Actueel

Het weer tijdens de jaarwisseling

Gelukkig nieuwjaar (foto: Jolanda Bakker)

We mogen terugkijken op een warm en droog jaar en dat niet alleen. Met ruim 2000 zonuren was 2022 het zonnigste jaar sinds de metingen (van 1901). Dat wil overigens niet zeggen dat dit jaar een stralende afsluiting kent. Sterker nog, op zaterdag 31 december is de kans groot dat de zonurenteller op 0 blijft staan.

fronten.pngAtlantische depressies veroorzaken veel wind en regen in het noordwesten van Europa. Daarnaast wordt zachte lucht vanuit het zuidwesten ons land binnen 'gepompt'.

Atlantische depressies
De afgelopen dagen wordt het weer gekenmerkt door regen en bij tijd en wijle veel wind. Het wisselvallige en winderige weer wordt veroorzaakt door lagedrukgebieden die telkens boven de Atlantische Oceaan ontstaan. Vervolgens weten deze depressies zich een weg te banen via de Britse eilanden in de richting van Scandinavië. Hierdoor staat er doorgaans een stevige zuidwestelijke stroming, waarin zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd.

Het wordt warmer
De straffe zuidwestelijke wind blaast warme lucht vanuit het zuiden van Europa onze kant op. Dat is vandaag al te merken. Een warmtefront passeert vanmiddag en dat gaat gepaard met bewolkt en nat weer. De temperatuur komt vanmiddag uit tussen 7 en 10 graden, maar daar stopt de opwarming niet. Na de regenzone stroomt zachte lucht het land in en vanavond loopt het kwik verder op naar 11-13 graden en komende nacht kan daar zelfs nog een graadje bij komen. Dus afkoelen doet ’t vannacht zeker niet.

Vorig jaar was het op oudjaarsdag ook zeer zacht (foto: Jessie van Neer)Vorig jaar was het op oudejaarsdag ook zeer zacht (foto: Jessie van Neer)

Zonloze, zachte en winderige oudejaarsdag
Wordt het vanavond tijdelijk droog, komende nacht gaat het weer regenen. Oudejaarsdag start bewolkt en regenachtig. In de loop van de ochtend wordt het geleidelijk wat droger, maar gaandeweg de middag… Jawel, opnieuw een regengebied vanuit het zuidwesten. Ondertussen warmt het verder op en ’s middags loopt de temperatuur uiteen van 12 graden in het noordwesten, 15-16 graden in het midden tot 17 graden in Limburg.

Onstuimig en bijzonder zacht op oudejaarsdag. Bij tijd en wijle ook nat.Onstuimig en bijzonder zacht op oudejaarsdag. Recordwarm? Het dagrecord wat de maximumtemperatuur betreft staat op 2021, toen het 14,4 graden werd in de De Bilt. De kans is groot dat dit record zaterdag wordt verbroken. Ook het maandrecord zou wel eens verbroken kunnen worden. De hoogste decembertemperatuur in De Bilt viel op 17 december 2017, toen het 15,3 graden werd.

Limburg lijkt ’s middags overigens de regendans te ontlopen. Verder is het overdag bewolkt en lijkt de zon een dag vrij te hebben.
In de ochtend houdt de zuidwestenwind zich nog wat gedeisd, maar ’s middag trekt de wind weer aan. De zuidwester wordt matig tot vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig tot hard (6-7 Bft). Daarnaast wordt de wind erg vlagerig en komen in het hele land windstoten voor.

Het is de vraag of het door de harde wind verstandig is vuurwerk af te steken. Ook de vuurwerkshows tijden de jaarwisseling komen in het geding. (foto: Chris Biesheuvel)Het is de vraag of de vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling door de harde wind door kunnen gaan. (foto: Chris Biesheuvel)

Jaarwisseling onstuimig
Het regengebied trekt in de avond naar het noorden en op steeds meer plaatsen wordt het droog. Het blijft echter onstuimig en de wind lijkt zelfs nog wat aan te trekken. Dat geldt niet alleen voor de doorstaande wind, ook de windvlagen worden krachtiger. In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs zware windstoten tot 100 km/u voorkomen. Tijdens de jaarwisseling neemt de wind weer iets in kracht af, maar het blijft onstuimig. Houd hier dus rekening mee bij het afsteken van vuurwerk (als dat überhaupt veilig kan onder deze omstandigheden). Door de doorstaande wind is de kans op vuurwerkmist nihil.

jaarwisseling.pngEen zeer zachte en onstuimige jaarwisseling. Hoe verder je naar het oosten en zuiden gaat, hoe groter de kans is op droog weer.

Indicatie volgens het Harmonie-model voor de jaarwisselingIndicatie volgens het Harmonie-model voor de jaarwisseling

Verder lijkt het erop dat de jaarwisseling voor het noorden regenachtig verloopt. In het uiterste westen kan zo nu en dan wat lichte (mot)regen vallen, maar zijn ook droge perioden. Dat geldt ook voor het midden van het land, maar hoe meer je naar het oosten en zuiden gaat hoed droger het is. Dus de zuidoostelijke deel van het land heeft de beste papieren voor een droge jaarwisseling. En hoe zit ’t met de temperatuur? Om klokslag twaalf uur ligt het kwik rond een uiterst zachte 13 graden. Dat is een temperatuur die overdag in april niet misstaat. Dus een winterjas lijkt niet echt nodig te zijn.

Veel wind en regen (foto: Ilse Kootkar)Veel wind en geregeld regen (foto: Ilse Kootkar)

Eerste dagen 2023
Het nieuwe jaar trapt af met bewolkt weer, met in de loop van de dag weer regen. De zon laat zich waarschijnlijk ook op nieuwjaarsdag niet zien. Met 13 graden wordt het wat minder zacht. In de nieuwe week wordt het wat rustiger en zet de temperatuur een verder daling in. Echt koud wordt het niet. De eerste dagen van de nieuwe week verlopen ook net wat droger, maar later in de week lijkt het wisselvallige weer terug te keren. Het dagelijkse actuele weerbericht vind je hier.

meerdaagse.pngIn het nieuwe jaar wordt het geleidelijk minder zacht en ook de wind komt tot bedaren. Daarnaast komt de zon de eerste dagen van de nieuwe week weer eens kijken.

Het team van Buienradar wenst je een fijne jaarwisseling toe. Alvast de beste wensen voor 2023!


30-12-2022 om 14:15 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...