Actueel

Hittegolf in Spanje

Grote delen van Spanje gaan momenteel gebukt onder een hittegolf. Gisteren kwam Cordoba op 44,5 graden en inmiddels eist de hitte op meerdere plekken zijn tol.

Afgelopen woensdag werd in de stad Valencia 42 graden gemeten. Dit is al dik een eeuw lang niet voorgekomen. In de spaanse stad zijn inmiddels twee daklozen aan de hitte bezweken. Ze werden dood gevonden, meldden de media. Afgelopen woensdag bezweek ook een bouwvakker in Zuidwest-Spanje als gevolg van de hoge temperaturen.

Zinderende hitte afgelopen zondag in grote delen van Spanje

Bosbranden  

Mede door de hitte is de eerste grote bosbrand van het jaar  inmiddels een feit! De brand woedt tussen Vall d' Ebo en Pego, ongeveer 75 kilometer ten zuiden van Valencia. Er zijn al meer dan driehonderd brandbestrijders ingezet en tal van blusvliegtuigen. Inmiddels zijn twee dorpen en een ziekenhuis ontruimd. Fikse hitte dus op het Iberisch Schiereiland, maar wanneer spreken we in Spanje eigenlijk van een hittegolf?

Definitie hittegolf

Gezien we in Europa te maken hebben met een divers klimaat is dit uiteraard overal anders. Neem Nederland en België bijvoorbeeld. Bij ons spreek je van een landelijke hittegolf wanneer in De Bilt, of voor België in Ukkel, de temperatuur tijdens een aaneengesloten periode van vijf dagen boven 25 graden is, waarvan drie dagen boven 30 graden uitkomen. In Nederland komt een hittegolf gemiddeld gezien eens in de drie jaar voor. Kijken we naar andere landen om ons heen dan spreek je  bijvoorbeeld in Denemarken van een hittegolf wanneer de thermometer in tenminste de helft van het land drie dagen achtereen 28 graden of meer aanwijst. In Zweden moet het weer 5 dagen achtereen minimaal 25 graden zijn. Zo hanteert elk land weer andere regels en omdat het weer in Noord-Spanje totaal anders is dan aan de costa del sol is de definitie van een hittegolf hier dan ook niet zo vastomlijnd als in ons kleine kikkerlandje.

Een parasol? Zeker geen overbodige luxe!

Als je in Spanje elk van de bovenstaande regels zou aanhouden dan is er de hele zomer lang een hittegolf. Voor een juiste en eerlijke definitie blikt men in Spanje per plaats naar de klimaatgemiddelden van de maximum temperatuur. Als je kijkt naar de klimaatcurve van de maximumtemperatuur van één dag , in laten we bijvoorbeeld zeggen Valencia, dan zit de meest gemiddelde maximum temperatuur precies in het midden. Alles rechts in de curve is warmer, maar men spreekt in Spanje pas van een hittegolf als je maximum temperatuur uitkomt bij de 5% hoogste temperaturen.

Als de temperatuur in Spanje 3 dagen achtereen in het oranje vlak komt is er sprake van een hittegolf.

Inmiddels heeft Spanje al heel wat hittegolven op zijn conto. Zo kunnen we er al 80 opsommen vanaf 1975. De hittegolf die de meeste provincies trof vond plaats in 2012. Maar liefst 40 van de 52 provincies hadden hiermee te maken.  De langste hittegolf dateert van 2003. Deze duurde maar liefst 16 dagen. Overigens was deze minder lang dan het nederlandse record dat werd neergezet in 1975 met zelfs 18 dagen.

Tips & trics

Hoewel de ergste hitte er inmiddels uit is en blijft het natuurlijk warm in Spanje tijdens de zomermaanden en met het oog op de zomervakantie en veel Nederlanders die het Middellands Zeegebied weer gaan opzoeken volgen hieronder een paar tips:

  • Drink minimaal drie liter vocht per dag, bij voorkeur water.
  • Alcohol droog uit dus wees hier voorzichtig mee.
  • Draag luchtige kleding en liever geen synthetische stoffen.
  • Draag hoofdbedekking en een zonnebril.
  • Koel regelmatig af door bijvoorbeeld een duik in zee of een verkoelende douche.
  • Tussen twaalf en vier uur ’s middags is het beter om uit de zon te blijven of in ieder geval geen inspannende activiteiten te doen. Als de warmte je teveel wordt kun je een ruimte met airconditioning opzoeken
  • De buitentemperatuur is meestal hoger dan de binnentemperatuur. Als je alle ramen van een accommodatie de hele dag open laat staan wordt het warmer dan nodig is. Sluit de luiken of laat het zonnescherm zakken aan de raamkant waar de zon op staat.
  • Loop aan de schaduwkant van de straat, in een stad ligt meestal één straatkant in de schaduw van gebouwen.

En natuurlijk vooral niet vergeten te genieten;) (strand Mallorca)

Maar bovenal is het natuurlijk zaak om lekker te genieten van het warme weer. De meeste mensen die de zuidhoek van Europa opzoeken gaan juist voor die tropische condities. Hoe meer zon hoe beter!


04-07-2016 om 15:45 door Amara Onwuka


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...