Na een recordwarme februari was ook maart recordwarm, dat is zeer uitzonderlijk. De maand verliep wel vrij somber, dat maakt voor onze weerbeleving wel een groot verschil. In deze blog gaan we de maand langs in 12 weerfoto's.
De cijfers: recordwarm, vrij somber en iets te droog
Eerst even de cijfers. Het meest opvallende was natuurlijk de temperatuur. Met een gemiddelde temperatuur van 8,9 graden tegenover een klimaatgemiddelde van 6,5 graden was het de zachtste maart sinds de metingen begonnen in 1901. Voorheen was maart 1991 de recordhouder met 8,8 graden als gemiddelde temperatuur. Die maand kunnen we nu vergeten, maart 2024 is de nieuwe recordhouder. Februari 2024 was ook al recordwarm (8,2 graden), het is zeer uitzonderlijk dat twee opeenvolgende maanden recordwarm zijn.
De maand verliep wel vrij somber, gemiddeld over Nederland was er zo'n 125 uur zon. Het klimaatgemiddelde bedraagt 145 uur zon. Onze westkust was het zonnigste, Hoek van Holland heeft circa 135 uur zon gemeten. Aan de andere kant kreeg het noorden het minste zon, Leeuwarden kwam tot ruim 100 uur zon.
Dat het noorden het somberste was is opvallend, want juist het noorden had een droge maart. Daar viel slechts ongeveer 30 mm regen. Ook het oosten, westen en midden hadden een iets te droge maand. Daar kwam er na vijf aaneengesloten zeer natte maanden dus eindelijk wat minder regen. Gemiddeld viel er ongeveer 45 mm in het land, dat is iets te droog. Als de zon sterker wordt ontstaan de buien vaak steeds meer in het binnenland i.p.v. aan de kust. Deze maart was de sterker wordende zon ook al te merken, het zuiden kreeg een te natte maart. In Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg viel 80 tot ruim 90 mm regen.
Het KNMI-netwerk van waarnemers. Normaal valt er 50 tot ruim 70 mm in maart.
De lente is bijzonder vroeg door recordzachte februari
Door de recordzachte februari liep de lente een maand voor op schema. Zo waren planten en dieren al er begin maart al heel snel bij.
1 maart: In Leeuwarden start de meteorologische lente vrij zonnig, maar in de rest van het land was meer bewolking en af en toe wat regen.
Deze ooievaar was op 1 maart al bezig met het verzamelen van nestmateriaal.
Kansen op noorderlicht
De activiteit van de zon verschilt van maand tot maand een klein beetje. Hierdoor waren er in maart verschillende keren kansen op noorderlicht. Niet alle kansen waren even groot of succesvol. In Dwingeloo en op de Veluwe (gebieden met weinig lichtvervuiling) kon toch nog het noorderlicht vastgelegd worden.
Fotografisch noorderlicht op de avond van 3 maart. De heide van Dwingeloo lag er na 5 erg natte maanden nog nat bij.
Morgenrood en avondrood
De maand maart was zo somber doordat er in een vaak zuidelijke stroming veel fronten met bewolking overtrokken. Zo'n plak bewolking boven je hoofd en een zon die er net onder schijnt leverde wel veel mooie plaatjes op!
Zonsopkomst op 4 maart
Tijdelijk hogedrukgebied: mist, grondvorst en zonnige dagen
Vanaf 5 maart werd het rustiger. Een hogedrukgebied kwam boven Scandinavië te liggen. De lucht werd droger, in heldere nachten kon het snel afkoelen. Die snelle afkoeling zorgde voor mist.
Wouter van Bernebeek wist 6 maart een relatief zeldzame mistboog vast te leggen.
De krachtiger wordende zon wist wel vrij snel door de mist heen te prikken. (Foto ook van 6 maart.)
Geen nachtvorst, normaal hebben we acht keer nachtvorst
De recordzachte maart hadden we vooral aan de nachten te danken. Zo telde maart in De Bilt geen enkele vorstnacht. Normaal zijn er 8 vorstnachten in maart. Het gebrek aan vorst in maart is best bijzonder, enkel in 1912 hadden we ook een vorstloze maart. Verder hadden alle maartmaanden sinds 1901 dus tenminste één vorstnacht. Verder in het binnenland vroor het wel een paar keer (2 tot 4 keer in het zuiden en oosten).
Robbin uit Heerde (Gelderland) wist in de nacht van 7 op 8 maart wel een bevroren autoruit vast te leggen, met mooie ijsbloemen! Een autoruit bevriest altijd erg snel. De nacht van de foto vroor het in Gelderland nét (-0,1 graden).
Een zeldzame zonnige dag
8 maart hadden we een zonnige dag, welke in maart vrij zeldzaam waren. Op 9 maart kwamen lagedrukgebieden dichterbij en verloor het hogedrukgebied boven Scandinavië zijn invloed in Nederland.
In de ochtend van 9 maart was het nog net zonnig, maar in de verte zie je de bewolking al naderen.
Wisselvallige periode met op 11 maart 30 mm in Zuid-Nederland
De reden dat het zuiden zo nat was, lag onder andere aan 11 maart. Toen liet lagedrukgebied 'Monica' veel regen achter, in het zuiden viel dus plaatselijk 30 mm.
Op 11 maart viel er vooral in het zuiden veel regen, zoals te zien is op de motregenradar. In de rest van het land viel lichte regen of motregen.
Op 12 maart, na de 30 mm van de dag ervoor, lagen de akkers er weer verzopen bij. Door de zeer natte periode die voorafging leidde deze natte dag meteen al weer plaatselijk tot lichte wateroverlast.
Een paar koele dagen door een noordwestenwind
Op 21 maart draaide de wind naar het noordwesten, en kwam er koelere lucht naar Nederland. Deze luchtsoort ('polaire lucht') zorgde op zaterdag 22 maart voor prachtige buienluchten. De buien brachten hagel en plaatselijk wat onweer. In Zuid-Limburg zagen sommigen zelfs (natte) sneeuw uit de lucht vallen.
Prachtige buienluchten op 22 maart
Mammatuswolken op 23 maart
April begint zacht en wisselvallig
De komende dagen is het wisselvallig met van tijd tot tijd regen; soms komt de zon even tevoorschijn, en de zuidwestenwind is merkbaar aanwezig. In de middag wordt het 12 tot 15 graden. Vanaf vrijdag wordt het tijdelijk wat warmer, met maxima oplopend naar 15 tot 20 graden. Van echt zonnig weer blijft geen sprake, ondanks vrij hoge temperaturen blijven buien en regen in de buurt.