlak en 5 km hoogte kleiner, en kunnen dus ook minder (hevige) buien ontstaan. Dan is het verschil 'maar' 30 tot 35 graden (20 graden in de bovenlucht en 10 tot 15 graden aan de grond). Dit verklaart ook waarom we bij dit weertype vooral overdag in de middag te maken krijgen met zo veel buien.

Steuntje in de rug

De buien krijgen nog een extra stimulans om zich te ontwikkelen. Die stimulans is mooi te zien als we kijken naar de weerkaarten op de grond. Onder de put met koude lucht is op de grond namelijk een flink lagedrukgebied te zien in de buurt van Nederland. Dit lagedrukgebied zorgt voor stijgende luchtbewegingen. Die stijgende luchtbewegingen zijn dan het extra zetje die de buien nodig hebben om vroeg te ontstaan en extra pittig te worden. Dat betekent dus nog extra wisselvalligheid!

Boven de Noordzee ligt een krachtig lagedrukgebied. Deze helpt de buienvorming nog een zetje!

En… langdurige neerslag?

Bij een lagedrukgebied zien we vaak niet alleen maar buien, maar ook een band met langdurige neerslag. Omdat het lagedrukgebied zo dicht in de buurt ligt van Nederland, kan een dergelijke band dus recht over Nederland komen te liggen. Als dat gebeurt, dan valt boven delen van Nederland vooral langdurige neerslag in plaats van buien. Maar dit is voor 3 tot 6 dagen vooruit nog moeilijk te zeggen.

En dat betekent…

Het lijkt erop dat iedere dag wel wat neerslag valt. Dinsdag lijkt het eerst vooral te gaan om buien. Ook op woensdag en donderdag is het neerslagsignaal overdag sterker dan in de nacht. Dat betekent vaak buien. Maar ook in de nachten blijft het niet droog. Dus ook de kans op langdurige regen is zeker aanwezig. De temperatuur ligt op dinsdag en woensdag nog wel boven de 20 graden. Vanaf donderdag volgen dan een paar echt frisse dagen met maxima van ‘slechts’ 19 graden. Tussen de buien en regen door zijn dan wel weer veel droge momenten met ook een beetje zon.

Voordat het zo ver is, hebben we ook nog met zondag en maandag twee zomerse dagen met vooral in de ochtend en avond vrij veel zon. In de middag ontstaan meer stapelwolken, maar het blijft dan wel op de meeste plaatsen droog.

De pluim laat iedere dag een neerslagpiek zien in de middag. Dat zou op buien wijzen. Maar ook in de nachten lijkt het niet droog te blijven.

Wegwezen?

Mocht je vakantie hebben zijn en geen zin hebben in wisselvalligheid, dan kun je natuurlijk nog altijd naar het buitenland. Waarschijnlijk zit de rest van de Benelux, Noord-Frankrijk en de Alpen ook in de wisselvalligheid. Verder naar het zuiden en oosten is het ‘betere’ zomerweer te vinden met veel zon! Wel zijn de temperaturen daar op sommige plaatsen extreem hoog, tot boven 40 graden! Dat is dus wel iets om rekening mee te houden mocht je naar de zon willen.


06-08-2017 om 11:15 door Lars van Galen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...